Стан посівів ярої пшениці «Агро-Еко ХХІ Плюс» у ІІІ декаді липня

Стан ярої пшениці (підзимовий посів) у ТОВ «Агро-Еко ХХІ Плюс» у ІІІ декаді липня. Жнива

АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА» 4 серпня 2017 169 0

Наша команда знову в селі Крушанівка Кам’янець-Подільського району на Хмельниччині. Приїхали, щоб побачити результат усього технологічного циклу вирощування ярої пшениці, висіяної під зиму.

Ми поспішали, аби застати процес жнив, бо вже на більшості площ урожай було зібрано. На жаль, напередодні нашого візиту, який відбувся 26 липня, пройшов дощ. І хоча стояла справжня спека, зерно ще не встигло висохнути, тому вранці того дня комбайни в поле не виходили.

Зате ми зустріли головного агронома компанії «Агро-Еко XXI Плюс», Конрада Павлака, який розповів про технологічні деталі й результати, отримані від сорту КВС ШІРОККО у 2017 році.

Конрад Павлак

Він передусім нагадав, що цього року їх підвела весняна погода. Рослинам не вистачало тепла. А травень відзначився дуже малою кількістю опадів.

«Якщо є нестача вологи  у травні, то врожайність пшениці буде нижчою. Адже рослина за весняний період вегетації має бути повністю забезпечена вологою», – зазначив Конрад Павлак.

За його словами, рослини дуже повільно розвивалися. «Не було в них ентузіазму якогось», – так образно висловився Конрад. Через це відсунулися терміни збирання врожаю. Так, у 2016 році в господарстві жнива закінчилися вже 19 липня. Тоді як цього року станом на 26 липня на полях іще залишалося близько 30% зернових культур.

Початок літа дещо виправив ситуацію. Хоч червень на Хмельниччині також був не спекотним, але випало достатньо опадів. У липні повернулося тепло і зерно вже дозрівало у сприятливих умовах.

У попередній приїзд SuperAgronom.com фахівці компанії повідомили, що вже провели основні заходи з обробки пшениці на цьому полі, але планують ще один фунгіцидно-інсектицидний захист.

«Так, останній фунгіцидно-інсектицидний обробіток був у період цвітіння, а саме – 15 червня, – підтвердив Конрад Павлак. – Ми вносили 1 л/га препарату Фолікур, і тоді ж давали 120 г/га Моспілану. Як бачите,  до сьогодні пшениця стоїть здорова, золота, на рослинах немає жодних ознак хвороб».

За його словами, на цей момент залишилося зібрати ще близько 10 га ярої пшениці сорту КВС ШІРОККО. Цьогоріч її врожайність – на рівні 6,25 т/га. Хоч іще аналізу зерна не проводили, але 2016-го цей сорт мав досить хороші показники.

«Минулого року клейковина була 33,6, а білок – 16,5. Стовідсотково – перший клас пшениці. В цьому році на якість вплинули погодні умови. І, скажімо, по нашому району вийшло більше фуражної пшениці. Але я впевнений, що  КВС ШІРОККО навіть у несприятливих погодних  умовах даватиме щонайменше другий клас пшениці. А якщо й погода допомагає, то це завжди перший клас», – стверджує Павлак.

Тому він упевнений, що обов’язково сіятиме цей сорт і наступного року. Причому, знову ж за тією самою технологією – попри те, що це яра пшениця, висіватимуть її під зиму.

«Я багато років сію яру пшеницю на осінь, – каже Конрад. – Ще ніколи не було  жодних проблем із її вимерзанням. І завжди врожайність  пшениці ярої, посіяної під зиму, була вища, ніж у того ж самого сорту, посіяного навесні».

За його словами, робили навіть експеримент – на одному полі половину засівали ярою пшеницею восени, а половину – навесні. Завжди урожайність першої була щонайменше на 1,6 т/га більша, ніж другої.

Святослав Гриневич, менеджер відділу зернових культур у Західній Україні компанії «КВС-Україна», додав, що в «Агро-Еко ХХІ Плюс» на полі, яке оглядали журналісти SuperAgronom.com, посів сорту КВС ШІРОККО проводився фактично в мерзлий ґрунт – у самому кінці листопада. І, як бачимо, на вегетацію це аж ніяк не вплинуло.

Святослав Гриневич

«Важливо лише уважно слідкувати за прогнозами погоди і підібрати таку дату сівби, щоб пшениця входила в зиму у фазі вегетації не більше 2 листків. Тоді їй жодні морози не страшні», – додає Святослав.

Конрад Павлак стверджує, що жодних технологічних особливостей у вирощуванні ярої пшениці, посіяної на зиму, немає. Застосовуються традиційні технології обробітку. І варто добре працювати з регуляторами росту.

Він ще раз закликає агровиробників звернути увагу на яру пшеницю підзимового посіву. Його багаторічний досвід підтверджує, що з нею значно менше ризиків, ніж з озимою. А якщо хороший сорт, наприклад, як той же КВС ШІРОККО, то вони взагалі знижуються до нуля.

SuperAgronom.com узяв собі на згадку декілька тугих, наповнених зерном колосків цього сорту. І побажав господарям поля незмінно добрих врожаїв і прибутків, а сорту КВС ШІРОККО – широкого поширення для вигідного господарювання.

® Алла Гусарова, SuperAgronom.com, 2017

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою