Hydraneo® від Limagrain: інновації проти посухи

Hydraneo® від Limagrain: інновації проти посухи

Служба новин 9 березня 2017 263 0

Природа за останні десятиліття внесла суттєві корективи у вирощування кукурудзи в Україні. Агрометеорологи стверджують, що нині цю культуру можна сіяти практично у кожній області: її зерно не лише вчасно дозріває, а й подекуди робить це передчасно. Загалом же, проблема нестачі вологи та надмірно високих температур нині актуальна для сільгоспвиробників у всьому світі. Саме тому компанія Limagrain створила технологію Hydraneo® — ефективний тандем із посухостійких гібридів та спеціального програмного забезпечення. Ця інноваційна система визначає ризики, оптимізує процеси та видає в результаті ті рекомендації, які допоможуть зробити вирощування кукурудзи на зерно рентабельним навіть у посушливих регіонах. Директор з маркетингу «Лімагрейн Європа» Бруно Пузет, на конференції присвяченій технології оптимізації посухостійкості Hydraneo®, заявив, що кукурудза для компанії є стратегічною культурою, а науковець із НААН, агрометеоролог та аграрний аналітик-консультант розповіли про ризики, можливості, перспективи вирощування та реалізації кукурудзи не лише на український, а й на світовий ринок.

Індивідуальний підхід до кожного поля

У системі Hydraneo® втілена «мрія» багатьох аграріїв — вона допомагає підійти до роботи на кожній земельній ділянці індивідуально, витративши на це мінімум часу. Ця програма з навігаційними функціями визначає не просто населений пункт, а конкретну ділянку. Комерційний директор «Лімагрейн Україна» визнає: повністю вирішити проблему засухи неможливо, проте Hydraneo® допоможе оптимізувати ризики.

«Цей проект враховує багато факторів. Перш за все, це грунтово-кліматичні умови. Є інструмент, який в режимі онлайн, для кожного окремого поля видає погодні умови: вологозабезпечення і температурний режим за останні 25 років. Для пошуку рішення аграрію потрібно внести в програму групу стиглості гібридів, які він хоче вирощувати, і характеристики грунту. На підставі цих даних система запропонує рекомендації. Саме такий глобальний, багатофункціональний підхід є відмінністю Hydraneo® від подібних програм, які пропонують інші компанії», — розповідає Віктор Карбівський.

Віктор Карбівський

Голова СФГ «Володимирське» Ігор Сандул з Миколоївщини розповів, що зона, в якій знаходиться його господарство, дуже посушлива. Хотіли вирощувати кукурудзу на крапельному поливі, проте, порахувавши його вартість, дійшли висновку — нерентабельно. Тому борються із посухою спеціальними способами посіву і намагаються правильно підбирати посухостійкі гібриди.

Ігор Сандул

«Для того, щоб вирішити питання посухи, справді потрібно підходити до кожного поля окремо. В якому плані? Потрібно визначити який гібрид, з яким ФАО висівати, важливий фактор — терміни посіву. У нас на Півдні України (Миколаївська, Одеська області, ближче до Херсону) сьогодні практикується метод «кулісний пар». Що це таке? Це висів кукурудзи з міжряддям 2,10, що дає можливість зекономити на насінні та зменшити вплив посухи. Так, врожайність не буде великою. Але це гарантовані 3-3,5 т/га зерна кукурудзи при вологості 13-14 %. Я вважаю, що це дуже гарний результат і дуже високий показник рентабельності. Технологія Hydraneo® дасть змогу моніторити ситуацію коли краще сіяти», — розповідає Ігор Сандул.

До речі, в СФГ «Володимирське» вже третій рік поспіль сіятимуть толерантний до посухи гібрид Адевей.

«Шикарний результат»

Спілкуючись на конференції із аграріями з різних регіонів України, неодноразово довелось почути, що завдяки гібридам, які входять в систему Hydraneo®, вони отримали «шикарний результат». Фаворитом всі як один визнали гібрид Адевей, хоча позитивні відгуки отримали й інші гібриди толерантні до посухи.

«Якщо сьогодні латифундисти беруть ринок за рахунок великих обсягів землі, для них нижча вартість насіння та міндобрив — вони мають нагоду зекономити на всьому, то в нас маленьке господарство, закуповуємо те ж насіння на $10 дорожче. Отже, потрібно весь час шукати щось рентабельне, економічно вигідне як, наприклад, гібрид Адевей. Це висока рослина із великим листям, качан важкий, зерно саме по собі теж велике. Врожайність гібриду Адевей була близько 140 ц/га при вологості 19%, тоді як, наприклад, гібрид іншої компанії давав 124 ц/га при вологості 17%», — розповідає працівник ПП «Ташір» Артур Думікян.

Артур Думікян

«Ми посіяли Адевей на площі 300 га. На товарних посівах ми отримали по 104 ц/га при вологості 19-20%, а на демонстраційних ділянках у нас були представлені всі гібриди цієї лінійки. Непоганий результат показав гібрид ЛГ 30315, який дав 111 ц/га при вологості 16,5%», — ділиться результатами врожайності агроном ПП «Земля Переяславщини» Володимир Гловінковський.

Володимир Гловінковський

«Восени, поспілкувавшись із знайомими, які знаходяться у Вінницькій області (ФГ «Герасименко», ТОВ «Агроніка» та СТОВ «Ренет»), подивившись на їхніх полях посіви гібрида Адевей, ЛГ 3350, ЛГ 30315, ЛГ30273 вирішили що будемо сіяти цього року Лімагрейн, а саме — Адевей», — розповідає про плани на посівну співвласник ПП «Хутірець» (Черкащина) Максим Бойко.

Максим Бойко

«Сіяли Адевей майже у травні, тобто трішки запізнились. З густотою переборщили — десь 1,2 посівних одиниці, тому що сівалка старенький Мультікор, яка вже не в змозі висіяти ідеально. Порівнював із посівами сусіда, який сіє гібриди кукурудзи вітчизняної селекції, то начебто і качан прекрасний, коли дивишся, на їх кукурудзу, але коли брали і лузали качани, то кочерижка у Адевея була тоненька, а кочерижка кукурудзи сусіда на півкачана. Ну і про що тут ще говорити? У Адевея качан довгий, великий, відповідно на виході — шикарний результат», — стверджує керівник ФГ «Кириленко», яке знаходиться у Житомирській області, Анатолій Кириленко.

«2016 рік був сильним випробуванням для гібриду ЛГ30273 та й для нас теж. В період вегетації на даному полі були посушливі умови і ЛГ30273 не підвів. Він добре переніс посушливі стреси і результат перевищив усі очікування. Урожайність склала більше 9т/га. Я дуже задоволеним цим гібридом і ми продовжуємо співпрацю із Лімагрейн», — розповідає агроном Бадика В'ячислав ПП «Агрофірма Розволожжя»

Стратегічна культура

Багато керівників господарств називають кукурудзу однією із найприбутковіших культур, яка допомагає їх бізнесу бути рентабельним. Аналітик-консультант компанії «Агрітель» Вікторія Корицька на конференції Hydraneo® розповіла про стан справ на світовому ринку кукурудзи, які позиці має на ньому Україна і про перспективи майбутнього сезону.

«Можна сказати, що Україна є досить привабливим експортером на міжнародному ринку кукурудзи. Якщо говорити про темпи експорту, то нинішній сезон демонструє дуже гарні показники. Найактивнішими місяцями були грудень та січень. Україна уже експортувала 8,5 млн т, проте, ще лишається близько 9 млн т, які потрібно експортувати. Крім основних покупців Ірану та Єгипту, українською кукурудзою зацікавилась Кенія, яка вирішила імпортувати близько 450 тис. т. Це новий покупець, новий ринок збуту, який буде підтримувати наших аграріїв», — розповідає Вікторія Корицька.

Аналітик озвучила середньостатистичні ціни на кукурудзу, які пропонують у цьому сезоні ключові гравці світового ринку: Бразилія — $169, США — $170, Україна — $172, Франція — $188. Ціни на кукурудзу у короткостроковій перспективі, за словами Вікторії Корицької, можуть знизитися, проте у довгостроковій перспективі фермери зможуть «відігратися» і підвищити їх, бо майбутній врожай все-таки залежить від погодних умов.

«В Україні, на новий врожай кукурудзи форварди вже пропонують від 152 до 154 доларів за тону. Це достатньо добрий рівень хоча б за фіксації ціни на частину врожаю», — вважає аналітик-консультант компанії «Агрітель».

Вікторія Корицька

Вікторія Корицька зазначила, що в Україні очікується підвищення цін на залізничні перевезення, через що фермери можуть заробити менше, ніж планували. Отже, щоб мінімізувати ризики, аграрію, орієнтуючись на ціни та запити імпортерів, потрібно вміти правильно визначати, на які культури у посівну кампанію зробити ставку, правильно обирати гібриди для кожної конкретної агрозони, і йти в ногу з часом, активно використовуючи всі інноваційні можливості, які пропонують насіннєві компанії.

Людмила Лутицька, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою