Юрій Мороз та придбаний у лізинг трактор Case

Лізинг сільгосптехніки: що потрібно знати фермерам

Служба новин 6 квітня 2017 3006 0

Фермер Юрій Мороз господарює на Кіровоградщині. Його господарство «Оріана» має всього 200 га землі. Донедавна обробляв посіви переважно технікою, яка «дісталася у спадок» від колгоспу. Проте у 2016 році постала критична необхідність у комплектації автопарку сучасними сільськогосподарськими машинами: старі трактори технічно зносилися, постійно ламаються, тому людям працювати на них дуже важко. Навіть комбайн для збирання врожаю фермерові доводиться орендувати. Купити ж нову техніку він наразі не має змоги. Найбільш оптимальним варіантом для керівника ФГ «Оріана» стало придбання трактора у лізинг.

Ми поспілкувалися з Юрієм Морозом, щоб дізнатися, наскільки вигідно сьогодні брати дрібним фермерам сільськогосподарську техніку у лізинг, як проходить процедура оформлення угоди і які процентні ставки пропонуються покупцеві.

Трактор – мрія

У ФГ «Оріана» облаштування тракторної бригади ще тільки у планах. Уся техніка знаходиться на подвір’ї біля фермерського дому. На фоні давно не нових тракторів вигідно вирізняється сучасний Case, який з’явився у господарстві завдяки лізинговій програмі ОТП Лізинг. Юрій Мороз каже: цей трактор — мрія для його трактористів, яким ще не доводилося працювати на техніці такого рівня. У ньому є кондиціонер, відмінна шумоізоляція. Фермер жартує, що у кабіні під час роботи так тихо, що заснути можна.

Механізатори та новий трактор

«Я два роки тому брав трактор у лізинг, але це був так званий “державний лізинг”. З одної сторони, добре, що там не має прив’язки до валюти, але з іншої – більше переплачуєш. Якщо я плачу ОТП Лізинг 5% річних і попередньо 33%, плюс 1,5% за доставку техніки. У державному йде попередній внесок 15%, за доставку 10 %, комісійних 7%, і в кінці, по закінченню лізингу, 5% від попередньої вартості повинен заплатити лізинговій компанії. У цій компанії такого не має. Якби я брав таку ж саму техніку в державний лізинг, я б переплатив 100 тис. грн за два роки», — розповідає фермер.

Трактор у лізинг виявився вигідною інвестицією у власний аграрний бізнес. Юрій Миколайович зізнався: він навіть не підозрював, що взяти сільськогосподарську техніку в лізинг можна не лише вигідно, а й без зайвих клопотів та витрат дорогоцінного часу.

Юрій Мороз та трактор Case

«Державний лізинг, як не крути, «забюрократизований». Дуже довго все узгоджується. Починаючи процедуру оформлення лізингу в ОТП Лізинг, я наживо не бачив ні їх представників, ні спеціаліста, який консультував мене виключно по телефону. Документи поштою присилалися. Звісно, коли приходиш до людини в офіс, спілкуєшся з нею, і бачиш обстановку, то для душі спокійніше, ніж коли її не бачиш і пересилаєш велику суму. Страшнувато, звичайно. Але, поспілкувавшись із головним менеджером компанії у Кіровоградській області, вирішив договір укладати», — розповідає Юрій Мороз.

Що варто знати аграрію про лізинг?

Лізинг техніки відрізняється від кредиту перш за все характером вступання у право власності. Купуючи щось у кредит, людина фактично стає власником покупки. А от те, що береться у лізинг не є власністю покупця, поки він не виконає всі умови, прописані у договорі. Лізинг дає можливість аграрію зекономити і позбавляє його «паперової рутини». Лізингова компанія сама займається оформленням техніки, її страховкою та всіма іншими необхідними операціями.

Зазвичай лізингові компанії, які працюють в Україні, мають контракти із провідними виробниками сільськогосподарської техніки та обладнання. Наприклад, ОТП Лізинг пропонує аграріям продукцію брендів Case IH, New Holland, Iveco, CLAAS, Manitou, AGCO, John Deere. Серед стандартних умов лізингу сільгосптехніки найзручнішими є такі, як стартова оплата в розмірі 30% від вартості покупки та термін лізингу до 5 років.

Багатьох фермерів лякає прив’язка лізингу до курсу долара. Фермер Юрій Мороз зізнався: цей пункт у договорі і його змусив не одну годину поміркувати.

Юрій Мороз з родиною на полі

«Я прийшов до висновку, що ціна на нашу фермерську продукцію теж прив’язана до курсу. І з часом ці фінансові коливання вирівнюються, тому можна заробити і проплатити все необхідне», — говорить фермер.

Лізингові компанії, крім стандартного проекту, пропонують покупцям індивідуальні, а іноді навіть ексклюзивні умови. У консультантів варто поцікавитися партнерськими програмами. Наприклад, трактор у лізинг за спеціальною програмою можна взяти від 0,5% річних. Щоб самостійно не займатися розрахунками, можна відправити запит на цю операцію на сайті компанії.

Існують і певні вимоги, яким має відповідати господарство, яке планує взяти техніку у лізинг:- Прибутковість- Час існування не менше 3 років- Статус юридичної особи

Юрій Мороз

Після того, як усі необхідні розрахунки зроблені, техніка і комплектація вибрані, лізингодавцю потрібно відправити пакет документів, а згодом підписати договір і оплатити перший аванс.

«Є ще одна умова в договорі, завдяки якій я погашую головну суму лізингу в кінці року, тобто тоді, коли мені вигідно, коли в мене є продукція, яку я можу продати. А так – я частково проплачую мінімальну суму і відсотки. Мене це влаштовує», — стверджує Юрій Мороз.

Отже, лізинг для аграріїв може бути справді вдалим вибором, щоб почати оновлювати парк техніки не лише сільгоспмашинами, які були у використанні, а й найкращими зразками світового тракторобудування. Головне для фермера – правильно оцінити свої можливості та потреби, і знайти такого лізингодавця, який запропонує умови, що вигідні усім сторонам контракту.

Юрій Мороз з родиною

Трактор Case вже виїхав на роботу у поля ФГ «Оріана». Рівних йому в технопарку маленького господарства немає, тому він буде універсальним варіантом практично для всіх робіт.

Директор Юрій Мороз ділиться планами: якщо за два роки, на які він взяв трактор у лізинг у компанії ОТП Лізинг, цей фінансовий інструмент отримання нової, сучасної техніки виправдає себе, то таким чином він придбає і інші необхідні господарству сільгоспмашини.

Людмила Лутицька, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою