Що пропонує компанія українському аграрію?

Багатий досвід для багатих врожаїв. Стимулятори росту рослин SoilBiotics

Служба новин 10 листопада 2016 249 0

У світі продукцію американської компанії SoilBiotics знають досить добре, а от на українському аграрному ринку вона з’явилася нещодавно. Що ж пропонує компанія українському аграрію та які перспективи використання її продукції на вітчизняних полях?

Журналісти сайту SuperAgronom.com побували на ІІ Міжнародному семінарі SoilBiotics – Argus Biotics, що відбувся 27 жовтня у Полтавській державній аграрній академії. Та зібрали там відомості про нові препарати, досвід їх застосування та майбутні перспективи у представників SoilBiotics та її партнерів в Україні, українських аграріїв та науковців.

Про компанію та її продукти

Компанія SoilBiotics, створена у США агрономом та хіміком-технологом Тоддом Зером, сьогодні є одним з лідерів американського ринку з виробництва біологічних добавок для ґрунту та стимуляторів росту рослин. Препарати компанії призначені як для класичного, так і для органічного землеробства (сертифіковані компанією «Органік Стандарт» та входять до списку засобів, затверджених для органічного землеробства).

Головні діючі речовини продуктів SoilBiotics – гумінові, фульвові та ульмінові кислоти, які працівники компанії добувають з леонардиту у власних копальнях. Такі препарати від інших виробників уже представлені і на світовому, і на українському аграрному ринку. Та інновацією SoilBiotics є спеціальні технології переробки леонардиту, які дозволяють отримати продукт, що на сьогодні не має аналогів у світі.

У США препарати SoilBiotics застосовуються уже близько 30 років, за цей час вони зарекомендували себе як ефективні та безпечні засоби збільшення врожайності сільськогосподарських культур. Зараз продукцію компанії охоче застосовують в Канаді, В’єтнамі, Пакистані, Малайзії, Латвії. Близько чотирьох років тому на них звернула увагу інша компанія – Argus Limited, завдяки якій вони і потрапили на ринок України. Підрозділ Argus Limited – компанія Argus Biotics – стала ексклюзивним дистриб’ютором та представником SoilBiotics в Україні.

Наскільки актуальні гумати для сучасного землеробства?

Родючий шар ґрунту, гумус, створюється на протязі століть і навіть тисячоліть, а руйнується надзвичайно швидко. Особливо це помітно за сучасних інтенсивних технологій вирощування сільськогосподарських культур. Тому перед аграріями постає нагальна проблема відтворення гумусу. Значною мірою її можна вирішити за рахунок внесення органічних добрив, але стан тваринництва в Україні сьогодні такий, що органічних добрив просто недостатньо.

Експерти вбачають вихід з такої ситуації у застосуванні гуматів – препаратів на основі гумінових кислот. Ці препарати при внесенні у ґрунт вивільняють мінерали та поживні речовини, що знаходяться у «зв’язаному» стані, та створюють легко доступні для рослини форми сполук. Таким чином коефіцієнт використання рослиною поживних речовин з ґрунту та мінеральних добрив значно підвищується, що позитивно позначається на її розвитку.

Гумати дозволяють провести підживлення культур і у періоди нестачі вологи, коли рослини через слабку та пошкоджену кореневу систему не здатні добре засвоювати поживні речовини з ґрунту. Вони не лише «підтримують» рослину, але й сприяють утриманню вологи в ґрунті – у періоди засухи рослини зможуть використати цю вологу.Гумати широко представлені на сучасному ринку: їх пропонують і вітчизняні виробники, і відомі європейські компанії. Але між цими продуктами та препаратами компанії SoilBiotics є декілька суттєвих відмінностей.

У чому ж різниця?

Препарати, які зараз обертаються на аграрному ринку, є дуже схожими за походженням, оскільки сировиною для них є леонардит. Однак, маючи підвищений вміст діючої речовини, препарати SoilBiotics коштують в 1,5-3 рази менше. Крім того, вони містять більше 60 мікроелементів, які необхідні рослинам.

Таким чином, необхідність застосовувати мікродобрива зводиться до мінімуму чи відпадає взагалі. Та й ефективність препаратів вища порівняно з конкурентами. Якість, подібну до тієї, яка представлена у продукції SoilBiotics, можливо знайти лише у продукції 2-3 європейських компаній. На жаль, подібні препарати вітчизняного виробництва не завжди мають прийнятну якість, а якісні не виробляються в достатніх обсягах.

Ще один важливий аспект – активність препарату має пряму залежність від біологічної активності гумінових кислот, що в ньому містяться. В свою чергу, вона буде залежати від сировини. У леонардиту така активність найвища порівняно з іншими джерелами гуматів: торфом, компостом, гноєм, бурим вугіллям.

При цьому ефективність препаратів SoilBiotics не залежить від типу ґрунту, кліматичних умов та виду сільськогосподарських культур. Виробник обіцяє позитивний ефект від застосування на будь-яких культурах та поліпшення структури ґрунту незалежно від його типу.

Слово аграріям

Оскільки продукти SoilBiotics нові на українському ринку, про їх масове застосування поки що мова не йде, хоча виробник відкритий для співробітництва з вітчизняними аграрними компаніями та фермерськими господарствами. Тому великого досвіду застосування препаратів SoilBiotics на власних полях у місцевих аграріїв небагато. Але той, що є, уже свідчить: ці препарати, перш за все, є якісними і виробник дотримує своїх обіцянок, коли говорить про збільшення врожайності при їх застосуванні.

Зокрема, особистим досвідом вирощування сільгоспкультур за допомогою гуматів SoilBiotics поділилися представники аграрних господарств Полтавщини. Тут обговорили результати використання препаратів на власних полях.

«Ми використовували продукцію SoilBiotics (а саме препарат Foliar Concentrate) для позакореневого підживлення озимої пшениці. За нашими спостереженнями, результати використання такі: врожайність пшениці збільшилася порівняно з минулими роками приблизно на 20-25%, тобто у середньому на 8,5 ц/га. Використовувати препарат економічно вигідно. Але є деякі особливості його застосування, яких обов’язково треба дотримуватись, щоб отримати позитивний результат. Препарат нерозчинний, тому потребує дуже ретельного розмішування при приготуванні робочого розчину», — розповів головний агроном КСП «Зелений гай» Віктор Чемерис.

Своїми враженнями поділився і головний агроном ТОВ АФ «Зоря-Агро» Тенах Олександр.

«У нашому господарстві досліджувалася залежність урожайності сої від застосування препаратів SoilBiotics. Перші результати обнадійливі, врожайність при правильному застосуванні препаратів дійсно зростає на 4,7-4,9 ц/га. Будемо продовжувати працювати з продуктами SoilBiotics», — розповів чоловік.

Головний агроном ТОВ «Агрофірма «Мічуріна»» також ділиться досвідом застосування препаратів SoilBiotics.

«Препарати SoilBiotics використовуємо другий рік на посівах озимої пшениці, кукурудзи, соняшнику, сої. Дійсно помітили збільшення врожайності цих культур, будемо використовувати препарати SoilBiotics й надалі», — зазначає агроном.

Про позитивний досвід застосування продукції SoilBiotics розповів і провідний фахівець компанії «LNZ» (Лебединський насіннєвий завод) Анатолій Даценко.

«Маса зерна збільшується у середньому на 16,7%, кількість зерен – на 15,5%. Крім цього, стійкість рослин до хвороб та шкідників значно зростає. При застосуванні препаратів у вирощуванні кукурудзи спостерігається краща виповненість кукурудзяного качана зерном. Кількість рядів збільшується: якщо на контрольних ділянках кукурудза формувала качани з 14 рядами зерен, то при застосуванні препаратів SoilBiotics вона формувала качани з 16 рядами», — прокоментував Анатолій Даценко.

А що говорять експерти?

Мають свою аргументовану думку про гумати виробництва компанії SoilBiotics і українські науковці.

«Робота з препаратами SoilBiotics на дослідних ділянках показала, що при їх використанні на посівах сої, кукурудзи та озимої пшениці у рослин збільшується довжина корінців та паростка, а також його середня маса. Тобто уже на етапі проростання ці рослини є більш конкурентоспроможними до бур’янів. Подальші досліди довели, що врожайність культур підвищується порівняно з контрольними ділянками. І навіть при складних погодних умовах використання препаратів SoilBiotics дає змогу забезпечити достойний результат для господарства», — відзначив заступник директора Інституту свинарства та АПВ в галузі рослинництва НААН Гангур Володимир.

Декан факультету агротехнологій та екології ПДАА Микола Маренич розповів, що серйозних мінусів продукції SoilBiotics не помітив. Є лише технологічні аспекти, що можуть виявитися незручними для застосування, але, маючи бажання, їх можна уникнути.

«Закордонні трактори, сівалки, комбайни також мають свої мінуси – вони потребують кваліфікованого оператора. Так і тут. Додайте до цього викривлену інформацію від дистриб’юторів і цього достатньо для дискредитації всіх подібних препаратів. Таким чином, цю породисту конячку заїздили ще лошадком», — розповів чоловік.

За словами науковців, дискредитують подібні препарати у першу чергу самі дистриб’ютори, які іноді свідомо вводять покупця у оману, занижуючи рекомендовані дози для внесення. Наприклад, вони говорять, що достатньо вносити 50-60 г препарату на гектар, коли сам виробник рекомендує вносити не менше 1 кг. Таким чином дистриб’ютори збільшують свої продажі, спонукаючи покупця придбати недорогий і дуже ефективний препарат. Але в перспективі вони втрачають і покупців, і їх довіру до засобів стимуляції росту рослин.

Які ж перспективи у SoilBiotics на українському ринку? Найкраще на це запитання відповісти словами пана Маренича:

«Ми самі повинні витягти користь від співробітництва. Це не тільки прибуток від збільшення врожайності, а й збільшення ефективності агрохімікатів, що означає менші кількості їх використання, що дозволить зберегти родючість наших ґрунтів. На мій погляд, треба провести ще велику роботу, щоб повернути довіру фахівців до всіх подібних препаратів і розробити точні схеми їх застосування. А перспективи саме цієї компанії, звичайно, великі – їхні продукти поки що найкращі з досліджуваних нами і ціна їх значно ліберальніша від конкурентних», — коментує науковець.

Олена Басанець, SuperAgronom.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою