На третій день, другий екіпаж АгроЕкспедиції побував у Миколаївській області

АгроЕкспедиція. День 3. Миколаївська область: Як вкладати з розрахунком на прибутковий бізнес

АгроЕкспедиція «Цукровий буряк 2016» 28 жовтня 2016 235 0

Поки основна команда АгроЕкспедиторів інспектувала бурякові поля у Вінницькій області, другий маленький, але гордий екіпаж спеціального призначення поїхав на Миколаївщину. Інформаційно-розвідувальна група була спеціально направлена у тил України, щоб вивчити особливості вирощування цукрових буряків в умовах ризикового землеробства. Але при відвідуванні холдингу «Юкрейніан Шугар Компані» (ЮШК) з'ясувалося, що ризикувати тут не звикли. Навпаки, багатомільйонні інвестиції у системи зрошення і комплексну реконструкцію «Засільського цукрового заводу» вкладають з розрахунком на довгостроковий і прибутковий бізнес.

Нагадаємо, що у цій спецоперації під кодовою назвою «Білий пісок» нам допомагали експерти з компаній «КВС-УКРАЇНА», «Август Україна», Väderstad і ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК».

Британське коріння

Дорога у селище Первомайське Миколаївської області видалась як завжди. Пам'ятайте пушкінське: «мороз і сонце, день чудовий»… Наявність дорожнього покриття, точніше, його номінальна присутність також виявилася цілком традиційною для цього регіону. Мимоволі пританцьовувати в такт вибоїн, попутно милуємося сходами озимої пшениці з вікна та якось непомітно приїжджаємо в пункт призначення — «Засільський цукровий завод». Відразу звертаємо увагу на країни, що розвиваються український і британський стяги на флагштоку. «Юніон Джек» знаменує закордонна спадщина підприємства — адже «Юкрейніан Шугар Компанії» (в структуру якого входить завод) є українською «дочкою» всесвітньо відомого англійського холдингу з 230-річною історією ED&F Man Sugar.

Прапори

Нас відразу попередили, що на заводі головним пріоритетом є безпека, тому пустили в «святая святих» тільки після проходження відповідного інструктажу та заповнення документів. Тим часом нас вже чекав генеральний директор ЮШК Володимир Палієнко — фахівець з майже 25-річним «цукровим» стажем. «Для затравки» просимо його розповісти про основні віхи розвитку компанії.

Керівник відзначає, що компанія ED&F Man Sugar з'явилася на українському ринку десять років тому. У 2007 р. представники корпорації купили 75% акцій «Засільського цукрового заводу». На той момент ситуація на підприємстві була сумною. Фактично в середині «нульових» завод не працював, підприємство більше нагадувало руїни, місцеві жителі в пошуках кращого життя масово покидали Первомайське. Володимир Палієнко на своєму комп'ютері показує нам фото заводу, коли він брав його в 2008 р., коли починав роботу в ЮШК.

Генеральний директор пропонує запам'ятати побачене, щоб потім відчути різкий контраст на повністю відбудованому і модернізованому заводі.

Володимир Палієнко

«У 2008-2009 рр. ми провели комплексну реконструкцію. Можу з упевненістю сказати, що тепер це найкращий цукровий завод в Україні. Він працює за стандартами Європи і нічим не поступається європейським підприємствам. У цілому в компанію було інвестовано $142 млн на реконструкцію заводу, придбання нового обладнання, дощувальних машин, сільгосптехніки і т.д. », — підкреслює Володимир Палієнко.

Міжнародні стандарти

Глава компанії скрупульозно перераховує на якому обладнанні здійснювався ремонт та автоматизація. Компанія встановила нові станції фільтрації, вакуумний апарат, центрифуги (1, 2, 3 продукту), першими в Україні газові котли замінили на вугільні. Також були проведені капітальні роботи з реконструкції та будівництва всіх будівель і споруд на підприємстві. Все обладнання завозилося з Ірландії, воно залишилося «у спадок» від місцевого цукрового заводу, викупленого холдингом ED&F Man Sugar.

У 2010 р на «Засільському цукрозаводі» переробили 72 тис. т цукру-сирцю тростинного, потім в Україні була введена заборона на його переробку. Тому в 2011 р. компанія прийняла стратегічне рішення і практично з нуля почала будувати бурякоцех, відділення для миття, естакаду подачі буряка, станцію доочистки, естакаду видалення жому та інші об'єкти. На все це пішло 11 місяців.

У 2012 р. спільно з шотландськими партнерами було створено підприємство по сільському господарству — АТФ «Агро-Діло». Почавши з «пілотних» 600 га, агрофірма вирощувала цукрові буряки для подальшої переробки на заводі. У 2013-му на «Засільському цукровому заводі» переробили 150 тис. т продукції.

На сьогодні загальний земельний банк компанії налічує 11 тис. га, з яких 7 тис. га — під зрошенням. Якщо в минулому році буряком засіяли 2,1 тис. га, то в 2016 р. наростили бурякові площі вже до 4,3 тис. га і твердо мають намір нарощувати обороти з паралельним розширенням земельного банку. Оптимальним обсягом для себе вважають 30 тис. га, щоб мати запас сировини близько 600 тис. т коренеплодів.

У кабінеті директора

«Сьогодні ми співпрацюємо з фермерами Миколаївської, Кіровоградської, Черкаської області. Вони вирощують для нас цукрові буряки. У Черкаську область ми поставляємо цукровий буряк вагонами. У нас є залізниця бурякова. З Миколаївській області — автотранспортом», — говорить Володимир Палієнко.

За оцінками генерального директора, у цьому році своїх цукрових буряків у компанії буде близько 280 тис. т. У нинішньому році завод переробив 25 тис. т тростинного цукру з давальницької сировини. З 2016-му планується переробити близько 400 тис. т цукрових буряків, отримавши 50 тис. т цукру.

Володимир Палієнко

«Важливо, що це цукор першої категорії. Сьогодні ми виробляємо продукт під специфікацію Сoca-Cola, Pepsi. Це досить жорсткі вимоги по кольоровості, каламутності, зольності і т.д. Завод сертифікований за системою FSSC 22000. Ми були першими серед цукрових заводів в Україні, хто сертифікованих за цим стандартом. В кінці листопада плануємо провести сертифікацію з екологічного аудиту. Також в цьому році отримали сертифікат еврокошер — виробляємо кошерний цукор», — уточнює Володимир Палієнко.

Прогулянки по цехам

Поспішаємо побачити передовий завод в роботі. Благо, генеральний директор, незважаючи на щільний графік і телефон, погодився провести для агроекспедіторов експрес-екскурсію по виробничим потужностям. Надягаємо захисні каски і вперед до огляду місця, де народжується цукор.

У цеху

«Засільський цукровий завод» веде історію з 1961 р., до речі, будівельні і монтажні роботи заводу велися по проектам британської компанії Віккерс-Букер і Миколаївського СУ-17. Виробнича потужність становила 5 тис. т буряку на добу. Володимир Палієнко говорить, що зараз компанія наполегливо працює над тим, щоб розвинути максимальну потужність. Якщо в минулому році змогли вийти на рівень 4 тис. т/добу, то в 2016-му поставили високу планку переробки — 6 тис. т/добу. Надалі показник планують наростити до 8 тис. т. Керівництво впевнене, що зовсім необов'язково мати кілька цукрових заводів. Можна досягати максимумів і на одному підприємстві.

Ще на підступах до «серця» заводу відразу відчуваєш характерний запах переробленого цукрового буряка. Втім, досвідчені агроекспедітори відразу відзначають, що на цьому підприємстві аромат набагато слабше і приємніше, ніж на більш старих заводах. Дається в знаки наявність нового обладнання і комплексна реконструкція. Підходимо до оновленого цеху і намагаємося знайти схожі риси з колишнім «убитим» приміщенням, яке нам показували на фото. Зовсім інше сприйняття.

Тим часом Володимир Палієнко розповідає, що ЮШК має на території 2 склади безтарного зберігання цукру (силоси) до 20 тис. т кожен, цукровий склад на 6 тис. т. І склад цукру-сирцю до 16 т. Також найближчим часом компанія побудує новий склад на 15 тис. т для зберігання цукру. Паралельно купується майновий комплекс, де буде зберігатися ще 30 тис. т продукції в мішках по 50 кг.

Головним капіталом тут називають співробітників, яких зараз налічується 5,5 тис. осіб. Середня зарплата на заводі — 4 тис. грн. Холдинг йде шляхом постійного розвитку. Як і вода для рослини, бізнес теж потребує постійного фінансового підживлення, — вважають в компанії. У цьому ЮШК допомагають надійні фінансові партнери.

«Ми давно співпрацюємо з ПАТ« КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК» по ряду проектів. Ми їх постійні клієнти. У нас новий фінансовий рік почався з 1 жовтня, так що вже розпланували інвестиції. Так, будуємо безтарне відвантаження цукру і фасування в біг-беги. У майбутньому році плануємо побудувати жомосушільне відділення для грануляції. На агровиробництво також великі плани. Хочемо розширювати зембанк», — поділився планами гендиректор компанії.

У фіналі екскурсії просимо його поділитися прогнозами по цукровій галузі. На думку Володимира Палієнко, в цьому році має відбутися перевиробництво цукру. Хоча і некритичне. За оцінками експерта, на цукрових заводах України буде вироблено 2,2-2,3 млн т цукру. При цьому керівника ЮШК щиро радує той факт, що хоч собівартість цукру висока, але і а ціни для виробників непогані. При цьому позитивна тенденція — у нашій країні ряд заводів акцентує увагу на виробництві цукру саме першої категорії.

Компьютерне управління

Володимир Палієнко вважає, що для потреб внутрішнього ринку потрібно близько 1,5-1,6 млн т цукру, а близько 300 тис. т цукру буде вивезено в Європу.

У полі

Розпалені після відвідин «кухні» цукрового заводу ми направилися в місця, звідки надходить його стратегічна сировина. Потрапити на поля компанії нам допомагав директор АТФ «Агро-Діло» Ігор Бучацький. Він відразу попередив, що останні кілька тижнів через затяжні дощі поля нагадують болото. Погана погода ледь не зупинила роботу цукрового заводу. Втім, до нашого приїзду навіть холодне жовтневе сонце і пронизливий вітер зробили свою справу. Збиральна кампанія вже тиждень була в самому розпалі. На сьогодні прибрано поки тільки 30% полів. Запитуємо експерта з приводу забезпечення компанії технікою.

Збір урожаю

«Ми забезпечені всім, крім комбайнів. Згідно зі стратегією керівництва компанії ми наймаємо і зернові, і бурякозбиральні комбайни. Хоча один власний комбайн для збирання буряка у нас є. Зараз їх задіяно 4. А в плані тракторів, посівного обладнання, грунтообробної техніки, обприскувачів ми повністю себе закриваємо. Серед тракторів віддаємо перевагу марці Fendt, по сівалок — Väderstad. Намагаємося утримувати парк однотипних машин», — зазначив Ігор Бучацький.

Технологія

Скептично оглянувши наші кросівки, експерт порадив взяти в поля більш «стресостійке» взуття. Запевнивши його, що комплект бойової амуніції у нас під рукою, вирушаємо дивитися на посіви цукрових буряків.

Ігор Бучацький

У дорозі до нас приєднався Олег Земсков регіональний менеджер «Август Україна» в Миколаївській області. В дорозі він розповідає, що цукрові буряки взагалі вважаєються нетиповою культурою для півдня України. Крім АТФ «Агро-Дело» і окремих господарств, які за контрактом вирощують її для «Засільського цукрозаводу» цією культурою тут більше ніхто не займається. Без зрошення та спеціалізованої техніки цукрові буряки на південних землях — не рентабельно бізнес, вважає експерт.

Від'їжджаючи від селища Первомайське, зустрічаємо все більше завантажених «буряковозів». Скоро бачимо ділянку поля, де комбайни активно прибирають цукровий буряк, а вантажівки оперативно відвозять її на завод. На краю поля нас зустрічає вже знайомий по АЕ «Соняшник 2016» Володимир Єламов — агроном територіального відділення Грейгове компанії АТФ «Агро-Діло».

Володимир Єламов

Помічаємо, що поле настільки підсохло, що навіть не потрібні гламурні гумові чоботи. Ех, наступного разу! Швидко пересідаємо в «агрономомобіль» і прямо по вже прибрали полю мчимо до ще зелених посівів, а також бурякозбиральної техніки ROPA і Holmer.

В агрофірмі вирощують кілька гібридів відомих селекційних компаній. Є близько 50 демо-полів, де порівнюються показники різних насіння. Така диверсифікація необхідна, так як не кожен рік один і той же гібрид може дати однаково високий урожай, вважають в компанії.

«Більшою мірою ми вирощуємо гібриди KWS: НАСТЯ КВС, ОЛЕСЯ КВС ДАРІЯ КВС, ЦЕЗАРІЯ КВС. У зв'язку з тим, що була непогана погода з весни, ми практично все успішно застосували і все добре зійшло. Трошки густіше посіяли, тисяч на 10, ніж в минулі роки і показники вище. Очікуємо по врожайності в середньому 65 т/га », — зазначив Володимир Єламов.

Раніше генеральний директор ЮШК розповів, що на трьох полях по 130 га в цьому році було зібрано цукрових буряків з рекордним показником 85 т/га, так що європейський «стелю» в 100 т/га вже не здається таким недосяжним.

Бур'янам тут не місце

Буряки

Ми оглядали поле, яке в цьому році АТФ «Агро-Діло» обробляло перший рік. З 2016-му компанія наростила Зембанк на 4 тис. га. З огляду на можливі ризики, виконали 5 гербіцидних обробок і 4 фунгіцидних. Серед постачальників ЗЗР компанія вибирає тільки перевірених, міжнародних виробників на ринку. Норми внесення тільки оригінальних препаратів також неухильно дотримуються, що не економлячи на агротехнології.

За словами Володимира Єламова, навесні через велику кількість опадів виконати своєчасну гербіцидну обробку було досить проблематично. Працювати доводилося в умовах «болота» вдень і вночі, так як бур'янів було багато. Особливо будяків. Зате з хворобами і шкідниками особливих проблем не було. Спрацювали на випередження.

Олег Земсков, регіональний менеджер «Август Україна» в Миколаївській області, зазначив, що в лінійці їх компанії є препарати, що дозволяють вирішувати всі проблеми, пов'язані з вирощуванням цукрових буряків. Недарма «Август Україна» починала свою роботу на вітчизняному ринку саме з цієї культури.

Олег Земсков

«Так як у цьому господарстві землі під зрошенням і актуальна проблема з бур'янами, я можу порадити наш трикомпонентний базовий гербіцид Біцепс® Гарант. Там є різні схеми застосування, у залежності від культури і від фази бур'янів, з якими треба працювати. Також можу виділити препарат Торнадо® 500 — універсальний гербіцид загальної дії з підвищеним вмістом діючої речовини. Він знищує практично всі види однорічних і багаторічних дводольних і злакових бур'янів », — порекомендував Олег Земсков.

Фото на згадку

Як вже говорилося раніше, в технічному плані компанія забезпечена практично ідеально. Є нові потужні трактори, включаючи новинку Fendt 936, сучасні посівні агрегати.

«В минулому році ми взяли 8-рядні сівалки Väderstad Tempo, Spirit і Tempo V з можливістю зміни ширини міжрядь. Це дуже хороший варіант сівалок, так як дозволяє проводити одразу кілька операцій за один прохід. Плюс, їх можна застосовувати як для посіву цукрових буряків, так і кукурудзи, соняшнику», — уточнив головний агроном.

Познімали процес збирання цукрових буряків. Зробили кілька фото на пам'ять і пообіцяли повернутися в наступному році на Посівну-2017.

P.S.

Прийом-прийом, повідомляє спецгрупа «Солодка парочка». Десантувалися вдало, розвіддані зібрали, сувенірний вантаж доставлений за призначенням, блог написаний. Від'їжджаємо до місця дислокації. Кінець зв'язку.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою