Як іграшки впливають на розвиток свиней?

Свині прагнуть розваг: як іграшки стимулюють розвиток тварин (ВІДЕО)

Служба новин 13 липня 2016 2183 0

Кожен фермер, який розводить та утримує тварин, намагається створити оптимальні умови для того, щоб виростити здорову тварину, отримати якісний продукт (м’ясо, молоко, яйця тощо) і зрештою мати гарний прибуток.

Утім, утримання тварин у спеціалізованих приміщеннях (загонах, сараях) не завжди може давати фермерам бажаний результат. Адже кожна жива істота потребує свободи. Якщо ж її обмежують, виникає природна необхідність кудись витрачати енергію. Якщо ця потреба не реалізується — тварина пригнічена і не може повноцінно розвиватися.

Як власникам свиноферми легко і без особливих витрат збільшити середньодобовий приріст живої маси свині, ми дізналися від спеціалістів Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН.

Під час спілкування наукові співробітники інституту відкрили нам секрет: свині люблять гратися, і лише так можна урізноманітнити їхнє життя в закритому просторі. Іграшки стимулюють ріст свиней і навіть впливають на якість їхнього м’яса. Але про все по порядку, як нам і розповів провідний науковий співробітник лабораторії інноваційних технологій та експериментальних тваринних об’єктів Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН Володимир Іванов.

Право на комфорт

Володимир Олександрович вже 40 років займається етологією — наукою про поведінку тварин. За ці роки чоловік зміг науково довести необхідність ігрової поведінки для свиней, адже саме це є фактором розвитку тварин.

Спосіб утримання тварин відіграє першочергову роль. Якщо тварини вирощуються в умовах, наближених до природи, то застосування ігрових пристроїв не доцільне. Адже природне середовище настільки різноманітне, що поросятам достатньо природної стимуляції, щоб реалізувати свої рефлекси та інстинкти.

Якщо ж говорити про промислову технологію вирощування свиней, то вона, як правило, відірвана від природних умов, тому тварини почуваються не комфортно.

«Цей зв’язок помітили ще років 40 тому. І наука була налаштована на покращення умов утримання свиней за рахунок комфорту. Зараз це узаконено. В Євросоюзі є директиви, які регламентують добробут. У промислових умовах свиня повинна мати засоби, які б урізноманітнили її життя. Це можна зробити за рахунок різних ігрових пристроїв, зміни умов годівлі», — пояснює Володимир Іванов.

На дослідних господарствах Інституту свинарства і АПВ НААН проводять експерименти, щодо надання поросятам ігрових пристроїв, які б підвищували їхню рухову та ігрову активність. Практика показала, що це доцільно. В Україні впровадження таких новацій відбувається досить повільно, незначними кроками. У той час як у країнах Євросоюзу вже широко використовуються різні ігрові пристрої та іграшки для свиней.

«Пульти, шланги, ланцюжки і каруселі. І у нас теж є кілька патентів, які ми розробили і отримали свідоцтво на іграшки. Разом з цим ми намагаємося активізувати і харчову активність, статеву активність. Комбінуємо такі пристрої. Тобто урізноманітнити промислові умови утримання свиней, щоб і «вовки ситі, і вівці цілі», — говорить науковець.

Що ж це за іграшки?

Змайструвати таку «розвагу» для своїх тварин може кожен. Не обов’язково, щоб це були пристрої промислового виробництва, придбані у спеціалізованому магазині.

Наприклад, можна з’єднати три кільця у сфери, а в середину розмістити приманку — коробочку, в яку можна класти харчі, які приємно пахнуть. Запах буде додатково стимулювати поросят.

«Коли таку іграшку кидаєш на підлогу, порося бере її в рот, бігає. До нього підскакують інші, теж хапаються… І отак граються кучкою», — говорить Володимир Олександрович.

Так само можна використовувати систему ланцюжків на пружинній основі, підвішених на стінці. Знизу цепки мають дерев’яні бруски, які можна гризти. Адже ця потреба у свиней яскраво виражена, а в комплексах немає чого гризти, крім бетону і заліза.

«Зараз розробили пристрій — груповий станок, який дає можливість не тільки гризти, а й рити, виявляти пошукову активність. Це дає можливість рихлити землю і діставати звідти черв’яків», — коментує чоловік.

Підвищена ігрова активність стимулює розвиток і змінює структуру м’язів поросят. Адже люди полюбляють купувати свинину з тварин, що вирощувалися у природних, домашніх умовах. І хоч таке м’ясо може бути грубішим, але запах та смак — значно кращий, ніж у м’яса свиней, вирощених на кормах.

«Ми можемо зробити так званий мінімальний «санаторій для свиней», покращити їх добробут, урізноманітнити поведінку, а разом із цим підвищити їх рухову активність. Ну і, звичайно, фізичний стан. І покращити смакові якості свинини, завдяки застосуванню таких ігрових пристроїв», — розповідає науковець.

Стрес «спалює» масу

Кожна жива істота здатна відчувати. А відтак страх, неспокій та нудьга негативно впливають на організм. Тому природні фізичні процеси можуть протікати не так швидко або взагалі неправильно.

«Коли свиней, відлучених від матки починають групувати, то вони можуть кусатися, поводитися агресивно, а такі іграшки відволікають. Все досить просто: або кидаєш на підлогу, або підвішуєш іграшку, і вони ганяють її як футбольний м’яч чи граються нею у повітрі», — каже Володимир Іванов.

Зараз такі іграшки не доступні у продажу. Оскільки дослідження в Інституті свинарства та АПВ НААН ще повністю не завершене, то на полицях магазинів поки що таких новинок не буде. Та і мета у спеціалістів Інституту зовсім інша: не виготовляти, а довести, що експеримент має вплив на якість свинини.

Але не слід забувати, що окрім таких розваг свині повинні мати базові умови: утримуватися в утепленому сухому місці та споживати якісні корми. Адже лише комплексний підхід до справи може гарантувати успішний результат!

Вікторія Сумченко, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою