Озимина на Волинських полях

АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА»: Озимина у ПОСГП ім. Івана Франка

АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА» 20 березня 2017 165 0

Ми продовжуємо інформувати вас про стан посівів на полях у рамках проекту АгроПолігон. До наступного пункту нашої перевірки ми прибули 10 березня. Цього разу нас приймали у ПОСГП ім. Івана Франка, що неподалік Луцька. Тут ми оцінили стан посівів озимого жита.

Волинь зустріла нашу команду рясним дощем. Останнім часом тут випало досить багато опадів, що, разом з таненням снігу, призвело до певних сезонних проблем: змивання ґрунту, замулювання посівів, водної ерозії на полях.

Надмірна вологість ґрунту поки ще перешкоджає проведенню підживлення.

Техніку й добрива в господарстві вже підготували, але вийти в поле можна буде не раніше як за тиждень, а то й пізніше.

Враховуючи те, що озиме жито тут посіяли на силос, вносити азотні добрива будуть в один прийом для максимального нарощування вегетативної маси.

«Перезимівля ідеальна ― все жито, яке зайшло в зиму, з неї й вийшло. Ніяких проблем чи зауважень немає. Єдина проблема: коли із заплав навесні йшла вода, то сходи місцями заглибило наносним ґрунтом. Заплановано внесення по 3 ц/га аміачної селітри, як тільки зможемо вийти в поле», ― говорить агроном Володимир Мул.

Навіть при поверхневому огляді поля помітний добрий розвиток рослин. Порівняно з картиною, яку ми спостерігали у грудні, посіви дуже додали в силі росту та густоті. Якщо в зиму рослини входили у фазі 2-3 листків, то зараз на кожній можна нарахувати від 5 до 10 повноцінних пагонів.

Читати по темі: АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА»: Озиме жито та яра пшениця

Хоча і тут спостерігаються проблеми із різним заглибленням насіння при посіві та неоднорідністю сходів. Причина та ж сама ― осіння посуха. До того ж, додались проблеми строкатості ґрунтів і складного рельєфу.

Проблему неоднорідності сходів у певних місцях зауважує і торговий представник компанії «КВС-УКРАЇНА» по Західній Україні Святослав Гриневич.

«Якщо подивитись на поле, то бачимо смуги різної висоти сходів. Там, де насіння висіяне на глибину 2-3 см, рослини чудово розкущені, маємо по 6-7, буває і по 10, пагонів на рослині. А там, де посів здійснено на 4-5 см, ― лише 2-3, через те, що витрачалося багато енергії на проростання, рослини пізно сходили, не мали повноцінної осінньої вегетації», — розповідає Святослав Гриневич.

Детальний огляд виявив, що рослини перебувають у хорошому стані, хвороб немає, тому додаткового обробітку посіви не потребуватимуть. Так само не потрібно вносити і гербіциди. Забур’яненість полів при таких попередниках, як кукурудза на силос та соя, є незначною.

Після підживлення азотними добривами вегетативна маса жита зробить неможливим розвиток практично будь-яких однорічних бур’янів. Тому, хоча ми й зафіксували наявність їх сходів, головний агроном не планує жодних додаткових заходів з контролю їх чисельності.

Перезимівлею інших озимих культур Володимир Мул задоволений. Озимий ріпак перезимував набагато краще, ніж минулого року, коли були значні втрати. Зараз же на всіх 341 га посівів рослини вийшли із зими повністю збереженими. Тому можна впевнено розраховувати на хороший врожай.

«Озимої пшениці було посіяно 734 га. З усіх площ лише близько 40 га буде пересіяно соєю через вимокання основної культури внаслідок затоплення талою водою. Стан розвитку пшениці далекий від ідеалу ― переважно сходи перебувають у фазі «шильця», адже сіялись пізно ― після сої та цукрового буряка. Проте розраховуємо цього року на урожай не менше 80 ц/га», — говорить агроном.

Наступного разу ми побуваємо тут вже під час збирання зеленої маси жита на силос. Орієнтовно це буде друга половина квітня, говорить Володимир Мул. Хоча свої корективи можуть внести як погода, так і Великодні свята. Тому головному агроному доведеться враховувати усі ризики перед початком покосу.

Микола Сирота, SuperAgronom.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою