Клуб 50: система захисту, що виправдовує себе вже кілька років

Клуб 50: система захисту, що виправдовує себе вже кілька років

CHEMISCHE GUTER AG 21 липня 2015 222 0

Формула досягнення високих врожаїв включає у себе кілька обов’язкових елементів. По-перше, талановитий агроном, по-друге, якісне насіння і, по-третє, надійна та ефективна система захисту. Саме такою формулою уже кілька років користуються у ФГ «Тетяна 2011» (Згурівський р-н, Київська обл.) і, оскільки вона себе виправдовує, вирішили поділитися нею з гостями дня поля, що відбувся у господарстві 19 червня.

Секрет успіху господарства полягає в участі у програмі «Клуб 50» від «Щьолково Агрохім Україна» CHEMISCHE GUTER AG, яка надає господарству засоби захисту рослин, та «Семенсес Прогрейн Україна» — компанії, що займається селекцією не ГМО сої.

«Сьогодні не стоїть питання когось чимось здивувати у нашому господарстві. Ми зібралися тут, щоб поділитися досвідом і обговорити проблемні питання у вирощуванні тих культур, які сьогодні стають все більше популярними в Україні», — говорить у вступному слові заступник голови фермерського господарства Василь Цвик.

Мета – поєднати ефективність та гарну ціну

Щойно виїжджаємо на поле директор по роботі з ключовими клієнтами компанії «Щьолково Агрохім Україна» CHEMISCHE GUTER AG Павло Бондаренко звертає увагу, що де-не-де нижні листки у сої підпалені. Це було зроблено спеціально.

Павло Бондаренко, директор по роботі з ключовими клієнтами компанії "Щьолково Агрохім Україна"

«Ми хочемо випробувати нову систему захисту, яка, з одного боку, була би вам цікава економічно, тому що це буде коштувати близько 40$/га (гербіцидний захист) і всього буде у собі мати дві обробки. З іншого боку, нам було би цікаво поспостерігати, як різні сорти реагуватимуть на метрибузин, оскільки тут була використана система з метрибузином: внесено 1,5 л «Бентазону» і 0,3 л «ЗОНТРАНу, ККР», який дає можливість ефективно боротися навіть з перерослими видами лободи», — говорить він.

Високоякісне насіння

Для того, щоб бути ближчими до українського ринку та виробників, канадська компанія «Прогрейн Семенсес» відкрила в Україні своє представництво.

«Ми щорічно створюємо 5-6 нових сортів сої і усе, що є нове і передове, ми передаємо в Україну, оскільки вважаємо український ринок найперспективнішим не лише у Європі, а й в усьому світі. На демо-полі, де ми перебуваємо, ви бачите усі зареєстровані нами сорти. На сьогоднішній день в Україні їх 19», — говорить директор департаменту ринків Східної Європи компанії «Прогрейн Семенсес» Юрій Котенок.

Ще 9 сортів компанія подала на реєстрацію і випробування два роки тому. Ці сорти так само ще не зареєстровані в Канаді. Їх реєстрація в Канаді і в Україні відбувається одночасно.

Іван Карагуца, виконавчий директор компанії Прогрейн Україна

«Компанія робить ставку на ранньостиглі сорти, які ідеально підходять до умов України. Але найголовніший пріоритет компанії – висока урожайність та білковість сої. Українським виробникам теж слід звертати на це увагу, оскільки невдовзі в Україні, як і в усьому світі, купуватимуть не тонну сої, а тонну протеїну», — пояснює виконавчий директор компанії «Прогрейн Україна» Іван Карагуца.

Уже не вперше представники компанії застерігають українських сільгоспвиробників від несертифікованого насіння. За словами Івана Карагуци, деякі компанії уже кілька років не співпрацюють з компанією «Прогрейн», але досі заявляють, що продають першу репродукцію.

«Ми закликаємо вас звертатися до українського представництва компанії «Прогрейн» і уточнювати, чи є той чи інший продавець офіційним поставщиком нашого насіння. Сьогодні тут присутній наш представник – компанія «Захід Агробізнес». Цього року вони завезли 6 сортів еліти в Україну і вже наступного будуть продавати насіння першої репродукції. Більше того, сьогодні ми можемо вам підказати на яких полях росте ця соя і ви самі поїдете і подивитеся на неї», — говорить він.

Хліб – усьому голова

Не змогли під час цього дня поля оминути пшеницю. У ФГ «Тетяна 2011» вирощують як українську, так і німецьку селекцію. Система захисту на демо- та на товарних посівах однакова.

«Вона була випробувана господарством за минулі роки і у цьому році вже, можна сказати, сміливо увійшла і з успіхом використовується на полях. У ній повністю використовуються продукти компанії «Щьолково Агрохім Україна», за винятком хлормікватхлориду», – говорить Павло Бондаренко.

Далі агроном господарства Олександр Сивогорло розповідає про захист озимої пшениці, який здійснювався у цьому році в господарстві.

«З осені протруювали інсектицидним протруювачем «Імідор Про» і робили фунгіцидний обробіток «Скарлет». Хотіли вносити гербіцид, але через посушливі умови пшениця сходила більше двох тижнів, вже почало холодати і ми відмовилися від нього восени», — говорить Олександр Сивогорло.

На весні обробіток цих полів почався гербіцидом «Прімадонна». Додатково було внесено «Беназол». Також для старту було дано «Біостим ріст», інсектицид «Фаскорд» і хлормікватхлорид.

Олександр Сивогорло, головний агроном ФГ "Тетяна 2011"

«Друге оприскування робили через те, що з’явилася проблема злакових бур’янів. Тоді представники «Щьолково Агрохім Україна» запропонувало нам «Овсюген Експрес» проти метлиці. Також був обробіток фунгіцидом «Титул Дуо» і «Біостимом зерновим», — розповідає агроном.

Третє оприскування проводилося у господарстві по флаговому листку: «Тріада», «Фаскорд» і «Біостим».

Четверте оприскування робили для боротьби проти фузаріозу колоса, але, нажаль, не на усіх полях. Завадила погода.

«Проблема фузаріозу буде прогресувати з кожним роком, якщо з нею не боротися. Тому ми внесли «Титул Дуо» по колосу в нормі 0,4 л. Його бажано вносити двохфакельною форсункою IDKT, щоб речовина потрапила саме по вертикалі на колос з обох сторін», — ділиться досвідом Олександр Сивогорло.

Соя товарна

Закінчуємо огляд полів ФГ «Тетяна 2011» на товарній сої. Хто періодично буває на днях поля компанії «Щьолково Агрохім Україна», звик до такої чистоти, інші ж цікавляться секретом досягнення такої чистоти посівів.

Посіви сої у ФГ "Тетяна 2011"

«Уже три роки ця система захисту показує найкращий результат: вона дозволяє досягти такої чистоти за будь-якої погоди, чи-то буде засуха, чи багато дощів. Більше того, ця система захисту абсолютно толерантна до будь-якого сорту сої», — розповідає присутнім Павло Бондаренко.

Щоб більш детально познайомитися з виробником насіння, виробником засобів захисту та системою захисту, усі учасники дня поля відправляються на семінар.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою