Команда проекту АгроПолігон проінспектувала посіви господарства «Агро-Еко ХХІ плюс»

АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА»: Яра пшениця в «Агро-Еко ХХІ плюс»

АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА» 4 квітня 2017 121 0

АгроПолігон продовжує надсилати вісті з полів. Цього разу команда проекту відправилася на Хмельниччину, в село Крушанівка Кам’янець-Подільського району. У поля ми прибули 28 березня. На цей час у більшості областей України ще тільки розпочалася посівна кампанія, а в господарстві «Агро-Еко ХХІ плюс», куди ми завітали, вже зійшла яра пшениця. Таку інформацію ми отримали телефоном від головного агронома господарства Конрада Павлака.

Як пояснив представник компанії «КВС-УКРАЇНА» Ігор Давидюк, уся справа в підзимовому посіві, коли яра пшениця висівається пізно восени та зимує максимум у стадії проростків або взагалі без проростання.

Ми очікували побачити поле зі сходами у фазі «шильця», а натомість перед нами постали рівненькі рядки зелених листочків. Більшість рослин вже були у фазі третього листка ― це коли на інших полях ще й не починали сіяти!

Причина, що змушує вдаватись до такого нестандартного прийому, як підзимовий посів, ― гострий дефіцит вологи, пояснює агроном господарства Анатолій Погребняк.

«У нас тут дуже особливий район ― ми знаходимося наче на півострові між розливами річок Дністер та Ушиця. Ще до 2005 року середня кількість опадів у нашій місцевості становила 350-400 мм на рік, а зараз десь половина з того, що було колись. Це зона недостатнього зволоження», ― говорить агроном.

Через це й доводиться застосовувати різні агротехнічні прийоми, щоб підвищити накопичення вологи та ефективність її використання рослинами. В першу чергу до таких належать no-till технології. Підзимовий посів також дозволяє рослинам використати зимові та ранньовесняні запаси вологи, які втрачаються до початку весняної посівної.

Посів ярої пшениці в «Агро-Еко ХХІ плюс» проводили минулого року 29 листопада, коли техніка вже звільнилась від осінніх польових робіт, а ґрунт скували морози. По мерзлому ґрунту, прорізаючи сівалкою поверхню, і сіяли яру пшеницю КВС ШІРОККО.

Звичайно, що дотриматися оптимальної глибини посіву за таких умов досить складно, та й загортати насіння в борознах не виходить, але весняний розвиток рослин показав, що якість посіву цілком задовільна. Глибина розміщення насіння переважно становить 2-3 см, лише місцями насіння розміщується ближче до поверхні. Але це не загрожує подальшому розвитку рослин, адже вони встигли прорости й вкоренитись в землі, тож весняна посуха не вплине на життєздатність сходів ярої пшениці.

Підзимову сівбу в господарстві «Агро-Еко ХХІ плюс» використовують вже не перший рік. Так само вже не вперше сіють сорт ярої пшениці КВС ШІРОККО. За даними Конрада Павлака, висіяна під зиму яра пшениця дає урожай на 16-40 ц/га вищий, ніж при звичайних весняних посівах.

Задоволені в господарстві й вибором сорту. КВС ШІРОККО за якістю зерна відноситься до сильних пшениць, а за потенціалом врожайності цілком може змагатись із озимими формами. Цей сорт доводить, що яра пшениця цілком здатна давати до 80 ц/га зерна, яке за якістю дорівнюватиме 1-2 класу.

Звичайно, щоб досягти таких результатів, доводиться приділяти багато уваги живленню рослин. Цього року в господарстві вже провели 2 підживлення ярої пшениці мінеральними добривами.

«Перший раз вносили добрива по мерзло-талому ґрунту розкидачем міндобрив Kuhn по 130 кг/га карбаміду (46% д.р.). Підживлення почали 24 лютого, коли ще на полі місцями лежав сніг. Наступне підживлення проводили 7 березня агрегатом «Роса». Вносили аміачну селітру в нормі 250 кг/га», ― розповідає Анатолій Погребняк.

Тоді ж, у першій декаді березня, і з’явились сходи пшениці, яка на сьогоднішній день вже випустила третій листок. Розвиток і стан сходів дають серйозну надію на хороший урожай, говорить агроном.

Його слова підтверджує і представник компанії «КВС-УКРАЇНА» Ігор Давидюк. За результатами огляду рослин видно хороший їх розвиток та високу потенційну продуктивність посіву.

«Зараз рослини перебувають у стадії 2-3 листочків, вузол кущення розміщений на оптимальній глибині у 2-3 см, відростає коренева система. Кількість рослин, за підрахунками, становить 5,3-5,5 млн рослин на гектар. Жодних захворювань чи шкідників на полі не помітно», ― зауважує Ігор Давидюк.

Він також наголосив на важливості підзимового посіву у зонах з недостатнім зволоженням. На прикладі оглянутого поля видно, що цей спосіб посіву не несе загрози для рослин: вони сходять і починають розвиватись вже навесні, тому жодних розривів кореневої системи чи вимерзань не може бути. Натомість запаси продуктивної вологи в ґрунті використовуються на таких посівах значно ефективніше, а це дозволяє суттєво підвищити урожайність сорту.

Микола Сирота, SuperAgronom.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою