Юкка Рустедт, фінський фермер

Юкка Рустедт: сільське господарство у Фінляндії сповнене постійних ризиків

Служба новин 23 червня 2017 578 0

У рамках чисельних подорожей Україною, команда Kurkul.com регулярно відвідує господарства вітчизняних фермерів. Заїхати ж у гості до іноземних аграріїв та написати про їх досвід роботи вдається нечасто. Цього разу нам пощастило: у рамках прес-туру до Фінляндії на завод Sampo-Rosenlew, організованого АБА «Астра», представник Kurkul.com побував на підприємстві Юкки Рустедта, яке розташоване в селищі Люттюла, що неподалік м. Порі.

Ферму заснував батько Юкки, який ще в 1960-х роках розпочинав справу на власних 5 га. В 70-х тут почали використовувати техніку Sampo і залишаються вірними їй до сьогодні, а сам Юкка Рустедт є добрим другом власника концерну. На початку 80-х, коли ферма перейшла від батька до сина, в обробітку було 20 га власної землі і ще 22 га орендованої. Наразі зембанк господарства Юкки становить 540 га, 200 га з яких належать фермеру, а решту земель він орендує. До речі, орендна плата за найкращі ділянки сягає €500/га на рік.

Будинок фермера

Уся земля господарства поділена на 380 ділянок. Найбільша має площу 13 га, але середній розмір поля — трохи більше гектара. Основна частина полів знаходиться в радіусі 10 км від господарства, утім кілька ділянок загальною площею 50 га розташовані у 85 км від ферми. Не дивлячись на таку відстань, фермеру все одно вигідно їх обробляти, адже навіть якщо він спрацює «в мінус», всі втрати йому компенсує держава за рахунок дотацій.

На фермі практикують трипільну сівозміну і вирощують ячмінь, овес та пшеницю. Найбільшу площу займає пивоварний ячмінь (близько 200 га), під двома іншими культурами територія поділена приблизно порівну. Юкка говорить, що пробував сіяти ріпак та інші культури, але саме такий варіант сівозміни є оптимальним на його полях.

Трактори господарства

Середня урожайність по всіх культурах складає 50 ц/га.

Основні польові роботи зазвичай розпочинаються в травні і тривають до кінця жовтня, але на їх строки впливає нестабільна фінська погода. Наприклад, кілька минулих зим були м’якими, тому навіть у грудні Юкка Рустедт проводив культивацію та вносив міндобрива. Органічні добрива на фермі не використовують, але солому всю залишають в полях.

Дивитись по темі: Невеличка ферма у Фінляндії

Посівна кампанія зазвичай триває кілька тижнів. Більшість насіннєвого матеріалу Юкка вирощує сам, решту насіння купує у місцевої Асоціації фермерів. Станом на 30 травня, коли ми відвідали ферму, залишилося посіяти 60 га, при тому що старт весняних робіт довелося відкласти на тиждень через несприятливу погоду.

«Ризиків при вирощуванні дуже багато, адже погода нестабільна і можна очікувати на негоду цілий рік. Можливе затоплення полів, виникнення вогнищ хвороб, раптові заморозки, полягання посівів, ранні снігопади», — розповідає Юкка Рустедт.

Склад для зберігання добрив

За словами фермера, в день нашого візиту погода була також «нельотною» і всі трактори підприємства стояли без роботи, що є нетиповим для цієї пори року. Та і сам аграрій міг би не приділити нам такої уваги, якби роботи були у розпалі.

До речі, про техніку. У парку господарства — шість тракторів, серед яких John Deere, New Holland, кілька моделей Valtra та старенький Fiat 100. Грунтообробна техніка представлена компаніями Lemken та Kverneland, а також є посівний комплекс Horsch.

А от всі комбайни підприємства та лісозаготівельний харвестер — виробництва Sampo-Rosenlew. Концерн вже 60 років займається випуском комбайнів і близько чотирьох десятиліть ця техніка працює на полях Юкки Рустедта. В парку фермера дві старі моделі — 2000-ї і 3000-ї серій, кожна з яких вже напрацювала більше 2 тис. мотогодин, а також новенький Comia C12. Остання модель незабаром з’явиться на ринку України завдяки старанням АБА «Астра».

Юкка Рустедт повністю задоволений роботою комбайнів і не збирається «зраджувати» Sampo-Rosenlew. За його словами, втрати зерна під час жнив складають менше 1%. Це і не дивно, адже Sampo-Rosenlew від самого початку займався випуском селекційних комбайнів і «великі» моделі успадкували неперевершену якість збирання та дбайливе ставлення до зерна, яке майже ніколи не зазнає пошкоджень при обмолоті. Окрім цього, комбайни здатні ефективно працювати в суворому фінському кліматі, де часто доводиться збирати зерно з вологістю до 40%.

Юкка Рустедт і його комбайни Sampo

«Мій 6-річний син без проблем збирає урожай, сидячи за кермом комбайну Sampo. А у випадку незначних поломок, я швидко можу полагодити машину прямо у себе на фермі, оскільки вона має доволі просту конструкцію, яка передбачає легкий доступ до всіх вузлів і систем комбайну», — із захопленням розповідає фермер.

Проте, за кермо комбайну може сісти кожен з працівників ферми Юкки Рустедта. Всього, окрім самого фермера, тут працює три робітники, які протягом року виконують найрізноманітніші роботи — від ремонту техніки до лісозаготівлі.

У тому числі, працівники обслуговують і елеватор з сушаркою. Елеваторні потужності господарства — 2 тис. т, яких повністю вистачає для потреб підприємства. Зазвичай, Юкка не продає урожай одразу, а притримує його до весни, чекаючи на кращу ціну, а потім продає його місцевим трейдерам.

Сушарка повністю працює на щепі. Саме для заготівлі палива для сушарки аграрій і придбав харвестер Sampo-Rosenlew. Юкка Рустедт зазвичай обрізає неділову частину околиць лісів біля свого господарства, і сам переробляє деревину на щепу. Окрім сушарки, таким чином опалюються всі приміщення ферми і навіть житловий будинок.

Ліс готовий для заготівлі щепи

«Тільки на сушарці я економлю 40 тис. л дизпалива, не говорячи вже про інші приміщення. Деякі будівлі я переводив на щепу, деякі — вже будував під таке опалення», — розповідає фермер.

А от агрономічні заходи аграрій замовляє у сторонніх компаній. У випадку виникнення спалахів хвороб, спеціалісти приїздять на поле Юкки, роблять всі потрібні аналізи та надають рекомендації щодо термінового усунення проблеми.

Юкка Рустедт

Якщо ж говорити про майбутнє, Юкка Рустедт сподівається передати ферму своєму молодшому синові. Але аграрій зауважує, що все менше молодих фінів цікавляться сільським господарством. Наприклад, його середній син цікавиться лише ІТ-технологіями і далекий від агрономії. Проте є і виключення: останній працівник, що прийшов на підприємство одразу після служби в армії, вбирає нові знання охоче та «тягнеться до землі».

Тож побажаємо Юкка Рустедту подальшого розвитку його господарства та гідних послідовників!

Андрій Губін, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою