Німецький фермер обробляє поле

Досвід Німеччини: фермери — серце суспільства

Служба новин 26 січня 2016 888 0

«Фермери – серце суспільства» – стверджує інформаційна брошура на сайті Міністерства сільського господарства та продовольства Німеччини. Для того, щоб зрозуміти, яким чином з їх допомогою функціонує повноцінний економічний організм цієї країни ми зібрали для вас тези публікації, поданої Міністерством.

Кожен другий громадянин Німеччини живе в сільській місцевості. Приблизно половина території країни знаходиться у сільськогосподарському використанні. Сільські райони становлять 90% території країни, а більше половини населення живуть в селах, сільських населених пунктах та невеликих містечках.

  • Сільське господарство і харчова промисловість забезпечують роботу кожному дев'ятому жителю Німеччини, в тому числі, за межами міст. Загалом у цих сферах задіяно 4,5 млрд чоловік, які привносять в економіку близько 6% валової доданої вартості.

  • Продуктивність сільського господарства Німеччини завдячує 285 тис. господарств, з яких 90% сімейні.

Німецьке село

  • Уряд, роблячи акцент на сімейних фермах, намагається усіма можливими способами звільнити господарів від бюрократичної тяганини та не лише не обтяжувати їх, але й допомагати дотаційно. Ддіючи за принципом необхідності суспільного визнання та підтримання сільських територій, щоб вони були привабливими та прибутковими, Федеральне міністерство сільського господарства і продовольства Німеччини, затвердило програму прямих платежів на 2014-2020 роки.

  • Протягом цього періоду Німеччина буде отримувати €1,4 млрд на рік з Європейського сільськогосподарського фонду розвитку сільської місцевості (EAFRD). Ці кошти доповнюються коштами національних фондів, що наповнюються Федеральним урядом, регіональними і місцевими посадовцями.

Брендована скульптура корови

  • По аналізу доходів сільськогосподарських підприємств за напрямками їх діяльності, у молочному скотарстві середньостатистичний прибуток у 2014 році у порівнянні з попереднім зріс на +31,6%, у господарствах, що вирощували фрукти спостерігався спад на -28,6%. Найбільш прибутковою, все ж, залишалася галузь рослинництва – підприємство отримувало €89,651 тис. річного доходу у цій сфері. Для порівняння у галузі садівництва це €52,680 тис.

  • Особлива увага приділяється зростанню ринку органічного землеробства. Урядом Німеччини планується збільшити площу під органічним землеробством у 2016 році ще на 20%.

  • Найбільший відсоток аграрних підприємств Німеччини – 37,1% – займаються молочним скотарством, 15,3% – рослинництвом, 10,9% – скотарством.

Більше про сільське господарство Німеччини в цифрах ви можете дізнатися невдовзі в рубриці «Інфографіка».

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою