Микола Бабич,  засновник СТОВ «АК Степанецьке»

Від спорту до аграрної справи, або як Микола Бабич господарює на дніпровських «горах»

Служба новин 2 листопада 2016 285 0

До аграрної справи люди приходять різними шляхами. Далеко не всі вони мріяли з дитинства стати агрономом, фермером, механізатором чи навіть аграрним журналістом. Багато з тих, хто зараз не може уявити життя без сільського господарства, починали працювати в сферах дуже віддалених від землі та врожаю.

Герой цього матеріалу прийшов до фермерства зі спорту. Засновник СТОВ «АК Степанецьке» Микола Бабич був відомим на Черкащині тренером з боротьби, виховавши чималу кількість учнів, які також стали професійними спортсменами, а згодом також відвідали тренерського хліба. Наприклад, один з підопічних пана Миколи зараз викладає в секції боротьби в місцевій школі.

Але 13 років тому пан Микола вирішив круто змінити свою долю, заснувавши фермерське господарство розміром 700 га в невеличкому селі Степанецьке. Зараз же землі агрокомплекса «АК Степанецьке» знаходяться на території 11 сільських рад та займають площу в 3300 га. І на цьому господар зупинятися не збирається і постійно зростає, адже в минулому році було лише 2200 га.

Але якщо з кількістю земель начебто все добре, то от про якість можна посперечатися. Велика кількість полів господарства розташована на високих пагорбах та крутих схилах. Микола Бабич жартома говорить, що працює в Карпатах, хоча насправді його землі знаходяться на берегах Дніпра.

Грунти тут не менш строкаті, ніж рельєф — є і чорноземи, і глинисті, і пісок, по якому господар здебільшого сіє кукурудзу.

Але не дивлячись на це, на господарстві навчилися збирати гарний урожай. Наприклад, середня врожайність пшениці в цьому році становила 82 ц/га, соняшника — 32,5 ц/га та 22 ц/га сої. Окрім цих культур, тут вирощують кукурудзу, ріпак та ячмінь..

Окрім цього, «АК Степанецьке» вже 12 років займається насінництвом. Насіннєвий матеріал пшениці вирощують з «супереліти» німецької селекції, а на товарні посіви різних культур закупають насіння відомих іноземних компаній.

Насіння обирають дуже ретельно, висіваючи демо-ділянки протягом 2-3 років і аналізуючи різні показники, найголовнішим з яких є урожайність. І тільки по закінченні цього терміну обирають підходящий насіннєвий матеріал.

«Гібриди змінюємо щороку, деякі відкидаємо. Спочатку перші роки беремо насіння на 100 га, потім дивимося, і якщо гібрид показує стабільні результати, тоді продовжуємо його використовувати», — розповідає Микола Бабич.

Зараз на демо-майданчиках господарства тільки кукурудзи вирощують 110 гібридів, тому тут кожного року проводять день поля.

Для підживлення земель використовують органіку. Для цього у Василькові, що знаходиться за 120 км від ферми, закупають курячий послід. За словами Миколи Бабича, виходить не дешево, але ефективно. Органіку вносять по 10 т/га на 70% земель.

Читати по темі:АгроЕкспедиція. День 3. Коли праця в задоволення

Для обробки збіжжя на господарстві є доволі потужна газова сушарка Scooter, здатна просушувати 400 т/добу. Аппарат функціонує на господарстві вже протягом семи років. Також підприємство має власні склади на 15 тис. т зерна.

Микола Бабич виступає за новітні технології, тому зараз «АК Степанецьке» разом зі спеціалізованою компанією розробляє проект створення карти диференційованого внесення добрив, для реалізації якого будуть залучати дрони. Вартість такої роботи — €21 на га. Цього року планують застосувати цю новацію на тисячі гектарів.

Можуть тут похвалитися і парком техніки, який на підприємстві оновлюють раз на 4 роки.

«Зраз маємо три трактори John Deere, сівалку Horsch, плуг Lemken, а з вітчизняної техніки є тільки трактор МТЗ», — розповідає Микола Бабич.

Пильне око журналістів Kurkul.com побачило ще й телескопічний навантажувач Manitou та розкидач органічних добрив Bergmann.

Щодо тваринництва, то тут у пана Миколи теж все в порядку. Скотний двір в «АК Степанецьке» дуже різноманітний і строкатий. Тут є близько 1000 голів свиней на продаж. До речі, свинокомплекс, а також одне з трьох господарств, на які ділиться «АК Степанецьке», знаходиться під управлінням сина Миколи Бабича. Фермер всіляко допомагає хлопцю порадами і ростить собі гідну зміну, адже молодий Бабич отримує «освіту в полі» екстерном, навчаючись всім аграрним примудрощам в процесі роботи.

Окрім великого свинокомплесу, ще сотня свиней утримується на території тракторної бригади. Порід з загоном для свиней в сараї стоїть огорожа для качок, де їх проживає біля півтисячі голів. Недалеко від качок встановлено клітки для кролів та нутрій. Для потреб працівників на господарстві є 6 корів та близько восьми десятків вуликів, які компактно розташувалися в садку біля ангарів сільгосптехніки. Є на господарстві і пара таких популярних, хоч і екзотичних, страусів.

Микола Бабич є гарним господарем не тільки на підприємстві, а і в селі, яким опікується. В Степанецькому, в якому проживає менше 300 чоловік, завдяки старанням аграрія за останні роки було збудовано новий стадіон, церкву та навіть власний ресторан, а зараз добудовується дитсадок.

Церкву, до речі, будували протягом семи років. А потім ще півроку над іконостасом та внутрішнім оздобленням працювали митці з Миколаєва. До речі, під час нашого візиту в храмі як раз проходила служба, яку проводив молодий святий отець, тому ми на власному досвіді переконалися, що церква в селі функціонує і є популярним закладом.

Дивитись по темі: АгроЕкспедитори в гостях у СТОВ «АК Степанецьке»

Ресторан же являє собою не просто заклад общепиту, а справжній розважальний центр місцевого масштабу, адже в підвалі тут вже функціонує більярдниій стіл, а поряд готуються до запуску дві доріжки для боулінгу! Сам же заклад доволі цікаво оздоблений: тут є і справжній тин, і опудало сови, зроблене із дерева, і деякі деталі українського колориту.

До речі, в ресторані можна скуштувати м’ясо свиней та качок, які саме були вирощені на підприємстві Миколи Бабича. Звичайно ж команда Kurkul.com скористалася можливістю і поласували «качкою по-степанецьки» :)

Окрім розвитку дозвілєвої інфраструктури, Микола Бабич не забуває, що у людей повинні бути і гроші, які можн було б на це дозвілля витрачати. Господарство дає роботу близько 80 місцевим жителям, а орендна плата пайовикам складає від 8 і аж до 17%! Окрім того, кожного року господарство сплачує біля 3 млн податків до місцевого бюджету.

Отже, «АК Степанецьке» ще є куди рости, але вже і є чим пишатися. Це саме той випадок, коли аграрій може похвалитися не тільки гарним врожаєм. але і гарно проведеною соціальною роботою, адже до Степанецького приємно приїжджати і одразу видно, що в селі є справжній господар, котрий не шкодує грошей та сил на розвиток цього невеличкого населеного пункту.

Бажаємо Миколі Бабичу подальшого розвитку його підприємства та дякуємо за гостинність!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою