Тварини в приватному секторі більш стійкі до цієї хвороби

Нодулярний дерматит ВРХ: що робити українським фермерам?

Служба новин 14 вересня 2016 582 0

Поки в Україні борються з АЧС до наших кордонів із боку Російської Федерації стрімко наближається заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби. Лікар ветеринарної медицини Ігор Присяжнюк стверджує, лише одиниці із його колег по всій Україні щось знають про цю хворобу, проте, щоб вберегти поголів’я, вже сьогодні потрібно робити для цього перші заходи. Адже, за прогнозами ветеринарів, через нодулярний дерматит наша держава може втратити до 70 % дорослого поголів’я ВРХ.

Щоб цього уникнути, у прикордонних областях Всеукраїнська аграрна рада спільно з Асоціацією виробників молока проводить семінари, на яких фермери можуть більше дізнатися про цю хворобу та про те, чи можливо вилікувати нодулярний дерматит. Kurkul.com побував на першому семінарі на Харківщині.

Що це за хвороба?

Вперше заразний вузликовий дерматит (нодулярний дерматит) був зареєстрований у 1929 році в Африці. Хвороба поступово поширювалася континентами. Останні офіційно зареєстровані випадки цього захворювання підтверджені у Туреччині, Греції, а у 2016 році – у Болгарії та Росії, зокрема, у Воронезькій області, що приблизно за 300 км від прикордонних областей України. А оскільки хвороба поширюється, в тому числі, кровосисними комахами, то до кінця осені вона може потрапити і до України.

Слухачі семінару

Симптоми нодулярного дерматиту:

  • Вузлики та набряки на шкірі, слизовій оболонці;
  • Лихоманка;
  • Збільшення лімфатичних вузлів;
  • Набряки кінцівок, накульгування;
  • Лакторея (болюче доїння, молоко зі слідами крові, при кип’ятінні стає желеподібним).

Ветеринари розповідають, перші вузлики на шкірі хворої тварини з’являються вже через 2 дні після початку лихоманки. Вони округлої форми, діаметром від 5 до 55 міліметрів. Їх розташування може бути як поодиноким, так і «розкиданим» по всьому тілу.

Ігор Присяжнюк

«Тварини в приватному секторі більш стійкі до цієї хвороби, тому що їх все-таки можна вважати не високопродуктивними, тому летальні випадки через цю хворобу у приватному секторі нечасті. Натомість, дуже вразливими до нодулярного дерматиту є високопродуктивні тварини, які утримуються на великих фермах і забезпечують високі надої. Уразливість тварин на фермах майже 100 %», — стверджує ветеринар Ігор Присяжнюк.

Смертність серед тварин хворих нодулярним дерматитом сягає від 5 до 10%. Особливо важко цю хворобу переносять тварини голштино-фризької породи.

Вакцинувати чи не вакцинувати?

Для попередження зараження вузликовим дерматитом використовується три вакцини. Наприклад, у Росії тварин прививають неспецифічною – від віспи овець. Українським фермерам виробники пропонують використовувати специфічну, від штаму Neethling, який, власне, і викликає «вузликову хворобу». Проте, поспілкувавшись і з фермерами і з ветеринарами, ми зрозуміли: вакцинувати тварин вони не поспішають. Кажуть, жодна вакцина від нодулярного дерматиту в Україні не зареєстрована, а «викидати гроші на вітер», купуючи вакцину з недоведеною ефективністю, ніхто не хоче.

«На сьогоднішній день поки проводиться реєстрація вакцини в Україні. Ми отримали дозвіл на одноразове ввезення цієї вакцини, для того щоб попередити проникнення нодулярного дерматиту на територію нашої держави, а не боротися потім з його наслідками. Вакцина буде коштувати приблизно €3,75», — розповідає комерційний директор компанії, що збирається ввозити в Україну вакцину проти нодулярного дерматиту, Інна Семененко.

Василь Калган з ветеринаром свого господарства

Директор агрофірми «Базаліївський колос» Василь Калган приїхав на семінар разом із головним ветеринарним лікарем свого господарства, в якому утримується понад тисячу голів ВРХ голштинської породи.

«В інтернеті практично нічого про цю хворобу не знайшли. Тому ми приїхали сюди дізнатися більше. Послухаємо, потім глибше вивчимо цю проблему і, якщо побачимо, що справді є небезпека, будемо вакцинувати», — каже він.

Іван Телепня приїхав на семінар з Полтавщини. Працює у господарстві, в якому утримується більше 2,5 тис. голів ВРХ. Він заслужений лікар ветеринарної медицини України, проте, говорить, що з нодулярним дерматитом поки в своїй практиці не зустрічався.

Іван Телепня

«На семінарі, на жаль, почув дуже мало практичних порад, як вберегти стадо від цієї хвороби. Одні якісь натяки, які ведуть до того, щоб ми замовили вакцину. Я й поцікавився, яка доза вакцини потрібна, її вартістю… Напевно, будемо вакцинувати. Як-то кажуть, бережного Бог береже», — ділиться планами ветлікар.

Під час семінару між його учасниками кілька разів спалахували гарячі дискусії. Більшість тваринників впевнені, що питання захисту українського поголів’я ВРХ від нодулярного дерматиту мають взяти на себе профільні державні органи, а не лише окремі недержавні органи та асоціації. Перш за все, фермерам хотілося б бути впевненими у якості вакцини, яку пропонують їм, щоб прививати тварин. Через те, що вона не зареєстрована, більшість учасників семінару сказали, що вагаються у доцільності її використання. Проте, запевнили, що деяких профілактичних заходів все ж будуть дотримуватися. Наприклад, використовуватимуть репеленти, які захищають від кровосисних комах та ретельніше слідкуватимуть за самопочуттям тварин.

Фермери погоджуються із організаторами семінару, що зараз актуальним є створення так званої стокілометрової «буферної зони» в прикордонних областях, які межують з Росією. Це означає, що у цій зоні має бути ідентифікована та вакцинована від заразного вузликового дерматиту уся велика рогата худоба і це допоможе стримати його проникнення на територію України.

Людмила Лутицька, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою