Рейдерська атака на ФГ «Дар» викликала великий резонанс

Страх та ненависть у Попасному або Як господарство «Дар» подарували безхатченку

Служба новин 21 жовтня 2016 592 0

Тривожні чутки «прилетіли» до редакції Kurkul.com з Дніпропетровщини. Новоспечений господар ФГ «Дар» Дмитро Дарадуда замість збору врожаю та проведення осінньої посівної, повинен перейматися іншою проблемою — керувати обороною власного господарства від загонів рейдерів. Здавалося б, така історія могла статися лише в Середньовіччі, а не в ХХІ ст. у сучасній правовій державі, але, нажаль це відбувається саме зараз у с. Попасне Новомосковського району Дніпропетровщини. Масла у вогонь підливають і місцеві правоохоронці, які за словами представників господарства, виставляють рейдерів як потерпілих!

Команда Kurkul.com спробувала розібратися у ситуації і підбити деякі підсумки подій.

Біда не приходить одна

На початку серпня ФГ «Дар» спіткало горе — помер голова родини фермер Василь Дарадуда. Покійний аграрій залишив у спадок для своїх нащадків потужне господарство з зембанком у 2,6 тис. га, засобами виробництва на загальну суму в 30 млн грн та частиною зібраного урожаю на току.

Шляхом голосування спадкоємцем і керівником господарства став Дмитро Дарадуда — син покійного власника. Його помічниками в цій нелегкій справі стали сестра Марина та дружина Ірина. Але десь через тиждень після смерті батька у «друзі» до новоспеченого фермера почали набиватися підозрілі особи.

Дмитро Дарадуда з дружиною та сестрою

Як розповів Дмитро Дарадуда, в інтерв’ю офіційному сайту Дніпропетровської асоціації фермерів та приватних землевласників, перший такий незваний гість з’явився у нього 8 серпня.

«До мене раптом заявляється Іван Біліченко, з яким особисто досі я не був знайомий, але знав його, оскільки він працював колись у нас в СБУ. І він пропонує мені свої послуги у випадку, якщо знайдуться «охочі» відібрати у мене батьківський «Дар». Оскільки, за його словами, він володіє інформацією, що сторонні особи намірилися його привласнити, відтак варто вчасно соломку підіслати», — розповідає починаючий фермер.

Але Дмитро не сприйняв серйозно цю пропозицію, адже подумав, що його просто хочуть налякати. Тим більше, справ із фермою було багато — ніколи звертати увагу на дрібниці.

Через десять днів після цього візиту, за словами Дмитра Дарадуди, до нього прийшов інший гість з пропозицією. Депутат місцевої районної ради запропонував фермеру вигідно продати його спадок і пообіцяв сприяти у цій справі. Така пропозиція обурила чоловіка, і він спробував пояснити народному обранцю, що в жодному разі не продасть господарство, яке його батько по крихті збирав протягом четверті сторіччя.

ФГ Дар

Останньою ж краплею стала розмова Дмитра з головою Новомосковської РДА Павлом Селіховим, який, за словами нашого співрозмовника, в приватній розмові став запевняти, що за його посередництва фермер зможе дуже вигідно продати господарство.

«А коли я і йому заявив, що не збираюся продавати, Павло Іванович заходився переконувати, а швидше і наполягати, що це неодмінно треба зробити. Що так буде краще для мене», — розповідає Дмитро Дарадуда.

До речі, Павло Селіхов — колишній «регіонал», на люстрації якого в червні минулого року наполягав політичний діяч Геннадій Корбан. Голову Новомосковської РДА різні джерела називають протеже нардепа Вадима Нестеренко (до обрання у ВРУ працював на керівних посадах у багатьох агропідприємствах Дніпропетровщини) та екс-віце-прем’єра Олександра Вілкула.

Зараз голова РДА з фермерами на контакт не виходить.

Новий власник — безхатченко

Після таких наполегливих пропозицій з боку представників влади, Дмитро Дарадуда зрозумів, що справа так просто не закінчиться і вирішив звернутися за порадою до голови обласної АФЗУ Анатолія Гайворонського.

«Я йому порадив дивитися в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців, бо скоріше за все планується рейдерське захоплення і господарство можуть переписати на іншу людину. І дійсно, одного дня ввечері власник змінився. Це класична схема рейдерського захоплення», — говорить Анатолій Гайворонський.

Згідно з реєстром, новий власник господарства — Владислав Іванченко, прописаний за адресою вул. Біломорська, 2, що знаходиться в Кам’янському. За цією адресою зареєстровано КЗ СЗ «Центр комплексного обслуговування бездомних осіб», себто — притулок для безхатченків. Документи ж були змінені держреєстратором Світланою Мшар з Одещини, яка зробила переєстрацію навіть без виїзду до Попасного, при чому всі печатки та установчі документи знаходилися у Дмитра Дарадуди.

А Владислав Іванченко, до речі, згідно документів, міг би дозволити собі щось краще за притулок, адже в держреєстрі на нього записане ще одне сільгосппідприємство — ТОВ «Івей» (код ЄДРПОУ 40589591) з статутним капітало в 1 млн грн. Отже, цю особу не вперше задіюють для подібних махінацій.

Читати по темі: Рейдери разом із чиновниками відібрали у фермера господарство

Що правда, вже 8 вересня господарство знову було переписане на нового власника. Ним став Василь Кузнєцов, зареєстрований в Дніпрі. На цю людину, згідно системі YouControl, записано ще кілька господарств в Дніпропетровській області.

Новий «власник» господарства зібрав 4 жовтня прес-конференцію, на якій заявив, що «Дар» він придбав на законних підставах, заплативши всі податки та збори, але фермерська самооборона не дає йому потрапити на територію підприємства. Також Кузнєцов розповів, що 23 вересня з розрахункового рахунку «Дару» було переведено 2,38 млн грн на господарство голови АФЗУ Анатолія Гайворонського. З приводу цього факту новий власник підприємства звернувся з заявою до правоохоронних органів.

«Та сторона, якою сьогодні практично управляє Анатолій Гайворонський, прикриваючись боротьбою з рейдерами, доводить це підприємство до повного розбазарювання і витягують з нього гроші. Озброєна самооборона фермерів, яка зараз стоїть на ФГ «ДАР», точно не потрібна. Фермерам потрібна нормальна правова підтримка — адвокати, юристи, а не автомати. Коли з'являється Асоціація фермерів з автоматами, а не юристами, виникає питання: навіщо потрібна така Асоціація? Автоматами у нас в країні можуть користуватися збройні сили і правоохоронні органи, а не фермери», — заявив Василь Кузнєцов.

При цьому, новий власник господарства не згадував про те, що озброєні люди стоять і з іншого боку барикад.

Читати по темы: Рейдери атакують фермерське господарство на Дніпропетровщині

Стінка на стінку

Майже одразу у господарстві в Попасному було зібрано самооборону з фермерів-членів АФЗУ та місцевих селян, які готові відстоювати права законного власника господарства. Також на підмогу обіцяє стати загін «Правого сектору».

Оглядач на вежі

Нові ж власники повідомили, що вже готові прибути у господарство та вивезти на продаж «свій» врожай. З їхнього боку до господарства було стягнуто близько двох сотень чоловіків в масках.

«У них є різна зброя: і холодна, і вогнепальна. Цілодобово біля господарства чергують дві-три автівки, стежать за тим, щоб з нашого боку не було ніяких рухів», — говорить дружина Дмитра Дарадуди Ірина.

У такій ситуації господарство знаходилося більше місяця. Самооборона охороняє врожай на току та сільгосптехніку, а «представники нового власника» не дають фермеру працювати і постійно тримають ситуацію у напрузі. Також цілодобово тут знаходяться працівники поліції.

Тишу було порушено 19 жовтня. Згідно інформації Litsa.com.ua, озброєні люди викрали один із комбайнів господарства прямо з поля, та порізали шини.

Наступного дня бійці фермерської самооборони спробували повернути майно родини Дарадуди, але по селянам несподівано відкрили вогонь з автоматичної зброї та рушниць. У результаті одного з учасників самооборони фермера з Новомосковського району Дмитра Тисячного поранено в ногу.

Після цього у конфлікт втрутилися правоохоронці та змусили тих, хто відкрив вогонь, скласти зброю, а постраждалого аграрія відвезли до лікарні.

Читати по темі: На Дніпропетровщині стріляли по фермерах

Феміда не помічає чи не хоче помічати?

Поки самооборона оберігає майно господарства, спадкоємець намагається добитися справедливості у силових структурах. Але родину Дарадуди представники закону не просто не чують, а ще й називають винуватцями конфлікту.

«Ми були на прийомі у голови обласного управління МВС. Вони визнали іншу сторону потерпілою і пропонували нам спільними зусиллями збирати врожай. Тобто, щоб ми заключали якийсь договір, прибирали врожай, відвезли його на зберігання і там би на нього наклали арешт, щоб він зберігався до рішення суду», — розповідає Ірина Дарадуда.

Жителі Попасного біля господарства

За словами дружини фермера, представники влади навіть не хотіли слухати юриста, якого надала АФЗУ для захисту потерпілої сторони. Більше того, саме Дарадуду звинувачують в тому, що він незаконно не допускає «справжнього власника» на господарство.

«Почали нам погрожувати, якщо ми не зберемо врожай, то на нас заведуть кримінальну справу», — скаржиться пані Ірина.

Не чують спадкоємців, що унаслідували «Дар» і в столиці. За словами Ірини Дарадуди, вони зверталися в усі можливі інстанції, але їх всюди ігнорують.

«Ми вже не знаємо куди звертатися, адже на всіх рівнях ситуація ігнорується. Всі приймають протилежну сторону і розводять руками. Ми повинні доводити всім, що ми — власники господарства, а не навпаки», — говорить дружина фермера.

Барикади біля господарства

Завдяки сприянню АФЗУ документи по справі вдалося подати до Мін’юсту, де ними зараз і займаються.

«Ми бачимо, що в цій атаці на «Дар» задіяна влада, адже людину, яка здійснила захоплення, поліція вважає потерпілою», — говорить Анатолій Гайворонський.

Рейдерська хвиля

За словами голови обласної АФЗУ, на Дніпропетровщині це не єдина ситуація — регіон просто накрило хвилею рейдерства.

«По області кругом таке свавілля. І зрозуміло, що без підтримки влади та силових структур це відбуватися не може. Адже, якщо б рейдери боялися якоїсь відповідальності, такого б не було», — говорить Анатолій Гайворонський.

І дійсно, одночасно з ситуацією в Попасному, рейдери дали про себе знати недалеко від Кривого Рогу. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив бізнесмен та громадський діяч Карл Волох.

«Сьогодні зустрівся з родиною фермерів з-під Кривого Рогу. Від розповіді про рейдерські захоплення — волосся дибки. Спочатку поліцейський слідчий за скаргою від неіснуючої персони на те, що фермери нібито незаконно обробляють її 200 га (при тому, що пай максимум — 8) відкриває провадження про шахрайство. Потім — постанова про обшук і з дому виносять усі печатки, гроші і документи. Після цього протягом декількох днів власником їх агрофірми стає Сейшельська компанія (перереєстрація відбувається в Києві!). А далі з'являються люди з автоматами (не поліція) і комбайнами самих фермерів ударними темпами прибирають весь урожай з 8 тисяч гектарів агрофірми і вивозять вже зібрану продукцію зі складів. Місцеві менти, прокурори і судді тільки руками розводять — мовляв, нічого не можуть зробити. А фермерів тупо грабують, продовжуючи вивозити продукцію», — пише він.

За словами Волоха, адвокат фермерів стверджує, що в апеляційному суді одночасно з ним знаходилися ще троє потерпілих з абсолютно аналогічного приводу.

«Якщо це не поодиноке явище, то все дуже погано. З точки зору інвестиційного клімату воно перекриває сто урядових реформ по дерегуляції, детінізації та підвищенню прозорості. І взагалі показує, що держава у нас зникає, бо не здатна захистити ні громадян, ні бізнес», — пише Карл Волох.

Замість висновку

На жаль рейдерство в Україні набуває катастрофічних масштабів, а новини про такі випадки з’являються на Kurkul.com по кілька разів на тиждень. Проте ми сподіваємося, що законність рано чи пізно таки візьме гору, а представники влади перестануть покривати рейдерів.

Якщо ви зіштовхнулися з подібною ситуацією та хочете розповісти про неї на сторінках Kurkul.com, пишіть нам на пошту yevtushenko@latifundistmedia.com або на сторінку видання у Facebook.

В матеріалі використовувалися фото з сайтів: Facebook, farmer.dp.ua, svit24.net.

Андрій Губін, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою