П’ять думок про ПДВ

Аграрії про ПДВ: ТОП-5 думок

Служба новин 4 листопада 2016 345 0

Ми багато їздимо Україною і чи не щодня знайомимося з людьми, які працюють у сільському господарстві. Директори, агрономи, механіки, трактористи, садоводи та ягідники — з ними спілкуємося, у них питаємо поради й їхні думки висвітлюємо. Останнім часом взяли собі за правило майже всюди дізнаватися про ставлення аграріїв до змін у системі оподаткування. Ця тема гостра для кожного, хто працює на землі, і якщо й стосується його не прямо, то наслідки цих змін все одно відчувають на собі працівники кожного сегменту: від малого — до великого.

Сьогодні пропонуємо вам п’ять думок про ПДВ, які почули в полях.

1. «Качєлі»

На Сумщині директор підприємства «Ім. Шевченка» Анатолій Мороз розповів нам, що постійно бере участь у аграрних мітингах та протестах. Але досі жодні намагання докричатися до представників влади не увінчалися успіхом.

Анатолій Мороз

«Це «качєлі». Ми брали участь в акціях, їздили під Верховну Раду, перекривали трасу проти скасування спецрежиму ПДВ. Покричали, але що це дало? Одного разу ми були в Данії і познайомилися там з 50-річним фермером. Він розповів, що об’єднав своє господарство ще з двома фермами і створив такий собі кооператив на 650 га. Але ті два фермери не працюють, бо їм по 92 і 82 роки, а просто стабільно отримують €475 з гектара прибутку (це враховуючи €300 на гектар дотацій). А податки вони сплачують у сумі €100 з гектара. То, якби нам таке зробили. А у нас сьогодні — ПДВ, завтра — неПДВ, а післязавтра ще щось… Але, якщо говорити відверто, сільське господарство має прибуток. Принаймні мало до того, як почалися коливання зі спецрежимом ПДВ. Це чесно треба сказати. Ми плачемося не через те, що нам погано, а через те, що нестабільно».

2. НЕпрозорість

А от директор підприємства «Україна-2001» Олександр Камінський переконаний, що справа не в самих податках, а в підході держави до їх адміністрування.

Олександр Камінський

«Держава повинна бути нашим партнером. Нещодавно під час зустрічі з керівником фіскальної служби я почув таку фразу «ми будемо перевіряти все до останньої літери, до кожної коми». Мені це дуже не подобається. Я не відчув, що держава у особі цієї людини є партнером. ПДВ — важке питання, бо в державі є купа організацій, які не сплачують його. То як бути з цим? Також є постійні «качелі» з поверненням ПДВ. Ми постійно експортуємо зерно. От зараз ми 5 тис. т пшениці продали на експорт, нам же ПДВ ніколи ніхто не повертає. Ми маємо ПДВ до відшкодування, тому що минулого року багато експортували, реалізовували, там ще пільга була… Цього року держава косо дивиться на нас, тому що ми ніби не сплачуємо. Але чекайте, ми ж в законодавчому полі! Я вважаю, що податок на прибуток на загальних підставах боляче вдарить по сільському господарству. Я за плавний перехід до якогось одного з видів оподаткування».

3. НЕ рівні умови

Про те, що всі повинні бути в рівних умовах зазначає і Валерій Ліневич із СВК «Вівсяницький». Чоловік розповів, що вже багато років поспіль він та його кооператив сумлінно сплачують податки. Але добре знає і тих колег, які уникають фінансової відповідальності та всіма можливими шляхами обходять закон.

Валерій Ліневич

«Розумієте, на цьому світі є дуже багато хитрих. Один платить 4 млн грн з 2,5 тис. га, а інший з такої ж площі 400 тис. грн. Знаходять різні причини та відмовки: то грак побив, то поїхали у Промислову палату, дали там подаруночок, а вони натомість дали справочку, і господарство вже податків не платить. Коли я мав нагоду спілкуватися з керівництвом області то пояснював, що для нас головне, щоб ці податки поверталися в той підрозділ, який їх платить. Але у нас виходить так, що один платить, а інший — ні. Та ще й виділяють їм якісь кошти з районного бюджету, щоб допомогти. Це неправильно, так виховують трутнів. Якщо ввели єдиний податок з землі — плати. Тоді ти будеш думати, як господарювати, як людей утримувати. А так ти думаєш як побільше вкрасти і куди діти ці гроші. Оприлюдніть дані, хто скільки заплатив податків з га, і хай люди бачать, хто стоїть за цим, розумієте? Може і є мінуси в тому, що ми працюємо по-білому, у нас немає чорної бухгалтерії, а податків ми платимо найбільше і від цього ми ніякої уваги від держави не маємо. Як в безодню йдуть ці податки».

4. Тягар

Володимир Колісниченко

Під час АгроЕкспедиції «Соняшник 2016» ми познайомилися з керівником регіонального управління ТОВ «Говтва» Володимиром Колісниченком. На запитання «чи справедливе оподаткування для аграріїв?» чоловік відповів так:

«Аграрії завжди вважають, що їх прерогатива — це праця на землі, вирощування хліба. Ми розуміємо, що без продуктів харчування не буде існувати ні місто, ні село. І аграрії завжди хочуть, щоб для них було більше пільг, ніж їм дають. Тому що вважають свою працю чесною і відповідальною. Тому, яке б не було оподаткування — воно завжди буде тягарем для працівників сільського господарства».

5. Застій

А наостанок згадаємо Армена Налбандяна, якого ми зустріли під час вже далекої АгроЕкспедиції «Посівна 2016». З 2003 року чоловік керує господарством «Дружба», що на Черкащині. Ставлення до змін у системі оподаткування у чоловіка різко негативне. Говорить, це стримує і пригнічує розвиток сільського господарства України.

Армен Налбандян

«Закон по ПДВ, який прийняв наш уряд, має дуже велике значення. На сьогодні я є головою спілки сільгоспвиробників нашого району. Усі цим стурбовані. Сільське господарство в Україні дає 30% загального валового прибутку. Раніше ПДВ ми не платили, переводили на свій рахунок і могли використовувати його для покращення матеріальної бази свого господарства. Тепер же 80% ПДВ треба буде віддавати державі, а 15% залишається в господарстві. Розвиватися буде дуже важко. Це неправильний шлях нашої влади. Ми брали участь у всіх протестах і мітингах, просили, щоб відмінили ці нововведення. Коли ситуація в Україні стабілізується, господарства будуть працювати стабільно, тоді вже можна буде говорити про збільшення цього податку. За 4 роки у нас піднявся фіксований податок. У мене землі не побільшало, тому легко прослідкувати: 4 роки назад ми платили десь 34 тисячі грн. на рік, потім почали 540 тисяч грн., цього року 900 тисяч грн. платимо вже. І зараз, щоб розвиватися, ми можемо взяти лише дорогі кредити».

Такою бачать ситуацію з ПДВ аграрії. Жодного разу спілкуючись з героями наших матеріалів ми не почули схвального відгуку про ті зміни, які відбуваються в країні зараз. Дехто зазначав, що до відміни спецрежиму ПДВ гріх було скаржитися та і прибутки завжди були. А тепер ситуація дійсно може стати критичною. Під загрозою можуть опинитися дрібні господарства, які просто не витримають податкового навантаження.

Вікторія Сумченко, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою