Збирання жита

Стан озимого жита у ТОВ «Вега Агро» в І декаді серпня. Збирання врожаю

АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА» 21 серпня 2017 151 0

SuperAgronom.com приїхав до Брусилівського району Житомирської області 10 серпня. Це вже останній етап наших спостережень за розвитком гібридів озимого жита компанії «КВС-УКРАЇНА» на полях ТОВ «Вега Агро».

Ми застали якраз початок жнив. Чисте небо та спекотне сонце вже підсушили зерно в колосках, яке напередодні мало ще трохи зависоку вологість — через проливні дощі. Але до нашого приїзду воно прийшло в цілковиту готовність. І прямо на наших очах головний агроном підприємства Віктор Петрашенко «дав відмашку» комбайнерові — збирання жита розпочалося.

Початок жнив

До слова, наша поїздка планувалася ще 2 тижні тому. На той момент жито вже достигло й було цілком готове до збирання. Але втрутилася погода. Причому, іще весняна. Через квітневі холоди змістилися терміни достигання більшості озимих культур. І саме на кінець липня — початок серпня постала необхідність у збиранні врожаю зразу багатьох культур. У господарстві вирішили збирати передусім ті культури, через перестиглість яких був вищий ризик втрати врожаю.

Що ж до гібридів жита від «КВС-УКРАЇНА», то за них не хвилювалися, бо знали, що вони стійкі до осипання.

Нагадаємо, що в рамках проекту АгроПолігон у ТОВ «Вега Агро» ми спостерігаємо за станом товарних посівів гібридів ПІКАСО й ПАЛАЦЦО та демо-ділянок із гібридами КВС МАГНІФІКО, БРАЗЕТТО й ГУТТІНО.

Востаннє побували тут 29 травня. Застали початок цвітіння. Як зазначив Ігор Давидюк, продакт-менеджер із зернових культур компанії «КВС-УКРАЇНА», це один із найважливіших періодів у вегетації жита.

«Жито — це перехреснозапильна культура. Для неї дуже важливі погодні умови в період цвітіння. Під час цвітіння можуть іти дощі. А коли пилок мокрий, то він погано літає, слабко запилює квітки. Тому в колосі може бути не лише високий відсоток череззерниці, а й ураження ріжками. Але на цьому полі, коли жито достигло, — колоски максимально повні, і ріжок у них немає», — показує нам колосок Ігор.

За його словами, передусім, це заслуга системи Pollen Plus, за якою було виведено нові гібриди. Вона забезпечує генетичний захист жита від ураження ріжками. Втім, цим посівам довелося пережити не лише весняні холоди та зливи. Дорогою до поля ми побачили невеселу картину — повалені дерева, поламане гілля. Це наслідки буревію, який пройшов у цих місцях декілька тижнів тому. При цьому на житі «розгул стихії» практично не позначився. Хіба що де-не-де воно трохи вилягло.

«Це ще один доказ біологічної стійкості гібридів жита від «КВС-УКРАЇНА». Вони не високорослі — приблизно 110-130 см. Та й у “Вега Агро” вдало застосували регулятори росту, — каже Ігор Давидюк. — Більше того, якщо ми подивимося на ґрунт, то не побачимо практично жодної опалої зернини. Усе залишилося в колосі — втрат урожаю немає».

Ігор Давидюк

Тут ми ще згадали, що коли були в господарстві минулого разу, головний агроном стверджував, що фактично усі заходи з захисту рослин вже провів. І взагалі, намагається застосовувати їх якомога менше — дає шанс рослинам самим справлятися з «проблемами», недарма ж селекціонери закладали у них стійкість до шкідників і хвороб. Але він не виключав ще однієї фунгіцидної обробки — в разі появи ознак бурої листової іржі, яка є основною хворобою жита. Ми спитали, чи довелося все ж застосовувати фунгіцид? Виявилося, що так. За словами Віктора Петрашенка, після цвітіння жита, 17 червня, було внесено фунгіцид азольної групи тебуконазол+пропіконазол у нормі 0,6 л/га.

«Бура листова іржа — критична для жита хвороба. Її прояви можуть бути від фази прапорцевого листка й до цвітіння, а також — і після цвітіння. Коли ми приїздили сюди останнього разу, передумов для бурої листової іржі не спостерігалося. Тому було економічно не вигідно вносити фунгіциди. Але наприкінці цвітіння помітили, що проявилися ознаки ураження хворобою. До наливу зерна залишалося ще 2-3 тижні вегетації, тож у цей період потрібно, щоб листок був зелений і здоровий. Тому доцільність внесення фунгіциду проти цієї хвороби залишається навіть після закінчення цвітіння. Що й було зроблено на цих посівах», — пояснив Ігор Давидюк.

І справді, хоч самі колоски вже трохи потемніли від перестиглості, ми не побачили на них «слідів» хвороби.

Тим часом комбайн повільно зробив перше коло й подав сигнал, що бункер уже повний. «Буде непоганий урожай», — зазначив Ігор.

Так і сталося. Гібриди на демо-полях дали такі результати: ГУТТІНО — 6,58 т/га, БРАЗЕТТО — 6,15 т/га, КВС МАГНІФІКО — 5,76 т/га.

Чисте, щільне зерно сипалося з комбайна густим потоком. Ми довго не могли відвести погляд від цього видовища. Але потрібно було повертатися. Прощаючись, головний агроном ТОВ «Вега Агро» Віктор Петрашенко сказав, що співпраця з «КВС-УКРАЇНА» була досить корисною. І він уже вибрав собі гібрид жита для товарних посівів. Це ГУТТІНО — новий гібрид із системою Pollen Plus. А ми попрощалися й побажали господарству вдалих жнив та багатих майбутніх врожаїв.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою