Кожного року керівництво СТОВ  «Дніпро» проводить день поля, куди приїжджають фермери з всієї країни, щоб обмінятись досвідом вирощування овочів

Флагман овочівництва: як пройшов день поля СТОВ «Дніпро»

Служба новин 11 серпня 2016 664 0

В Черкаській області існує більше півсотні сільгоспвиробників, що займаються вирощуванням овочів, але є серед них господарство, яке задає темп усьому овочівництву регіону та є справжнім флагманом галузі.

Мова йде про СТОВ «Дніпро», на «овочевий» День поля до якого завітала команда Kurkul.com, щоб на власні очі побачити господарство, на якому вирощують майже третину всіх овочів, що виробляє Черкащина.

Не дивлячись на те, що в обробітку господарства знаходиться великий земельний наділ (більше 15 тис. га), його важко назвати агрохолдингом в повному розумінні цього слова. СТОВ «Дніпро» — це радше велика сімейна ферма родини Душейко. Господарство заснував Петро Душейко, а допомагають йому три сини — Олексій, Григорій та найстарший Андрій.

Одне з полів господарства

На землях СТОВ «Дніпро» вирощують зернові та технічні культури, займаються молочним скотарством (понад 5 тис. голів ВРХ) та свинарством, але окремої уваги заслуговує овочівництво. Під овочі борщового набору та картоплю відведено близько 600 га, а отже, керівництву СТОВ «Дніпро» було що показати сотням гостей, які прибули з усіх куточків України!

Відкриття

Захід відкривали засновник господарства Петро Душейко, його старший син Андрій Душейко та директор Департаменту агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації Ігор Колодка.

Відкриття заходу

«Цей рік був як ніколи нестандартний. Були дощі, які заливали землю так, що на полях досі є такі озера, що можуть плавати качки… Була спека, з якою важко боротися. Були суховії, які знесли поле цибулі за 3 години. Було ще багато чого… Але я хочу, щоб ми сьогодні поспілкувалися, поділилися досвідом і зробили висновки», — звернувся до гостей заходу Андрій Душейко.

Пан Петро відзначив, що землі, на яких знаходяться поля господарства були визнані неродючими ще відомим геологом ХІХ сторіччя Василем Докучаєвим. Але ці землі родять! Щоб переконатися в цьому, відразу після вітальних слів гості свята відправляються в поля для консультацій з фахівціями та огляду овочевих ділянок господарства.

У полі!

Андрій Душейко відкритий до усього нового і готовий до постійних експериментів, тому перед гостями Дня поля було представлено кількасот різноманітних сортів та гібридів овочів (буряки, морква, цибуля, капуста, кавуни, цукрова кукурудза, дині, кабачки і т.д.). Демонстрацію ж проводили представники десятка насіннєвих компаній, з якими співпрацює СТОВ «Дніпро».

Спершу ми відправилися на картоплю. Після нещодавнього дощу поля виявилися дуже мокрими.

«На сьогоднішній день головна проблема вирощування овочів в Україні — це не відсутність добрив, посівного матеріалу, техніки чи кадрів, адже це все можна регулювати. Основна проблема — це відсутність стабільного зволоження. Картопля на 80% відсотків складається з води і які б сорти ми не винаходили, які б технології не впроваджували, але ці 80% вологи кожного року повинні «закачати» в картоплину», — розповідає представник компанії Solana Олексій Олабін, розкопуючи черговий кущ картоплі для демонстрації її якостей.

Поле з картоплею

За словами фахівця, ще однією проблемою є боротьба з ризоктоніозом. Ця хвороба значно зменшує врожаї картоплі в Україні. В Польщі навчилися боротися з цією хворобою і врожаї місцевих фермерів зросли вдвічі, при тому, що площа насаджень картоплі не збільшилася.

«На цьому полі посадка йде разом з одночасним нарізанням гребеня. А перед цим застосовується глибоке розпушування активними фрезами з внесенням стробілуріну в грунт. Також при обробітку грунту треба звертати велику увагу на глибоке чизелювання (45-50 см). Жоден інший агротехнічний прийом не дає картоплі потрібної кількості вологи», — ділиться секретами Олексій Олабін.

Також, за його словами, для збереження вологи потрібно робити глибоке рихлення перед посадкою картоплі. Оптимальною глибиною експерт вважає 25-27 см, адже при цій культивації немає «підошви» і можна сформувати повноцінний гребінь.

Окрім цього, обов’язковим є застосування фосфорних добрив, що дозволяє сформувати повноцінну кореневу систему рослини.

«Якщо буде достатньо вологи і фосфору, то буде у вас і нормальний врожай», — підсумував Олексій Олабін.

Він говорить, що таку технологію для вирощування картоплі вони розробляли разом з Андрієм Душейком протягом трьох років і зараз вона дає свої плоди.

Гості заходу

Продовживши інспектувати овочеві поля господарства, команда Kurkul.com зустріла радника міністра Мінагропроду Владиславу Рутицьку, яка саме дегустувала кавуни з місцевих полів, попутно обговорюючи ситуацію в регіоні з директором Департаменту АПК Черкащини Ігорем Колодкою.

Гості на святі

«Відзначили першочергові задачі: законодавчі зміни по овочесховищах та насінню», — повідомила згодом на своїй сторінці в Facebook радник міністра.

А ми продовжили спілкуватися з гостями заходу, котрі приїхали сюди з усіх куточків країни.

«Завжди їздимо на день поля у СТОВ «Дніпро» і возимо сюди своїх спеціалістів. Бачимо, як працюють люди, порівнюємо зі своєю діяльністю. Це дозволяє бачити свої помилки та успіхи», — говорить фермер з Вінничини.

Чоловік має в обробітку 800 га землі, 50 га з яких знаходяться під овочами. Вирощує все, окрім цукрової кукурудзи, адже збут такої продукції можливий лише в південних регіонах країни. А от вінницькі кавуни, за словами фермера, мають неабиякий успіх.

А от агроном з Полтавщини Олександр Демченко приїхав саме за консультацією по картоплі та цибулі.

«Минулого року врожайність картоплі була в межах 40 т/га, а цибулі — 70 т/га. Звичайно, хочеться щоб врожайність була більшою. Наші землі та землі цього господарства схожі, і ми бачимо, що вони мають кращі результати по картоплі за рахунок використання поливу. Ми ж тільки хочемо застосовувати полив і плануємо таким чином збільшити врожайність картоплі до 50-70 т/га», — розповідає агроном ТОВ «Агро Тех Гарантія».

Розмова з господарем

Нарешті нам вдалося перекинутися кількома словами і з господарем заходу — Андрієм Душейко, який погодився відповісти на кілька наших запитань і розповісти, чому більшість фермерів бояться вирощувати овочі, а в СТОВ «Дніпро» — ні.

Андрій Душейко, директор господарства СТОВ «Дніпро»

«Ми також боїмося. Боїмося і вирощуємо! І не кожен рік це приносить прибутки, адже бувають роки, коли хочеться плакати від того, скільки ти грошей витратив, скільки ресурсів і сил на це пішло, а ти не заробив при цьому нічого», — говорить Андрій Душейко.

Дехто з гостей свята розповідав, що мав минулого року на овочах рентабельність у 200—300%. Пан Андрій досить скептично відноситься до цього та не береться прогнозувати цьогорічний врожай та ціни.

«Ще рано про це говорити. Сезон посередині і на овочі ще може вплинути багато факторів, оскільки ще не було збирання і зберігання овочів. Так що все може бути», говорить він.

Але вже можна підводити деякі підсумки. Наприклад, керівник СТОВ «Дніпро» згадав про цьогорічні нестабільні погодні умови.

«По деяких культурах ми не могли нормально відсіятися і це затримувало строки. Також ми не могли довго отримати сходи через те, що їх заливало дощами, а потім зверху по них утворювалася кірка. На деяких полях утворилися справжні озера, які стоять вже кілька місяців. Так що було багато викликів, з якими ми не стикалися в попередні роки», — говорить Андрій Душейко.

Розповів керівник господарства і про збут продукції. Компанія працює з великими торговими мережами, дрібним оптовикам товар майже не продають. Овочі фасують в великі сітки і далі на найманому транспорті розвозять по складах мережі. А от фасовки меншими партіями чи додаткового доробітку врожаю на господарстві немає.

«Українці на даний момент настільки бідні, що не можуть дозволити собі платити за упаковку, за мийку і за доробку фактично ще одну вартість картоплі. Цього не дозволяють зарплати та пенсії в країні», — розповідає Андрій Душейко.

А от минулорічну врожайність картоплі Андрій Петрович згадав не одразу і навіть жартома поскаржився на такі питання.

Андрій Душейко і Владислава Рутицька

«Не розумію, навіщо я повинен пам’ятати всі ці цифри. От я тільки-но закінчив збирати пшеницю, але вже не пам’ятаю яка там була врожайність, адже це пройдений етап. Якщо б я для інтерв’ю завжди пам’ятав усі цифри, то був би політиком, а не аграрієм», — жартує він.

Що ж, і дійсно, хотілося б щоб українські аграрії частіше збиралися на подібні заходи для обговорення аграрних тем і фермерам не доводилося ставати політиками, щоб відстоювати свої права перед державою.

Команда Kurkul.com поверталася з заходу в с. Васютинці з широкою посмішкою, адже ми знаємо, що з такими господарями як родина Душейко українському овочівництву бути і при правильному підході та любові до своєї справи, якої вони навчають інших, як кажуть аграрії, «буде економіка»!

Андрій Губін, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою