Підбірка цікавих фактів про молоко

Маловідомі факти про молоко та усе, що з ним пов’язане

Служба новин 25 грудня 2015 2966 0

АгроЕкспедиція «Молоко 2015» завершилася, але команда Kurkul.com ніяк не може втамувати «молочну спрагу», тому підготувала для вас підбірку цікавих фактів про цей смачний і, безумовно, корисний продукт.

Отож, представляємо Вашій увазі найцікавіше з того, що нам вдалося дізнатися про молоко:

  • Найбільше полюбляють молочні продукти в Фінляндії. У минулому році кожен житель цієї північної країни вживав в середньому 391 кг молокопродуктів на рік. Найнижчий показник у найбільш населеної країни світу — Китаю: усього лише 30 кг/рік.

  • Найважчою молочною коровою була тварина, яку звали Маунт Катадін, гольштинсько-дурхамський гібрид. В період з 1906 по 1910 рр. маса цієї корівки-важковаговика досягала 2267 кг. Тварина мала 1,88 м в холці й тулуб 3,96 м в обхваті.

Найважча молочна корова

  • 30 805 кг молока за одну лактацію — такий удій був у корови Джуліана голштинської породи (США) в 2004 році. І цей рекорд досі ніхто не здолав, хоча генетики стверджують, що в наступні кілька років цей рекорд може бути побитий.

  • А от найбільша кількість молока на день — 82,15 л! Таким був добовий удій корови ярославської породи Вени 19 лютого 1941 року. Сталася ця подія в колгоспі «Домшинське» Вологодської області. Цей рекорд досі є нездоланим! Середній же удій корів ярославської породи — 15 літрів на добу.

Ярославська порода корів

  • Рекорд з довічної молочної продуктивності належить канадській корові голштинської породи на прізвисько Смурф. За 15 років життя тварина дала 214 686 л молока. Причому, на момент, коли рекорд було зафіксовано, корова продовжувала лактацію і з кожним днем покращувала свій результат. З молока Смурфа було отримано 14 384 кг жирів та білків.

  • Славнозвісні британські вчені виявили під яку ж музику корови дають найбільші надої. Перебравши цілу фонотеку, від року до класичної музики, вони з’ясували, що найбільшу кількість молока корови віддають під пісню Moon River з кінофільму «Сніданок у Тіффані».

  • Доречі, у корів добре розвинене відчуття часу, і затримка в доїнні на якісь 20-30 хвилин призводить до втрати 5% надою, а вміст жиру знижується на 0,2%-0,4%.

  • Вчені вважають, що люди почали вживати в їжу молоко приблизно 10-11 тис. років тому, коли були одомашнені кози й вівці. А 9 тис. років тому на території Туреччини вперше почали випасати корів. Раніше ж, в період неоліту, людина не могла перетравити молоко, оскільки в неї ще не з’явився фермент для засвоєння лактози.

  • І ще один факт про «досягнення» вчених. В 2009 році Шнобелівську премію, яка надається за найбільш сумнівні досягнення в науці, вручили групі вчених, які довели, що корова, в якої є прізвисько, дає більше молока, ніж безіменна корова. Так що, любі фермери, не забуваємо називати ваших корів по імені, тим більше, що корови дійсно здатні сприймати своє прізвисько.

Молоко

  • Найжирнішим є молоко тюленів (жирність більше 50%) і китів (близько 50%), а найпісніше — у кобилиць та ослиць. Доречі, осляче молоко є одним із найкорисніших і найдорожчих, оскільки ослиця дає не більше двох літрів молока на день.

  • Молоко верблюдів містить в три рази більше вітамінів С і D, ніж коров’яче. Також воно не згортається і добре перетравлюється людьми з непереносимістю лактози.Тому, любі читачі, можливо потрібно переходити на утримання горбатих «Кораблів пустелі» замість корів? :) До того ж, вчені виявили, що корови забруднюють атмосферу більше, ніж автомобілі, виділяючи велику кількість метану.

Андрій Губін, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою