У країні розводять багато овець і кіз

ТОП-4 факти про сільське господарство Болгарії

Служба новин 11 січня 2017 1918 0

У Болгарії вдало поєднані сприятливі кліматичні умови, природна родючість ґрунтів і вікові традиції землеробства, що створює передумови для розвитку сільського господарства. До 1945 р. Болгарія була відсталою аграрною країною, 80% населення жило в сільській місцевості та займалось сільським господарством. Зараз це індустріально-аграрна країна.

У сільському господарстві зайнята п’ята частина економічно активного населення, і воно утворює 13% ВНП Болгарії. Держава надає кредити на розвиток фермерських господарств — уряд сплачує субсидії фермерам на розширення поголів’я худоби. До речі, закупівля молочної продукції, вовни та шкіри у фермерів здійснюється на валютній основі.

Чим ще відрізняється сільське господарство Болгарії від інших, розглянемо у нашом «топі».

1. 45% території держави — орні землі

За структурою земельних угідь Болгарія виділяється серед країн Балканського півострова більшою часткою оброблюваної площі (44% території держави) і меншою часткою вигонів і пасовищ. Основні масиви площ, які обробляють аграрії зосереджені на Дунайській рівнині, де ступінь розораності досягає 60-70%. У гірських районах під ріллею зайнято менше 20% території. Сади і виноградники (7% оброблюваної площі). Більше 60% посівної площі займають зернові — пшениця, кукурудза і ячмінь.

2. Головним напрямком тваринництва є виробництво молока і сирів

У країні розводиться багато овець і кіз. Широко використовуються гірські пасовища. Сири виготовляють з овечого, коров’ячого, козячого та буйволиного молока, але особлива перевага надавалася бринзі з овечого молока. У Болгарії виробництво сирів відбувається за традиційною схемою. А найпопулярнішими є сири двох видів — Біла розсільна бринза та Кашкавал. Біла розсільна бринза є продуктом, який був відомий ще давнім племенам, що мешкали на Балканському півострові. Майже всі болгарські сири на 100% натуральні, не містять консервантів і ГМО. Більше того: під час їх виробництва використовуються спеціальні закваски, притаманні лише болгарському сировиробництву.

3. Виробництво та переробка тютюну — основне джерело доходів для 10% населення країни

Болгарія разом із Грецією і Туреччиною — найважливіший у світі виробник і експортер високоякісних «східних» сортів тютюну. Збір тютюну — у середньому 130-150 тис. т на рік, з яких 60-65 тис. т експортуються у вигляді сушеного листя і 55-60 тис. т — у якості готової продукції (сигарет). У цілому у галузі виробництва тютюну в розрахунку на душу населення Болгарія не має собі рівних.

4. Сільське господарство має високу частку овочівництва і садівництва

Характерна риса сільського господарства Болгарії — близькість до сільського господарства Середземномор'я. Мова йде про високу частку в ньому овочівництва і садівництва, баштанних, винограду. Є посіви бавовнику. Все це трудомісткі культури з експортною орієнтацією.

Також Болгарія відома своїми томатами, перцем, цибулею, яблуками, грушами, сливами, абрикосами, персиками, кавунами і динями, столовим виноградом і виноградним вином. А болгарські ефіроолійні культури — троянда (в першу чергу казанлицька), м'ята, лаванда і парфуми, створені на їх основі, набули світової слави.

*інформація зібрана з відкритих джерел

Єлизавета Кудиненко, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою