Рахуємо вартість захисту гороху разом!

АгроМатематика. Захистити та заробити: прорахуємо вирощування гороху

АгроМатематика 31 липня 2017 460 0

Останнім часом горох стає однією з найпопулярніших зернобобових культур в Україні. Він відмінний попередник, який рано звільняє поле та збагачує ґрунт біологічним азотом, а за правильного вирощування він ще й високорентабельна культура. Традиційно в нас більше вирощують горох ярий, озимий ще тільки-но починає «відвойовувати» собі місце у сівозмінах. Тому давайте разом порахуємо, як можна заощадити на вирощуванні гороху ярого та отримати урожай на рівні 40-60 ц/га.

Окрім зваженої агротехнології та грамотного планування сівозміни за вирощування гороху ярого велике значення має правильно вибудована система захисту та підживлень. Захист рослин посідає чи не найзначніше місце щодо витрат у всьому процесі вирощування культури. Проте він же є і найважливішою ланкою для отримання високої урожайності. Саме дану ланку ми вам і висвітлимо.

Обробка насіння

Передпосівний захист насіння сьогодні є важливим етапом вирощування чи не кожної сільськогосподарської культури. Щоб створити оптимальні умови для проростання та усунути загрозу його пошкодження шкідниками і хворобами, слід обов’язково провести протруювання насіння. Для цього рекомендовано використати такі засоби:

·         Фунгіцидний протруйник Супервін (флутриафол, тіабендазол) для захисту від пліснявіння насіння та кореневих гнилей.

·         Інсектицидний протруйник Матадор Макс (імідаклоприд) для захисту від дротяників (личинок ковалика), личинок хрущів (хробаків), бульбочкових довгоносиків, паросткової мухи.

·         Добрива з мікроелементами Авангард Р Старт для підвищення енергії проростання та схожості насіння.

Застосування вказаних препаратів коштуватиме $10,69 у перерахунку на 1 га засіяних площ. Якщо ж використовувати закордонні препарати з тими ж діючими речовинами та тим же захисним ефектом, витрати на 1 га засіяних площ складуть уже $19,12.

Гербіцидний захист гороху ярого

Фахівці UKRAVIT радять планувати гербіцидний захист таким чином, щоб забезпечити оптимальний контроль бур’янів та зробити культуру більш конкурентоспроможною по відношенню до сегетальної рослинності. Для цього вони рекомендують проводити такі обробки:

·         Досходове внесення: бакова суміш гербіциду Селефіт (прометрин) для контролю однорічних дводольних та деяких злакових видів бур’янів та Тізер (пропізохлор) для контролю однорічних злакових та деяких дводольних бур’янів. Це поєднання буде оптимальним для вирішення проблеми засміченості полів на початкових етапах росту й розвитку гороху ярого. Коштуватиме така обробка $27,1 у перерахунку на 1 га поля. За використання імпортних препаратів її вартість складе вже $50,56.

·         Фаза 2-5 справжніх листків: гербіцид Агростар (2М-4Х) для контролю однорічних та деяких багаторічних дводольних бур'янів, зокрема, стійких до 2,4-Д. Вартість обробки 1 га поля складе $3,23 а за використання імпортного препарату – $3,34.

·         Через 5-7 днів після першого обприскування гербіцидом рекомендовано за потреби провести обробку гербіцидом Квін Стар Макс (хізалофоп-п-етил) для контролю однорічних та багаторічних злакових бур’янів. Також доцільно буде внести комплексне добриво з мікро- та макроелементами Авангард Р Бобові для підвищення урожайності культури. Вартість цих засобів становитиме $10,12. Якщо ж застосовувати препарати закордонного виробництва з тим же ефектом та тими ж діючими речовинами, обробка обійдеться вже у $19,47 на 1 га поля.

«Застосовували гербіцид Агростар у фазі 2-3 листків, у фазі 5-6 листків вносили гербіцид Квін Стар Макс проти злакових бур’янів, мікродобриво Авангард Р Бор та стимулятор росту Гулівер Стимул. Потім у фазі бутонізації вносили фунгіцид Аякс, інсектицид Антиколорад Макс, комплексні добрива з мікроелементами Авангард Бобові, Авангард Р Бор, Авангард Сірка+азот+мікро. І вже після цвітіння внесли фунгіцид Капітал, інсекто-акарицид Антикліщ Макс та препарат Авангард Фосфор+калій. Усі засоби спрацювали дуже добре, ефектом цілком задоволені. Очікуємо урожай гороху на рівні 4-5 т/га на тих полях, що не постраждали від граду, який завдав шкоди деяким посівам по області», - розповідає Олександр Іванишин, головний агроном ТОВ «Корпорація Колос-ВС» Тернопільської області.

alt

Такий комплексний гербіцидний захист дозволить значно підвищити конкурентоспроможність гороху ярого до бур’янів та сприятиме оптимальному розвитку культури. Усунення засміченості посівів позитивно позначиться і на запасах вологи у ґрунті, адже бур’яни відтягують на себе близько 30-40% наявної вологи. А це додатковий плюс для культури та підвищення її урожайності. Тому нехтувати гербіцидними обробітками не варто.

Фаза бутонізації

У цю фазу найбільш актуальним буде захист культури від хвороб та шкідників. Окрім того, саме у цей період доцільно потурбуватися про покращення запилення рослин. UKRAVIT пропонує з цією метою застосувати такі засоби:

·         Фунгіцид Капітал (азоксистробін, ципроконазол, епоксиконазол) для захисту від борошнистої роси, пероноспорозу, аскохітозу, антракнозу, фузаріозу та іржі.

·         Інсектицид Димевіт (диметоат) або Антикліщ Макс для захисту від брухуса та цілого комплексу інших шкідників.

·         Мікродобриво Авангард Р Бор з азотом та бором для підвищення урожайності та покращення запилення рослин, та комплексне мікродобриво Авангард Р Бобові для забезпечення гороху ярого необхідними макро- і мікроелементами та підвищення урожайності.

Внесення цих засобів коштуватиме $40,39 на 1 га посівів. Якщо ж використовувати імпортні препарати того ж рівня, внесення обійдеться у $57,34.

Період формування та росту стручків

У цей період вирощування культури фактично виходить на фінішну пряму, адже з якості формування стручків та інтенсивності їхнього росту вже буде зрозуміло, на який врожай можна розраховувати з даного поля. Проте вплинути на формування майбутнього урожаю ще можна, знову ж таки проведенням захисту від найбільш впливових шкодочинних організмів.

Рекомендовано застосувати інсектицид Антиколорад Макс (імідаклоприд, лямбда-цигалотрин) для захисту від широкого спектру шкідників та фунгіцид Дезарал Екстра (карбендазим, флутріафол) або Аякс для захисту від борошнистої роси, антракнозу, фузаріозу. Додатково слід провести внесення комплексного добрива Авангард Р Фосфор+калій для підвищення урожайності, зокрема збільшення маси 1000 насінин.

Посіви гороху

Крім того, перед збиранням урожаю (за необхідності) рекомендується застосувати Десикант (дикват дибромід).

Використання вказаних препаратів (включно з десикацією) буде коштувати $33,1 на 1 га. Використання засобів закордонного виробництва коштуватиме $70,56.

«У посівах гороху препарати компанії UKRAVIT застосували перший раз цього року. Але погодні умови, що склалися у цьому році, не дають змогу у повній мірі оцінити ефективність препаратів. Довго не було вологи, горох попав і під заморозки, і під сніг… Після внесення препаратів відразу пішов дощ. Тобто ефект є, але не такий, який би був за сприятливих погодних умов. З компанією UKRAVIT обов’язково будемо співпрацювати надалі, наступного року ще плануємо розширювати площі під горохом і систему захисту застосуємо саме від UKRAVIT. Тоді, думаю, буде з чим порівнювати, адже у цьому році умови були екстремальні і результат не можна вважати достовірним», - говорить керівник ТОВ «Інгуло-камянське», що у Кіровоградській області, Павло Задерака.

Отже, настав час підбити підсумки та порахувати, в яку суму обійдеться увесь спектр захисних заходів за використання препаратів UKRAVIT та імпортних продуктів. У першому випадку система захисту коштуватиме в перерахунку на 1 га посівів гороху ярого $121,4. У другому – $220,39. Різниця майже удвічі, при цьому рівень захисту буде однаковим, та й отриманий урожай теж. Чи варто вкладати більше, щоб отримати той самий результат? Вирішувати вам.

 

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою