Особливі селекційні розробки НААН у рослинництві за 2016 р.

Здобутки української селекції у 2016 році: нові сорти

Служба новин 6 грудня 2016 1625 0

Незважаючи на нестачу коштів та серйозну конкуренцію, українські науковці віддано займаються виведенням нових високоефективних сортів рослин. Зокрема, наукові установи Національної академії аграрних наук України створюють і пропонують виробництву конкурентоздатні сорти та гібриди усіх сільськогосподарських культур. У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні у 2016 році, нараховується 3 тисячі сортів сільськогосподарських культур селекції наукових установ НААН, що складає 72% до всіх сортів української селекції.

Сьогодні НААН є засновником Союзу Європейських академій прикладних наук в галузі сільського господарства, Академія гідно представлена в десятках міжнародних наукових інституцій, серед яких є Міжнародний союз ґрунтознавців (IUSS) та Національний комітет ЮНЕСКО «Людина і біосфера».

Сьогодні ми вирішили розповісти про особливі селекційні розробки НААН у рослинництві за 2016 рік.

«Мудрість одеська»

Сорт пшениці м’якої озимої — екстрасильна пшениця високоінтенсивного типу, універсального використання на різних агрофонах. За сортотипом подібний знаменитому сорту Альбатрос одеський. Завдяки поєднанню крупного (10,6-11,5 см) добре озерненого (62-68 зерен) колоса із середньою продуктивною кущистістю (3-4 стебел на рослину) та крупному зерну (маса 1000 зерен 42-45 г) формує високі врожаї. Належність до степового екотипу формує високі показники посухостійкості (8-9 балів), а також підвищену морозо- та зимостійкість (8-9 балів). Сорт має напіврозлогий тип кущіння, який забезпечує заповнення і регенерацію будь-яких пошкоджень і зрідження посівів.

Дев’ятий вал

Сорт ячменю звичайного озимого (дворучка) — високоінтенсивний сорт з високими показниками зимо- та морозостійкості (7-8 балів), стійкий до вилягання та основних хвороб. Виведений за участю унікального ярого сорту Вакула, від якого передано велике зерно – 47,1-49,4 г, здатність до підвищеного кущіння і здатність давати високі врожаї в умовах недостатньої вологозабезпеченості. Високо інтенсивний, з потенційною врожайністю за роки вивчення 9,0-10,5 т/га, з прибавками до національного стандарту 7,0-16,7 ц/га. У виробничому сортовипробуванні Волинської області при врожаї 72,0 ц/га перевершив всі поширені сорти від 20,0 ц/га і вище. Посухостійкість 8-9 балів. Висота рослин 115-125 см. Стійкий до вилягання (8-9 балів), до борошнистої роси та смугастого гельмінтоспоріозу (7-8 балів), до сажкових захворювань (генетично обумовлена).

ДН ПИВИХА

Гібрид кукурудзи універсального напрямку використання — простий модифікований, ранньостиглий гібрид (ФАО 180). Напрям використання — універсальний. Покращена версія гібриду Дніпровський 181 СВ. Має привабливу архітектоніку рослин. Рослина висотою 220-230 см, стійкість до вилягання і ламкості стебла висока. Качан довжиною 20-22 см, циліндричної форми, 14-16 рядів зерен, стрижень червоний. Зерно жовто-помаранчеве, округло-довгастої форми, кременисто-зубоподібне. Маса 1000 зерен 250-270 г. Гібрид характеризується високою посухо-, жаро- та холодостійкістю. Особливості гібрида — висока технологічність та рентабельне насінництво. Стійкість до пухирчастої сажки та стеблових гнилей висока. Потенційна врожайність зерна 11,5-12,0 т/га.

Форвард

Сорт соняшнику — простий міжлінійний гібрид лінолевого типу олійного напряму використання. Тривалість періоду сходи-повна стиглісь 108-109 (середньоранній) діб. Толерантність до загущення (9 балів), посухостійкість, (9 балів), стійкість до вилягання (9 балів), до осипання (9 балів), до несправжньої борошнистої роси (9балів), до гнилей (7 балів), до вовчка (9 балів), до фомопсису (7 балів). Потенційна врожайність: насіння 4,36 т/га. Рекомендований до вирощування у Степу та Лісостепу.

Корольок

Сорт томату для закритого грунту — ранньостиглий сильнорослий сорт (95-100 днів від сходів до плодоношення). Призначений для вирощування у відкритому і закритому ґрунті. Врожайність 8,0-9,2 кг/м2. Суцвіття просте, в китиці формується 6-8 плодів. Плоди сливовидної форми, рівномірного яскраво-червоного забарвлення, масою 45-80 г, містять до 8,5% сухої речовини, 4,5% цукрів, 24,5 мг/% аскорбінової кислоти. Плоди ідеальні для цільноплідного консервування.

Комета

Сорт винограду середньопізнього строку достигання. Ріст кущів середній, визрівання пагонів добре, зимостійкість і морозостійкість висока. Стійкий проти гнилі ягід, оїдіуму, відносно стійкий до чорної плямистості і мільдю. Урожайність 10 т/га, кількість плодоносних пагонів 62%, кількість суцвіть на розвинутих пагонах 0,8, на плодоносних – 1,3. Продуктивність 480 г, середня маса грони – 600 г, максимальна – 800-1200 г, середня маса ягоди – 6,5 г.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою