Цукровий буряк

Революція цукрового виробництва: менше затрат, більше ефективності

КВС-Україна 21 червня 2017 434 0

Нещодавно компанії «КВС-УКРАЇНА» й Аграрний підрозділ компанії Bayer презентували в Україні інноваційну систему вирощування цукрового буряку КОНВІЗО® СМАРТ. Вона складається з робочого тандему — спеціального гербіциду КОНВІЗО1 та стійкого до нього гібриду СМАРТ селекції KWS.

За 20 років розробок селекціонери створили гібрид, котрий стійкий до гербіциду, що дозволяє скоротити обробки до 1-2 разів протягом сезону й суттєво знизити енергоємність виробництва. За прогнозами авторів системи, КОНВІЗО® СМАРТ кардинально змінить підходи до виробництва цукрового буряку.

Команда Latifundist.com не могла пропустити настільки важливу для АПК подію, тому разом із українськими цукровиробниками вирушили на АгроАрену Байєр за новими знаннями.

Місце проведення заходу

Частина 1. Розумний гібрид

Ми так поспішали, що прибули на півтори години раніше до офіційного відкриття Дня поля. Для таких «голодних» до знань, як ми (окрім нас, було ще декілька «ранніх пташок») організатори підготували смаколики й розваги: постріляти з великої рогатки по «бур’янах», поставити позначку на стіні з бажаннями на цей рік. До слова, ми побажали «зустріти 365 світанків у полях».

Розумний гібрид

За цими забавами та горнятком смачної кави пролетів час, і ми нарешті подалися знайомитися з КОНВІЗО® СМАРТ. Після вітання гостей, організатори Дня поля відразу перейшли до того, заради чого гості приїхали сюди із різних куточків країни.

Куди приводять мрії?

Україна стала однією з перших країн, де компанії «КВС-УКРАЇНА» та Bayer презентували першу спільну розробку — інноваційну систему захисту цукрового буряку КОНВІЗО® СМАРТ. І перш ніж новація з’явилась у світі, їй передували довгі роки розробок.

«Перші думки розробити систему з’явилися в кінці 90-х років. Наші колеги з Аграрного підрозділу компанії Bayer були впевнені, що захист від бур’янів — це одна з головних умов для отримання хорошого урожаю. Але тоді вибір гербіцидів для цукрового буряку був дуже мізерним. Головним завданням для нас була розробка нової системи, де гербіцид і гібрид працюють разом, у єдності. Для цього слід було створити інноваційний високоефективний гербіцид, котрий зменшував кількість обробок до 1-2 разів. Окрім того, ми повинні були розробити гібрид цукрового буряку, котрий був би стійким до дії гербіциду та не піддавався би стресам», — розповів нам представник відділу міжнародного агросервісу цукрового буряку компанії «КВС-ЗААТ СЕ» Єнс Лоель.

Єнс Лоель

У 2001 році почалася робота над проектом. Через 16 років, після тривалих розробок та досліджень, було представлено КОНВІЗО® СМАРТ — інноваційну систему, до складу якої входить високоефективний гербіцид від Аграрного підрозділу компанії Bayer та стійкий до нього гібрид селекції KWS. Почнемо з гібриду.

Знайти голку в копиці сіна

Створення нового гібриду культурної рослини — дуже довгий і трудомісткий процес. Зазвичай селекційний процес триває близько 9 років. Ще близько 2-3 років потрібно на державні дослідження та реєстрацію гібриду. В результаті, лише за 12 років новацію презентують світові. Представник відділу міжнародного агросервісу цукрового буряку компанії «КВС-ЗААТ СЕ» Єнс Лоель розповів нам, який шлях пройшов гібрид.

Єнс Лоель і Андрій Новак (з ліва на право)

«Щоб система КОНВІЗО® СМАРТ була максимально ефективною, нам необхідно було створити гібрид із толерантністю до ALS-інгібіторів. Ця толерантність — не генетично-модифікована здатність рослин. Вона виникає в різних рослинах спонтанно й дуже рідко —приблизно 1 раз на 1,5 млрд клітин. Наша робота полягала в тім, щоби знайти цю здатність, як голку в копиці сіна. І селекціонери компанії «КВС» знайшли цю голку», — розповідає Єнс Лоель.

Для пошуків селекціонери «КВС» використовували клітинні культури. За словами Єнса Лоеля, вони могли б використати звичайні рослини цукрового буряку, та їм би знадобилося 15 тис. га посівів культури, на яких потрібно було знайти 1 рослину цукрового буряка з підходящими параметрами. Водночас потрібний коренеплід цілком міг би засохнути, чи бути з’їденим совкою або зайцем. Якби пішли таким шляхом, бажання селекціонерів збулося б у наступному тисячолітті!

Гості дня поля

Отримавши необхідну клітину, її почали інтегрувати в елітну лінію майбутнього насіння. Далі був процес розмноження рослин. У цьому процесі дуже важливо було підібрати поля з достатньою буферною зоною для дотримання просторової ізоляції посівів.

Шлях завдовжки у 20 років

Коли селекціонери мали достатню кількість насіння, почалися польові дослідження на стійкість гібридів до гербіциду. Результати дослідів взаємодії продукту із класичними препаратами та з КОНВІЗО1 показали, що гібрид із новою технологією дає набагато більший і кращий урожай.

Учасники дня поля

«Як бачите, ми пройшли дуже складний шлях від клітинної рослини до коробки з насінням. І якщо створення звичайного гібриду займає близько 12 років, то на створення КОНВІЗО СМАРТ в нас пішло 20 років», — коментує Єнс Лоель.

Зараз гібрид КОНВІЗО СМАРТ проходить реєстрацію у країнах Європи з різним набором стійкості. В Україні будуть представлені гібриди зі стійкістю до ризоманії буряка та церкоспорозу. Єнс Лоель пообіцяв, що вже до кінця 2017-го — початку 2018 року новий гібрид, а також система КОНВІЗО® СМАРТ будуть доступні українським аграріям.

Частина 2. Інноваційний гербіцид від Аграрного підрозділу компанії Bayer

Після презентації гібриду, ми перейшли до знакомства з другою, не менш важливою частиною системи КОНВІЗО® СМАРТ — інноваційним гербіцидом КОНВІЗО1. Як відомо, до недавнього часу вирощування цукрового буряку без препаратів Бетанальної групи було практично неможливим. Ще в далекому 1968 г. з’явився перший Бетанал, і протягом наступних 60 лет змінювався лише склад препаратів і концентрація діючих речовин. Нині ж тенденції агровиробництва почали змінюватися, і новий гербіцид КОНВІЗО1 від компанії Bayer першим «відгукнувся» на ці зміни.

Дмитро Мілко

«До складу нашого препарату входять дві діючих речовини: форамсульфурон із листковою активністю, а також тієнкарбазон-метил із ґрунтовою та листковою активністю. Ці речовини діють безпосередньо на точку росту бур’янів, впливають на поділ клітин, тому є максимально ефективними», — говорить маркетинг-менеджер Аграрного підрозділу компанії Bayer Дмитро Мілко.

Як повідомлялося раніше, одним із побажань розробників було скоротити кількість обробок буряку. Агрономи з власного досвіду знають, що часто необхідно виконати щонайменше 3-4 обробки за сезон. За словами Дмитра Мілка, новий гербіцид КОНВІЗО 1 дозволяє ефективно боротися з бур’янами всього за дві обробки, а в деяких випадках достатньо одного внесення. Сумарна кількість продукту, яку необхідно використати протягом року, складає 1 л/га. До того ж, агроном сам вирішує: використати все одразу, чи все ж розділити цю кількість на 2 внесення.

«За високої стійкості гібридів. Однак, наші досліди показали, що 1 л/га — оптимальна доза, щоб контролювати найпоширеніші види бур’янів. Необхідно відзначити, що цей гербіцид слід вносити із прилипачем Меро у дозуванні 1 л/га», — уточнив Дмитро Мілко.

Безпощадний до бур’янів, дбайливий до буряка

Якщо ж говорити про строки внесення, то експерти компанії Bayer рекомендують використовувати препарат від сходів бур’янів до фази 2-х чи 4-х листків, в окремих випадках — до 6-ти листків. Водночас, фаза розвитку рослин диктує кількість і норму внесень гербіциду. Оптимальним є внесення 0,5 л/га за розвитку 2-4 листків широколистих бур’янів і 1-3 листків злакових. Максимальну норму 1,0 л/га можна застосовувати до бур’янів у фазі до 6 листків широколистих бур’янів та до фази кущення злакових. Препарат також можна змішувати з іншими гербіцидами, зареєстрованими для застосування на цукровому буряку в разі необхідності.

«Ми випробовували різні норми внесення — від 1 л/га до 4 л/га, порівнюючи з класичним гербіцидом. Досліди показали, що максимальна фітотоксичність препарату при цьому складає не вище ніж 5-10%, і навіть норма внесення 4 л/га не перевищує цей показник», — прокоментував Дмитро Мілко.

Розробники технології також провели серію дослідів, присвячених вивченню інтервалів внесення препарату. Серед варіантів були двократні внесення по 0,5 л/га інтервалом у 8, 10, 12, 14 и 16 діб. Найбільшу ефективність препарат показав після внесення через 8–14 діб — 100%. А ось на варіанті з інтервалом у 16 діб проскакувала подекуди лобода біла.

Випробування на універсальність

Далі переходимо до конкретних бур’янів. Протягом 2012–2014 рр. у Європі було проведено 53 дослідження дії препарату на найпоширеніші злакові бур’яни, серед яких куряче просо, лисохвіст, тонконіг, пирій повзучий тощо. Досліди показали, що ефективність гербіциду на однорічні та багаторічні злакові бур’яни складає в середньому 90-95%.

Стільки ж дослідів було проведено над вивченням дії КОНВІЗО1 на широколисті бур’яни, наприклад, види лободи, декілька видів гірчаків, хрестоцвітих, види щириці, петрушку собачу. З усіма цими бур’янами препарат справився майже на 100%.

Буряк

«Єдиний недолік гербіциду — слабка дія на вероніку персидську. В середньому ефективність склала 60%. Якщо для центрального регіону країни це не критично, то на Західній Україні бур’ян цей дуже поширений. Але й із ним можна боротися. Ми радимо додати до КОНВІЗО1 Бетанал Макс Про 1,25 л/га та внести суміш у фазі сім’ядолі бур’янів», — рекомендував Дмитро Мілко.

У процесі всіх досліджень КОНВІЗО1 порівнювали з класичними гербіцидами, зокрема з Бетанал® МаксПро, Бетанал® Эксперт із метамітроном й без. Результати досліджень показали значну перевагу КОНВІЗО1 над іншими гербіцидами — ефективність інноваційного гербіциду на різних бур’янах коливалась від 92% до 98%.

«На завершення презентації гербіциду КОНВІЗО1 я хотів би підкреслити, що наша розробка дозволяє повністю контролювати більшість відомих бур’янів. И головне те, що агрономові не потрібно щодня їздити в поле, дивитися, чи не проросли бур’яни, вносити по 4 рази гербіциди та хвилюватися, як це витримає цукровий буряк… Ми хотіли зменшити кількість обробок, звільнити техніку для інших важливих потреб та й загалом зробити працю аграрія легшою», — підсумував Дмитро Мілко.

КОНВІЗО® СМАРТ у полях України

Хоча у списку бажань давно вже можна поставити всі «галочки», представники компаній «КВС-УКРАЇНА» та Bayer продовжують роботу. Сьогодні в Україні активно тривають дослідження системи КОНВІЗО® СМАРТ на 15 демонстраційних полях. Водночас, різниця між декотрими з них дуже велика.

Андрій Новак

«Як і кожна технологія, КОНВІЗО® СМАРТ вимагає зваженого підходу та відповідальності. Досвід показує нам, що дуже важливо внести препарат у потрібні строки — у фазі 2-х листків основних бур’янів. Краще вносити 2 рази по 0,5 л/га з інтервалом внесень від 12 до 16 днів. Та ви маєте право самі встановлювати інтервал внесень. До прикладу, цьогоріч ми спробували повторно внести препарат через 20 діб, і навіть у цьому випадку гербіцид спрацював добре», — розповідає менеджер з маркетингу й агросервісу «КВС-УКРАЇНА» Андрій Новак.

Оскільки презентація відбувалася біля однієї з демонстраційних ділянок, ми вирушили поглянути на систему КОНВІЗО® СМАРТ у дії, щоб на власні очі оцінити недоліки й переваги роботи тандему гербіциду та гібриду.На полі було 3 демонстраційних ділянки з посівами за системою КОНВІЗО® СМАРТ із різними варіантами внесення гербіциду. На кожній демонстраційній ділянці було декілька рядків контролю. Розглянемо технологічну карту ділянок:

Технологічна інфографіка

«Посів цукрового буряку ми провели 4 квітня за температури ґрунту 150С. Вологи було достатньо, тому дату посіву було заплановано заздалегідь. Коли ми вже отримали одиничні сходи, то в кінці квітня на поля прийшла зима – температура повітря впала до -20С, випало 15 см снігу. Завдяки цьому снігу мороз не вплинув на розвиток рослин. Та після танення снігу в нас виникла інша проблема – верхній шар ґрунту надто пересох. Через тріщини у ґрунті та різкі перепади температури вночі сходи були дуже важкими. Повні сходи ми отримали лише 30 квітня. І гібрид цукрового буряку в таких умовах показав себе добре», — розповідає ведучий експерт з демонстраційних досліджень Аграрного підрозділу компанії Bayer Сергій Ковернега.

Маємо результат!

Через невелику кількість опадів виникали побоювання, що діюча речовина із ґрунтовою дією не спрацює. Та опади випадали короткочасні по 4-5 мм, і цього було достатньо. До внесення препарату на полях росли лобода біла, щириця, гірчаки та інші бур’яни у різних фазах розвитку на момент внесення. Але препарат відмінно з ними справився. Це помітно неозброєним оком на кожній ділянці — посіви абсолютно чисті, чого не скажеш про контрольну ділянку, де рясніють які завгодно рослини, крім цукрового буряку.

Окрім чистоти посівів, відзначаємо якість гібриду. Усі рослини, як на підбір, рівні та добре розвинуті. Помітно, що на жодній ділянці гербіцид не спровокував стрес рослин. Порівнюючи посів цукрового буряку за системою КОНВІЗО® СМАРТ із посівами за класичною технологією, котрі були навпроти ділянок, складно не помітити різницю. На демонстраційних ділянках і контроль посівів набагато кращий, і рослини мають кращий розвиток.

Оглянувши демо-ділянки, гости особисто побачили переваги інноваційної системи, поспілкувалися з представниками компаній «КВС-УКРАЇНА» та Bayer, розпитали про технічні подробиці.

«Система КОНВІЗО® СМАРТ цікава, й помітно, що ефективна. Чекаємо, коли гібрид пройде реєстрацію й технологія буде доступна на ринку. Також дуже хочемо побачити ефективність системи на великих площах, понад 1 тис. га. Тоді вже вирішуватимемо, чи впроваджувати систему на нашому підприємстві», — ділиться з нами враженнями агроном АФ «Іванківці» Роман Ліла.

У свою чергу, організатори заходу запевнили, що дослідження не закінчуються, і найближчим часом аграрії зможуть оцінити систему КОНВІЗО® СМАРТ на посівах промислових масштабів.

«Зараз у нас відбуваються дослідження на агроаренах площею у 15-30 га в різних регіонах України. Щойно технологія КОНВІЗО® СМАРТ вийде на ринок, ми спільно з агровиробниками вивчатимемо систему на набагато більших площах. Окрім того, ми також запускаємо СМАРТ-Сервіс, тобто наші фахівці надаватимуть агрономічну допомогу протягом усього циклу виробництва цукрового буряку за новою технологією», — коментує менеджер із маркетингу й агросервісу «КВС-УКРАЇНА» Андрій Новак.

Зустрічаємо світанки із Latifundist.com!

Після завершення презентації почалося «весілля агронома»: щедрий стіл, виступ «Вар’яти-шоу», цікаві конкурси. Не вистачало лише наречених =) Отримавши ударну дозу знань і розваг, аграрії роз’їхалися рідними підприємствами, щоб продовжити роботу.

Вар’яти-шоу

А ми вирушили писати блог, щоб поділитися з вами отриманими враженнями та знаннями. Літо тільки починається, тому попереду вас чекає ще багато захоплюючих матеріалів. І пам’ятайте, ми побажали зустріти 365 світанків у полях! Залишайтеся з нами, буде цікаво!

Катерина Нікончук, Latifundist.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою