АгроЕкспедитори стартували на Житомирщині

АгроЕкспедиція. День 1. У гостях у Дробязко або кукурудза на пісках

АгроЕкспедиція «Кукурудза 2016» 26 вересня 2016 472 0

Перший день ювілейної двадцятої АгроЕкспедиції припав на неділю, проте ми все ж відвідали надзвичайно цікаве підприємство, що належить Юрію Дробязко, і на якому ми змогли дізнатися про досвід вирощування кукурудзи на піщаних грунтах та, як за таких умов збирати 8 т/га кукурудзи.

Нашу команду зустрів керівник з виробництва «Радомишльського овочевого підприємства» Валерій Бібіков. На запитання, чому підприємство має таку назву, адже компанія вирощує лише сою та кукурудзу, пан Валерій відповів, що це запитання йому ставить кожна людина, що себе поважає. Насправді ж, назва господарства дісталася від попередніх власників. Нині підприємство розлядає можливості вирощування овочів, тому назву вирішили не змінювати.

Керівник з виробництва «Радомишльського овочевого підприємства» Валерій БібіковКерівник з виробництва «Радомишльського овочевого підприємства» Валерій Бібіков

Підприємство має в обробітку 6 380 га, з яких 4 156 га — соя і 2 224 га — кукурудза. Середній розмір поля 50 — 60 га. До речі, протяжність від одного крайнього поля до іншого в господарстві становить 40 км.

Особливість полів підприємства в тому, що на одному полі поряд може бути і пісок, і торф, і глина. Тому ці поля поділяють на три категорії з дотепними назвами: «жирна земля», «середньої жирності» і «економ-пакет». Доки їхали з паном Валерієм, він розповів, що за чотири роки роботи вже знає всю конфігурацію грунтів на полях. І ми йому охоче віримо!

Дорога через поля підприємства

Робота з технологічними картами на підприємстві нас здивувала, хоча, відвідуючи понад 200 підприємств на рік, нам є з чим порівнювати. У господарстві панує «ДИКТАТУРА ТЕХНОЛОГІЇ», але в цьому ключі слово «диктатура» носить скоріше позитивний і результативний характер. Усі технологічні карти для кожного нового сезону пишуться безпосередньо власником Юрієм Дробязко і є обов'язковими для виконання. Більше того, у процесі роботи не можна вносити жодних змін. Технологічні карти складаються за принципом профілактики. Краще перестрахуватися, ніж потім кидати всі сили на вирішення проблеми. Якщо раптом щось не було враховано або виникли непередбачувані обставини, то це буде враховано у технології на наступний рік та буде зроблена профілактика. Тому на підприємстві немає такої посади як агроном — усе тримається на власникові, керівнику агровиробництва і команді з шести чоловік, які є старшими змін.

Приклад технологічної карти «Радомишльського овочевого підприємства»

Приємно здивувала політика компанії, згідно якої її спеціалістам не шкода ділитися технологією. Кажуть: «Приїжджайте, запитуйте, але, якщо будете застосовувати, то не додавайте своїх п’яти копійок, а використовуйте готові рішення, які гарантують результат». Тому по технології ми пройшлися «по верхах».

Валерій Бібіков показує технологічні карти АгроЕкспедиторам

Попередником цьогорічної кукурудзи була соя. Проводили лабораторне дослідження, вміст гумусу становив 1,2 %. Зробили рихлення на 30 см.

Навесні робили культивацію. Цей процес спрямований тільки для вирівнювання ґрунту.

Потім, з 15 по 20 квітня — посів. Насіння цього року використовували компанії DuPont Pioneer: гібрид Optimum AQUAMax, так як ціни постійного насіннєвого партнера — компанії Монсанто цього року зросли на 40%. Посів проводили сівалками Grain Plains без відсікачів. Пересів становив 2%. Норма висіву 62 тис./га, але зійшло 58 тис./га, тому наступного року сіятимуть 55 тис./га.

У серпні на кукурудзі застосували трихограму. Трихохраму на підприємстві вносять так само профілактично, не чекаючи поки з'явиться кукурузний метелик. Крім того, провели чотири гербіцидні обробки. Але, на жаль, дощів було мало. Останній літній дощ був у липні. На господарстві розраховують на урожай не менше, ніж 8,2 т/га. Дивлячись на такі ґрунти ми мимоволі закотили очі і здивувалися навіть цим результатам.

АгроЕкспедитори радіють високим прогнозам урожайності кукурудзи на полях «Радомишльського овочевого підприємства»

Разом з нашими АгроЕкспертами Діною Сапич з ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК» та Артемом Осаволюком з Vaderstad оцінюємо стан полів: посіви рівні, зрідка зустрічаються прогалини і двійники у місцях пересіву.

Початки у хорошому стані, дозріли і без особливих патологій. Якщо дивитися на ряди, то жодних серйозних негативних явищ у 9 з 10 початків не помітили.

Кукурудза з поля «Радомишльського овочевого підприємства»

Зерна крупні, налиті і готові їхати на елеватор.

Справжнє золото з полів підприємства

Але зустріли так само кілька рідкісних точкових проблем: кладоспоріоз, тлю, фузаріоз, брак для деяких рослин простору і вологи і, звісно, КАБАНІВ!

Вирахували урожайність на двох полях: 7,8 т/га та 8,5 т/га, при вологості 24,7% — 25%. Чекаємо на прибирання…

Вологість зерна кукурудзи на полях «Радомишльського овочевого підприємства» станом на 25 вересня 2016 року

Хоча прибирання почнеться пізніше, ми застали кілька бригад комбайнерів готових до роботи.

Хвала комбайнерам «Радомишльського овочевого підприємства»

У господарстві використовують перевалочний бункер, який за 15 хвилин завантажує 40 тонн. Швидкість і комфорт процесу навіть нівелює той факт, що цей перевалочний пункт збільшує бій зерна на 1,5-2%. Зерновий бункер, більшує продуктивність комбайнів за рахунок скорочення втрат робочого часу та дозволяє звести до мінімуму простої зернозбиральних комбайнів.

Бункер у роботі

Насправді про це підприємство ще багато чого можна розповісти. Наприклад, про доопилювачі на кукурудзі або про секрет, як зробити так, щоб співробітники берегли казенні машини і аж до того, як знайти кільце з «Володаря Перснів»...

Скарб, знайдений Валерієм Бібіковим на полях Житомирщини

Але про ці речі ми розповімо вже у наступних матеріалах. А наостанок подивіться послання від досвідчених людей, які вирощують кукурудзу на пісках:

Ми далі вирушаємо в дорогу, а вже завтра зранку на вас чекатиме цікавий матеріал про інше підприємство Житомирщини — «Агроінвестконтакт».

До побачення, Радомишль… АгроЕкспедитори продовжують свій шлях!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою