Як створити сад із солом’яних тюків

Як створити сад із солом’яних тюків

Служба новин 2 серпня 2015 840 0

Головний сайт для фермерів Kurkul.com пропонує увазі своїх читачів текст журналіста, режисера і засновника передачі «How Does it Grow?» Ніколя Котронео про те, як створити сад із солом’яних тюків.

Коли я переїхав в мій новий будиночок в Філадельфії, я планував завести собі город з овочами, якого так не вистачало мені всі ті роки, які я прожив у тісній квартирі на Манхеттені. Але реальність проявилася з першим поштовхом моєї лопати: мій ґрунт – наче коктейль зі шматків цементу і будівельного сміття змішаного з піском і брудом — був катастрофічним.

Зіткнувшись з витратами і необхідними зусиллями на будівництво, я вирішив доглядати за ним просто і дешево: зробити сад за допомогою солом’яних тюків. То ж я звернувся до Джоела Карстена, власника перших садів з солом’яних тюків, та розпочав додавати солому в усі деталі садівництва.

Карстен сверджує, що солома є ідеальним «контейнером» для вирощування рослин. Порожнисті труби, спроектовані матінкою-природою, можуть поглинати та утримувати вологу», сказав він. І оскільки внутрішні частини тюка розкладаються, вони забезпечують чудове середовище для росту рослин.

Ви можете створити сад з солом’яними тюками прямо на вашому газоні, на під’їздній доріжці біля будинку (так-так, сусіди будуть вас обожнювати!), або скрізь, де сонце присутнє щонайменше шість-вісім годин на добу. Це особливо добре для садівників, що живуть у північному кліматі з коротшими сезонами для вирощування рослин — тюки нагріваються набагато швидше, ніж ґрунт, стимулюючи ріст кореня на початку сезону.Ось — метод, який розробив Карстен, гуру солом'яного садівництва:

Ось така потрібна солома

Придбайте солому

Ви можете ризикнути, як зробив я, і придбати солом'яні тюки у вашому місцевому садовому центрі, але краще щоб їх постачали прямо з ферми. Якщо ви хочете зробити сад дійсно органічним, ймовірно, консультант у садовому центрі не знатиме, як була вирощена солома.

Пам'ятайте, солому легше всього придбати восени. Якщо ви організуєте свій сад з солом’яними стогами до зими, то, з приходом весняної пори, ви вже будете готові до саджання рослин.

Тюки з соломою

Розташуйте придбані тюки

Перед тим, як ви встановите ваші тюки, розстеліть агроволокно, щоб запобігти росту бур'янів. Розташуйте тюки поруч, рядками і так, щоб їх зрізи примикали один до одного. Мотузки, які зв'язують кіпи, повинні перетинати сторони тюків, а не поверхню ґрунту. Ці мотузки будуть підтримувати форму тюків, так як вони з часом м’якшають та розпадаються.

Обробка тюків

Обробка тюків

За два тижні до того, як ви будете саджати рослини, вам доведеться зайнятися підготовкою тюків. Мається на увазі зволоження і підживлення тюків суворо впродовж 10 днів, щоб розпочати процес компостування внутрішнього шару соломи.

Перші шість днів необхідно додавати кожного дня по 3 чашки органічного добрива, і намочити тюки для кращого насичення соломи добривами. В інші чотири дні просто зволожуйте тюки (порада: спробуйте проігнорувати ваших сусідів, які пильно дивляться зі своїх вікон).

З сьомого дня по дев’ятий необхідно додавати 1,5 чашки органічного добрива кожного дня та не забувайте зволожувати солому.

На десятий день додайте три чашки з фосфором та калієм (перемелені рибні кістки з 50% деревного попелу дають чарівний ефект). Якщо ви потримаєте свій палець у соломі після такої обробки, ви помітите, що всередині тюки вологі і теплі. Ви почнете бачити маленькі «перчинки» — чорні подібні до землі грудочки, що сигналізують про початок компостування, яке триватиме весь сезон вирощування рослин. Якщо проростають гриби, радійте — вони не шкодитимуть вашим рослинам; це означає, що солома розкладається належним чином.

Грати для теплиці

Побудуйте 2 в 1 (грати для в’юнких рослин і теплицю)

Одна з найкращих характеристик садів з солом'яними тюками — те, що вони поєднують найкращий тип контейнерного озеленення та вертикальне озеленення. Карстен рекомендує встановити стовпи висотою у 7 футів у кінці кожного ряду тюків і з’єднати їх дротами з інтервалом у десять футів від вершини тюків. Коли ваше насіння пускатиме паростки, ви зможете користуватися нижнім дротом, щоб драпірувати водостійкий брезент і миттєво створити теплицю для прохолодних ночей на початку сезону. Коли рослини починають рости, дроти виконувати роль вертикальних гратів, що підтримують ваші огірки, кабачки та інші овочі, що плетуться.

Висадка розсади

Час посадки

Якщо ви саджаєте розсаду, користуйтеся садовою лопаткою, щоб сформувати з соломи діру і додавати стерильну суміш для насаджень, щоб приховати оголені корінці саджанців.

Якщо ви саджаєте насіння, тоді покривайте тюки одно- або дводюймовим шаром суміші для насаджень і створюйте грядку. Коли насіння проростатиме, воно укорінюватиметься безпосередньо в солому.

Заодно ви можете висадити в бокові частини тюків однорічні квіти або трави – ця частина не використовується в якості простору для посадки, але це зробить сад набагато красивішим.

Прекрасний сад

Подивись, мам – полоти не треба!

Якщо ви покладете на ваші тюки зрошувальний шланг, ви набагато зменшите обсяг своєї праці до самого збору врожаю. Це відбувається, тому що ваш «ґрунт» не містить насіння бур'яну. Але існує одне застереження — якщо ви отримали свою солому не прямо від фермера (тут я сам винний по усім пунктам), тоді існує ймовірність, що Ваша солома (або, навіть, гірше, якщо сіно було продано як солома) містить своє власне зерно.Якщо Ваші тюки починають випускати паростки, що нагадують траву, ви можете знищити шкідників, миючи відростки розбавленим оцтом. Але якщо вас не бентежить такий вигляд, трава не повинна зашкодити вашим рослинам, і вона, вірогідно, загине від спеки від розкладання тюків.

Після збору врожаю

Після збору врожаю

Коли закінчується сезон збору врожаю, тюки стають м'якими, в’ялими і сірими — але це саме те, що вам потрібно. Оскільки, коли ви складете солому разом і залишите її, ви матимете безліч прекрасного компосту, щоб навесні заповнити усі ваші горщики і клумби.

Джерело: Мodernfarmer

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою