«КВС-УКРАЇНА» презентує ринку нові унікальні гібриди кукурудзи

UNIQUEDENT: унікальні гібриди кукурудзи, придатні для вирощування в усіх регіонах України

КВС-Україна 1 червня 2016 172 0

Компанія «КВС-УКРАЇНА» презентує ринку нові унікальні гібриди кукурудзи, які придатні для вирощування в усіх регіонах країни. Селекціонери компанії довели, що один гібрид може поєднувати в собі всі бажані характеристики та задовольнити потреби будь-якого фермера.

Під час вирощування кукурудзи агрономи аналізують гібрид та визначають, які характеристики є найбільш важливими для їх регіону та які з них дали б можливість отримати гарантований щорічний урожай з низькою збиральною вологістю.

Ми спілкувалися з агрономами з усіх регіонів України, від півночі до півдня і від сходу до заходу. Для себе ми зрозуміли, що сьогодні немає особливої різниці, де вирощувати кукурудзу. Стресові чинники є і як в зоні недостатнього, так і в зоні достатнього зволоження. Це можуть бути або різні стреси, або різний період їх впливу на рослини. Зі слів спеціалістів (агрономів, фермерів) одне ми зрозуміли чітко – вони потребують гібрид, який володів би швидким стартовим ростом, цвітіння якого відбувалося б в ранні строки та налив зерна проходив в комфортних умовах, не залежно від регіону вирощування, витримував посуху та швидко скидав вологу після достигання. Що цікаво, навіть фермери південних регіонів все більше приділяють увагу середньораннім гібридам з ФАО до 300. Такі гибриди цвітуть раніше, і, відповідно, ймовірність отримання гарантованого врожаю вища порівняно з пізньостиглими гібридами. Також бажаною ознакою є зубовий або зубоподібний тип зерна, який сприяє кращій вологовіддачі. Спеціалісти зауважили, що сьогодні такі гібриди на ринку вже є. Проте вони погано витримують серпневу спеку, через що втрачають урожайність із-за низької толерантності гібридів до повітряної посухи, яка впливає на налив зерна, а відповідно, і на масу тисячі зерна та кінцеву врожайність.

Зібравши всю інформацію про ідеальний гібрид очима агрономів, ми створили модель гібриду, яка б задовольнила потреби кожного. В селекційному колі відомо, що створення гібриду – це більше технічна робота, а от створення моделі гібриду і є найскладнішим завданням. Тому ми передали побажання фермерів про очікуваний гібрид нашим селекціонерам. І ці побажання були такими: ФАО 200-300, зубоподібний або зубовий тип зерна, і щоб був ремонтантний.

З ФАО зрозуміло: гібрид з меншим ФАО цвіте раніше. Відповідно, ймовірність гарних погодних умов в цей період – вища. Зубоподібний тип зерна відповідає за 2 показники: швидка вологовіддача та вищий потенціал урожайності. Ремонтантність – це ознака, яка відповідає за толерантність до посухи, (як до ґрунтової так і повітряної), якраз в момент наливу зерна. Це підтверджено багаторічним досвідом вирощування ремонтантних гібридів селекції KWS в посушливих регіонах України. Окрім того, ремонтантні гібриди володіють високою стійкістю до листостеблових хвороб та шкідників.

Отже, наші селекціонери, отримавши завдання, почали працювати над створенням таких гібридів з унікальним поєднанням цих трьох характеристик. Так як сьогодні в селекції використовується метод гаплоїдії, який дозволяє отримувати гібрид за 3 роки, а не за 10, як раніше, то це значно пришвидшило отримання бажаних гібридів. Згодом такі гібриди були отримані, після чого відбулося їх ретельне вивчення в Україні та за її межами на відповідність очікуваним характеристикам. За результатами дворічних випробувань були відібрані 3 найкращі гібриди, які повністю відповідають нашим, а головне – побажанням агрономів. Це гібриди типу UNIQUEDENT з унікальним поєднанням раннього ФАО, швидкої вологовіддачі (зубовим типом зерна) та ремонтантності – КАНЬЙОНС (ФАО 230), КВС 2323 (ФАО 260) та КВС 2370 (ФАО 280). Дані гібриди продемонстрували стабільні врожаї на всіх локаціях, де проходили випробування, їх відмінною характеристикою є надшвидка вологовіддача. Також ці гібриди мають зубоподібний та зубовий тип зерна. Дані гібриди отримали відмінну оцінку і сьогодні виходять на ринок для підтвердження їх унікальності фермерами України. Для цього ми висіяли сітку демонстраційних випробувань по всій країні, а також висіяли виробничі посіви для випробування в промислових масштабах. Тому зовсім скоро ви зможете побачити дані продукти на наших Днях поля і переконатися, що це унікальні гібриди, яким сьогодні немає аналогів!

Слідкуйте за нашими новинами по розвитку даних гібридів, які ми будемо висвітлювати на сайті та в блогах, а також запитуйте наших регіональних представників про головну презентацією – в полі. Нам є чим вас здивувати!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою