АгроЕкспедиція «Пшениця 2016» добігає кінця

День 5. Хмельниччина та Вінниччина: VITAGRO, Козацька Долина та Одарочка

АгроЕкспедиція «Пшениця 2016» 26 червня 2016 635 0

Ну що ж, останній день АгроЕкспедиції «Пшениця 2016» настав. І навіть сумно, що так швидко ми вийшли на фінішну пряму. Але ж зі скількома чудовими людьми познайомились! І 5-ий день не став вийнятком.

З самого ранку ми відправилися на поля групи компаній VITAGRO, що на Хмельниччині. Агроном з насінництва Євген Гонта розповів, що під пшеницею у підприємства постійно змінюються площі. Минулого року відвели 4 тис. га, як буде далі – не прогнозують. Бо все залежить від погодних умов і урожайності.

Перші в свинарстві

VITAGRO обробляє всього близько 70 тис. га землі. Крім рослинництва, включаючи садівництво, овочівництво і ягідництво, ця агрогруппа активно розвиває тваринницький напрям. Так, на початок року тут вирощувалося до 60 тис. голів свиней та понад 5 тис. голів молочного стада. Цек найбільший показник поголів’я свиней в області. Природно, частина виробленої VITAGRO сільгосппродукції залишається на внутрішні потреби компанії, зокрема, на корми. На насіння, якщо говорити про пшеницю, тут залишається 1300-1500 т зерна щорічно.

Спочатку дивимося на демонстраційні посіви пшениці, де збирають аграріїв та проводять різні семінари. Тут посіяні 8 сортів пшениці. Є і вітчизняні.

До слова, перезимувала пшениця досить добре, хоч і не було достатньої кількості снігу. Весною ж дійсно трапилася халепа: в той час, коли всю Україну заливало, на VITAGRO дощу дочекалися лише в кінці травня – на початку липня. Тому довелося добре попрацювати з підживленням грунту та внесенням ЗЗР.

На своїх посівах застосовують препарати компаній Bayer, BASF, Syngenta, ADAMA та «Укравіт».

Грунти на полях VITAGRO неоднорідні. Є чорноземи, які намагаються не виснажувати. Тому мінеральні добрива вносять відповідно до потреби рослини, не більше. А оскільки мають ще й свинарство, то підживлюють грунт органікою.

Минулого року компанія зібрала в середньому 90 ц/га озимої пшениці. Найкраще себе проявив сорт «Мулан» компанії «Саатен Юніон». З вітчизняних сортів високу урожайність має сорт «Одарочка».

«Мулан», незважаючи на те, що це не є кормова пшениця, не має пекарських властивостей. Наприклад «Колонія» компанії «Лімагрейн» володіє кращими хлібопекарськими властивостями. Натомість «Мулан» — стабільний сорт», — говорить Євген Гонта.

Цьогоріч з окремих сортів «ВітАгро» хочуть змолотити більше 100 ц/га.

Рахували-прогнозували

Ми ж уже традиційно провели і свої розрахунки. Щоб порівняти загальну картину взяли 3 сорти — «Колонію», «Кубус» та «Орійку». За нашими замірами, отримали 746 на м² колосків з поля, де росте «Колонія», та показник у 64 зернини в колосі. У нашій формулі ми ще й використовуємо дані про масу 1 тис. зерен досліджуваного сорту. Віднявши поправку на втрати отримали 15,2 т/га біологічної врожайності.

До речі, якщо ви вже забули, за якою формулою ми рахуємо біологічну врожайність, ми вам нагадуємо, що про це можна почитати тут.

Сорт «Кубус» показав 570 колосків на м², 64 зернини у колосі. Тож ми отримали 12,8 т/га прогнозованої біологічної врожайності, а мінус 20% на втрати = 10,25 ц/га.

Цікаво було спрогнозувати біологічну врожайність і сорту української селекції «Орійка». За нашими розрахунками цей сорт може дати близько 9,4 т/га цього року. Також дуже непоганий результат.

Тож наші висновки щодо урожайності по деяких сортах навіть більші, аніж того хочуть на VITAGRO. Тому, сподіваємося, що ми гарантували гарний настрій агроному.

В аграрку заманила… важка праця

Євген Гонта працює агрономом з насінництва VITAGRO вже 2 роки. Нам же чоловік розповів, за що любить свою роботу і чому приєднався до колективу холдингу.

«Заманило те, що дійсно можна працювати, не враховуючи фінансову складову. Всі знають як державні служби в нас працюють і яка заробітна плата. Я раніше саме там працював. Зараз подобається, що можна себе в чомусь показати, виразити, просто працювати, це є досить важливим для мене», — розповідає агроном.

Попереду в компанії багато роботи, разом з тим і багато перспектив. Нині ж почали будівництво елеватора.

Спонтанна перевірка

Мандруючи вже на Вінниччину, ми зазирнули на поля господарства «Козацька Долина», що створене на просторах Хмельницької області. Про стан справ в господарстві та про його перспективи в плані вирощування пшениці нам розповів представник компанії «Лімагрейн Україна» Ігор Стояновський.

«Козацька Долина» отримує високі врожаї. На їхніх полях можна побачити потенціал селекції на 90%. В цьому господарстві висока технічна забезпеченість мінеральними, органічними добривами. Це сприяє високим результатам», ― зауважує пан Ігор.

Він розповів, що це господарство є насіннєвим. Тож «Лімагрейн Україна» максимально забезпечує його власними сортами пшениці. Є тут «Колонія», «Богемія» і т. д.

Як зазначив Ігор Стояновський, густота на полі, де ми власне і знаходились, недостатня. Причинами є слабке кущення та недостатн глибина заробки насіння.

«Для насіннєвих посівів це нормально. Їх спеціально роблять рідшими, щоб насіння в подальшому було крупнішим», ― пояснює представник «Лімагрейн Україна».

А ми знову озброюємось лінійкою і йдемо визначати показники біологічної урожайності пшениці в «Козацькій долині». Перевіряємо сорт «Колонія». І маємо результат у 7,05 т/га.

На цьому ми ставимо крапку у відвідуванні господарств Хмельниччини і вирушаємо на Вінниччину. Так де кажете у вас там пшениця посіяна?!

Останній акорд

Абсолютна реорганізація, цілковите відновлення роботи. Саме так можна охарактеризувати процес становлення господарства «Одарочка», що на Вінниччині.

«У період перебудови на цій території не засівалося жодне поле. А потім у земель з’явився новий власник. Він і створив «Одарочку», назвавши її в честь своєї першої внучки», ― розповідає агроном господарства Володимир Стягайло.

Наразі земельний банк ФГ становить 700 га. З них 300 га віддані під пшеницю.

«Попередником під цю культуру в нас є соя та соняшник. Натомість, вважаю, що кращим попередником був би горох чи багаторічні трави. Але в нас ці культури не вирощують», ― зауважує пан Володимир.

Чоловік зазначає, що цьогорічні погодні умови радували тим, що сприяли нормальному росту пшениці.

«Вологи було достатньо. Думали, що буде засуха, але прогнози, на щастя, не справдилися. Йдуть дощі. Так, наприклад, 30 мм випало позавчора вранці лише за 2 години. До речі, той факт, що весна видалася прохолодною та затяжною посприяв ранньому відновленню вегетації. Тож пшениця встигла розкущитися», ― розповідає агроном.

За його словами, погодні умови є все ж не основним фактором появи нормальних сходів цієї культури. Звичайно ж, без правильної технології, без добрив і засобів захисту рослин не обійтися. Одним з постачальників ЗЗР господарству є компанія Bayer.

До речі, «Одарочка» тісно співпрацює з «Лімагрейн Україна». Господарство є базовим для вказаної компанії. Всі чотири сорти, обрані ним належать саме «Лімагрейн Україна». Співпрацювати з нею почали ще 5 років тому. До цього намагались вкладати в землю якнайменше. Проте компанія-партнер повністю змінила уявлення представників «Одарочки» і показала, що дотримання конкретних вимог до ведення господарства дозволить отримувати гарний врожай, а точніше, перейти від 5 т/га до всіх 10.

«Хто нормально вклався в захист, той в регіоні може очікувати на врожайність у 8 і більше т/га. Сорти, які вирощуються в «Одарочці» мають гарні хлібопекарські якості. «Колонія» по якості відноситься до 3 класу, «Дагмар» до 2 класу, «Іліас» до 1 класу. Але найбільш врожайний сорт ― «Колонія», створений на сортовій станції в Німеччині. По ньому навіть цьогоріч утворився дефіцит у насінні ― стільки було бажаючих», ― наголошує менеджер з регіонального розвитку с.-г. наук компанії «Лімагрейн Україна» Микола Романенко.

На демо-полях господарства посіяно 16 сортів пшениці. Крім «Лімагрейн Україна» тут можна зустріти ще й українські, чеські сорти.

Варто зазначити, що правильний підхід до справи дає «Одарочці» можливість демонструвати позитивні показники урожайності. Минулого року результатом кропіткої роботи стали 93 ц/га. Як і решта аграріїв, Володимир Миколайович робити прогнози щодо врожайності в цьому році відмовляється. Говорить, що то погана прикмета.

Проте ми таки вирішили відступити від всіх забобонів та вирушили в поля для визначення перспективи біологічної урожайності пшениці. Розрахунки проводили по двох сортах: «Колонія» та «Догмар», але за іншим принципом. Спеціаліст компанії «Лімагрейн Україна» Микола Романенко показав нам ще один метод використання вимірювальної лінійки для підрахунку біологічної врожайності. Коли кількість колосків рахуємо не у квадраті, а у рядку, приклавши лінійку паралельно посівам. Принцип схожий, але на думку пана Миколи ― простіший. Наступного разу скористаємось таким методом ще, стовідсотково!

Результати по «Догмару» виявились такими: кількість колосків на 1 м2 ― 700 шт., кількість насінин в одному колосі ― 51 шт. З урахуванням цих показників біологічна урожайність сорту «Догмар» в може становити 12,56 т/га.

Дещо нижчі показники має «Колонія». Тут кількість колосків на 1 м2 склала 620 шт., кількість насінин в одному колосі ― 49 шт. Це дозволяє спрогнозувати, що біологічна врожайність «Колонії» в «Одарочці» може становити 10,7 т/га.

Після цього прощаємося з представниками господарства, махаємо їм рукою з вікна АгроЕкспомобіля і розуміємо, що прийшов час змінити звичний маршрут до чергового господарства на дорогу додому…

Отож АгроЕкспедиція «Пшениця 2016» досягла свого завершення. Втома давалася взнаки, проте команда ще довго не могла розпрощатися одне з одним, з пшеничними полями, мудрими агрономами, кмітливими та винахідливими власниками господарств…

За цей тиждень ми почерпнули масу знань. Відповідно, інформації для підсумкового блогу назбиралось чимало.

Тож залишайтесь з Kurkul.com. Нам є, що вам повідати!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою