Чому в США відзначають Місяць кооперації?

Чому в США відзначають Місяць кооперації?

Служба новин 1 листопада 2015 187 0

Кооперативи займають почесне місце в самому серці сільського господарства. Спільні системи виникають на усіх рівнях виробництва і проходять червоною лінією через багато аспектів: від збору урожаю до маркетингу. Кооперативи можуть бути складними, комплексними структурами, які складають основу підтримки для фермерів і хазяїв ранчо, а можуть бути і простими структурами для збуту продукції без посередників: від фермера до споживача. Кооперативи надають можливість багатьом маленьким сімейним фермам вийти на ринок, проаналізувати його та налагодити зв’язок зі споживачами шляхами, які вони не зможуть втілити самостійно.

Організація об'єднаних націй заявила, що «кооперативи – це нагадування про те, що можливо проявляти як економічну життєздатність, так і соціальну відповідальність». Американські сільськогосподарські кооперативи досягають обох аспектів щодня, роблячи неоціненний внесок, що продемонстровано проголошенням жовтня як Національного Місяця кооперації.

Міністерство сільського господарства США (USDA) вирахувало, що кооперативи заробили $6,5 млрд чистого прибутку і мали $246,7 млрд загального доходу минулого року. Чистий прибуток зріс на 16,5%, а дохід піднявся на 0,4% у порівнянні з 2013 р. Кооперативи побили рекорди по прибуткам і фінансовим надходженням в 2014 р. Таким чином, вони вже четвертий рік поспіль досягають найвищих результатів.

У Каліфорнії кооперативи досягли особливого успіху, набувши статусу всесвітньо відомих брендів – наприклад, Sunkist, Blue Diamond, Sunsweet і Sun-Maid.

Чотири фермерські кооперативи штату Каліфорнія займають почесні місця в американському рейтингу найкращих аграрних кооперативів (Топ-100):

  • California Dairies Inc. з Артісії – 6 місце
  • Blue Diamond («Блакитний Алмаз») з Сакраменто – 25 місце
  • Sunkist з Шерман-Оукс – 32 місце
  • Pacific Coast Producers з Лоді – 71 місце.

Департамент продовольства та сільського господарства штату Каліфорнія послідовно дотримується політики, спрямованої на подальше процвітання кооперативів. Одним з її проявів стала державна програма ринку сертифікованих фермерів (Certified Farmers Market), затверджена губернатором Брауном ще в 1976 р. Чимало фермерів, що залучилися до цієї програми (або інших схем прямого збуту продукції, зокрема так званого солідарного землеробства), є членами кооперативів. Каліфорнія зараз вважається національним лідером фермерських ринків, приблизно 800 з яких включають у свій склад більше двох тисяч сертифікованих виробників. А каліфорнійські господарства, що працюють за моделлю солідарного землеробства, постачають свіжу фермерську продукцію безпосередньо тисячам відданих клієнтів.

Важливо визнати, що кооперативи залишаються головним компонентом харчової і сільськогосподарської промисловості. Але це не єдине їх застосування: вони можуть допомогти людям фактично в усіх сегментах економіки. Кооперативи – це продовження людського духу і щоденне нагадування про те, що ми робимо спільну справу!

Джерело: California Department of Food and Agriculture

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою