На Тернопільщині вже вдруге провели Західноукраїнський чемпіонат цукрових буряків

Буряки-чемпіони або як на Тернопільщині цукрові буряки на чемпіонаті змагались

Сесвандерхаве-Україна 10 листопада 2016 458 0

Тернопільщина вже вдруге покликала нас на Західноукраїнський чемпіонат цукрових буряків, який організовує корпорація «Агропродсервіс». Жовтневий день зустрічав на полях неподалік села Настасів, яскравим сонцем і пронизливим холодним вітром. Проте гостинні господарі організували змагання так, щоб вони проходили у комфортній, дружній та теплій атмосфері. Одні могли у наметі спостерігати за оперативними результатами, на електронному екрані, попиваючи каву чи глінтвейн, інші — вболівали за своїми гібридами прямо в полі, де без гумових чобіт обійтись було важко. Серед тих, «хто в гумових чоботях» були і ми. Залишивши «фірмовий» трейлер «Сесвандерхаве», вирушили в поля, де саме проходив другий, найвидовищніший етап чемпіонату — збирання цукрових буряків і визначення їх врожайності. Адже цукристість 49 гібридів-учасників чемпіонату визначили ще у переддень — на Чортківському цукровому заводі. До слова, щоб перемогти у чемпіонаті, гібридам потрібно мати найкращі показники врожайності та цукристості.

Трейлер «Сесвандерхаве»

Що посієш — те й збереш

Позмагатися чиї цукрові буряки найкращі цьогоріч вирішили 5 провідних компаній, які займаються селекцією та реалізацією насіння. Була серед них і «Сесвандерхаве», відома тим, що зробила колись ставку виключно на створення гібридів цукрових буряків. Вболівальників біля поля на якому комбайн збирав врожай, вистачало: агрономи, фермери, дистриб’ютори — всім було цікаво, гібрид якої компанії покаже себе найкраще. Адже цьогорічні посушливі умови, в яких довелось рости бурякам-учасникам чемпіонату, внесли свої корективи: результати прогнозувались гірші, ніж минулого року, коли змагання проходили вперше.

Ігор Ліщинський

Головний агроном по захисту рослин «Агропродсервісу» Ігор Ліщинський, запевнив, що демопосіви усіх гібридів учасників змагань росли в однакових умовах — на площі, виділеній серед товарних посівів. І якщо забезпечити рівні умови вегетації спеціалісти компанії змогли, то погода відомо від кого залежить.

«У цьому році в зоні проведення чемпіонату була липнева і серпнева посухи, а минулого року посуха була лише у липні. Тому, можливо, врожаї й менші. Хоча цукристість у буряків добра, врожайність товарних посівів від 450 до 675 ц/га – залежить від зони вирощування», — пояснює агроном. До речі, у загальній площі посівів цукрового буряку корпорації «Агропродсервіс» 10 % — це гібриди «Сесвандерхаве».

Сергій Дятел і Софія Киричук

За словами Ігоря Ліщинського найкраще себе показали в умовах Тернопільщини гібриди Магістр та Коала, а познайомившись із дистриб’ютором «Сесвандерхаве» компанією «Магнат-Агро», ми дізнались як же ростуть цукрові буряки на Волині, яка не може похизуватися родючими грунтами. Керівник Сергій Дятел розповів – гібриди «Сесвандерхаве» у Волинській, Рівненській та Львівський областях – лідери продаж.

«Ми працюємо лише з фермерами та одноосібниками. Переважна кількість аграріїв довго визначаються, який гібрид, якої компанії обрати, але ключовим для них завжди стає продуктивність гібриду та те, що завод по виробництву насіння «Сесвандерхаве» знаходиться на території України, а це надійно. Вирощування та доробка теж проводиться у нас. Цьогоріч у нашому регіоні була сильна посуха, але навіть незважаючи на не дуже родючі поліські ґрунти та відсутність опадів, за 50 тон цукрового буряку з гектара наші клієнти точно мають», — розповідає Сергій Дятел.

Агроном-консультант Софія Киричук розповіла, що найпопулярнішими серед дрібних фермерів Західного регіону є такі гібриди «Сесвандерхаве» як Койот, Крокодил, Імпат, Жираф. А Василь Козій вкотре наголосив, щоб мінімізувати ризики, клопоти та витрати, аграрію треба завжди шукати оту заповітну «золоту сердину».

«Ми завжди стараємось, щоб обираючи насіння цукрового буряку селекції «Сесвандерхаве», аграрій знайшов у ньому «золоту середину»: щоб гібриди були водночас стійкими до хвороб і продуктивними. Тому що, наприклад, якщо гібриди високоврожайні, то вони і менш стійкі до хвороб, їм потрібно приділяти багато уваги, застосовувати багато хімічного захисту. Нині серед наших покупців дуже великий попит мають гібриди Магістр та Коала, які ми сміливо рекомендуємо тим, хто шукає високоврожайні цукрові буряки, стійкі до церкоспорозу. У нас є перевага – ми маємо завод для виробництва насіння в Україні. Представники агрохолдингів можуть самі обирати партії насіння, засоби композиції хімічної обробки та терміни поставок насіння; також компанія пішла назустріч ще й дрібним фермерам, які мають невеликі площі посівів цукрового буряку, як от тут на Тернопільщині – 1-2 гектари. Вони також можуть купувати у нас насіння і перевіряти навіть безкоштовно користуватись послугами насіннєвої лабораторії. Для дрібних фермерів у наших дистриб’юторів є спеціальні пропозиції з привабливою ціною», — розповідає спеціаліст «Сесвандерхаве Інтернешнл» Василь Козій.

Запекла боротьба

Ближче до обіду, усім, хто час від часу заходив у намет з електронним екраном, на якому висвічувались результати, стало зрозуміло — боротьба йде запекла. Тож невдовзі у наметі зібралась компанія аграріїв вболівальників, які жартували, мовляв, якби знали, що такі змагання будуть точитися між гібридами, то можна було б організувати щось типу тоталізатора, тобто приймати ставки. Гібриди «Сесвандерхаве» спочатку йшли в лідерах, проте потім почали здавати свої позиції. Команда підтримки «Сесвандерхаве» звичайно ж трішки засмутилась, але ж всі розуміли, результат вирощування гібридів в одному регіоні, це ще не показник, щоб робити щодо їх успішності якісь масштабні висновки. Західноукраїнський чемпіонат цукрових буряків — це просто гарна нагода позмагатися з гідними суперниками, оцінити їх роботу, щоб покращити свою.

Комерційний директор «Сесвандерхаве-Україна» Сергій Селінков зауважив: «Усюди, де можна вирощувати цукровий буряк, використовують насіння селекції «Сесвандерхаве». Компанія все робить для того, щоб залишатися серед лідерів галузі, зокрема четверту частину всього грошового обігу щороку віддає на наукові дослідження, які допомагають створювати гібриди, що дають аграрію максимальний прибуток».

Спостерігаючи за копанням, зважуванням буряків прямо у польових умовах, а згодом і за результатами на електронному екрані, учасники і гості свята не зчулися як прийшов і час обіду. До речі, його всі чекали з нетерпінням. Адже генеральний директор корпорації «Агропродсервіс» Андрій Баран пообіцяв почастувати всіх охочих знаменитим «настасівським поросям». І його таки запекли, зашкварили прямо в полі! Поласувавши свіжиною та іншими смаколиками, аграрії ще з більшим нетерпінням чекали фіналу чемпіонату. Разом з нами чекав результатів і відповіді на питання «хто ж буде на фініші першим?», агроном приватного підприємства «Агро-Експрес-Сервіс» Володимир Шинкарук. Він розповів, що в їх господарстві вирощують близько 10 тис. гектар цукрового буряку. Значну частину посівів займають саме гібриди «Сесвандерхаве», бо їх врожайність, каже, перевірив часом.

Андрій Баран

«Гібриди «Сесвандерхаве» досліджував три роки: і цукристість відмінна, і врожайність. Я б радив селекціонерам, генетикам компанії звернути увагу на створення гібридів, яким були б не страшні кореневі гнилі. А всіма іншими показниками я цілком задоволений», — говорить Володимир Шинкарук.

Фініш

Лідерами у 2-му Західноукраїнському чемпіонаті буряків стали компанії KWS та Syngenta. Перше та друге місце із врожайністю відповідно 758,70 центнерів з гектару та 755,56 центнери з гектару, цукристістю 18,62 % та 18,10 % зайняли гібриди KWS — Віоріка та Дарія. На третій позиції — гібрид Борута від Syngenta із показником врожайності 733,52 центнерів з гектару та цукристістю 19,10 %. Також в десятку лідерів ввійшли гібриди від компанії Штрубе та Агроскоп (Бетасід). Із чотирьох учасників від «Сесвандерхаве», у десятці гібрид Боа із врожайністю 706,667 ц/га, цукристістю – 17,62%. Гібрид Магістр став 15-им завдяки наступним результатам:689,444 ц/га, цукристість – 18%. Крім них змагалися ще два не зареєстровані гібриди ЦР-1 та ЦР-2 — спеціалістам «Сесвандерхаве» було цікаво, як покажуть себе серед лідерів ці ще не зовсім добре випробувані зразки стійких до церкоспорозу форм.

Буряк

Чемпіонат фінішував, коли на землю вже починали спадати сутінки. Здавалося, на ньому не було переможців і переможених. Кожен на ньому зробив свої висновки, а головне — поспілкувався із колегами у приємній атмосфері. Адже в кінці свята всіх очікувало не лише оголошення результатів, але й святковий стіл та розіграш корисних подарунків. Генеральний директор корпорації «Агропродсервіс» Андрій Баран розповів, що цьогорічні учасники змагань йшли до фінішу в однакових умовах, проте в організаторів вже є чимало пропозицій, щоб наступний чемпіонат зробити ще цікавішим.

«Технологія до всіх посівів, які брали участь у змаганнях, застосована стандартна, така як і в усьому господарстві, тобто це не були технології окремих компаній. Хоча ми компаніям пропонували і пропонуємо: давайте організуємо чемпіонат технологій», — запрошує Андрій Баран. Тож до наступного чемпіонату! Ми знов охоче приєднаємось до змагань!

Людмила Лутицька, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою