Анатолій Мішов, засновник фермерського господарства «Фіра»

Мрія про органіку, або історія одного закуркулення

Служба новин 2 листопада 2015 636 0

Так приємно зустріти людину, яка з дійсно гарячим серцем підходить до своєї роботи та вміє мріяти. Анатолій Мішов, засновник фермерського господарства «Фіра», що розташоване у с. Антонівці Хмельницької області, створив органічну ферму, продуктами якої є козяче молоко, кефір та чотири види сиру.

Як ми з ним познайомились? Зустріли на «Агро Паті», влаштованому Першим національним аграрним кооперативом у Хмельницькому. Kurkul.com зміг відрізнити його з-поміж інших по рукам: у пана Анатолія, як і у будь-якого справжнього фермера, вони – в землі.

Господар активно співпрацює з ПНАК, адже для нього це реальна можливість збувати свою органічну продукцію на регулярній основі. Анатолій Мішов утримує 63 кози і основним ходовим продуктом, виготовленим з їх молока, вважає м’які розсольні та тверді сири, які вже набули достатньої популярності. Вони входять до «Щедрого кошика» – продуктового набору екологічно чистої продукції, виготовленої фермерами Хмельниччини.

Читати по темі: Перший національний аграрний кооператив: як спільна справа робить людей заможними

Захоплення викликали слова пана Анатолія: «Українці – єдиний народ у світі, який називає землю «матінкою». Українцю в принципі нічого більше й не потрібно – шматок землі, з якої він прохарчується, одягнеться і усім себе забезпечить».

Чи реально це в умовах сьогодення, яким є ринок органічної продукції в Україні та що являє собою його цінова політика, чи готовий європейський ринок до нашої органіки, а наша органіка – до європейського ринку та з якими проблемами зіштовхується фермер при виборі органічного господарювання. Про все це, а також про історію його ферми, родини та вподобань ми поговорили з власником ФГ «Фіра» Анатолієм Мішовим.

I have a dream

Я вам розповім про свою рожеву мрію. Уявіть собі: Україна на державному рівні перейшла на виключно органічне сільське господарство. Вона була б у змозі прогодувати 150 млн населення – втричі більше людей, ніж її населяє, здоровою їжею. Я мрію про вирощування продуктів харчування без використання мінеральних добрив, гербіцидів, пестицидів та усієї тієї хімії, якою ми руйнуємо власну землю.

Фермер з дружиною

Чим займається український агробізнес сьогодні? Фактично перетворює природну родючість землі в доларові знаки на рахунках в іноземних банках. Монетизує родючість землі.

Але ж людина прийшла на землю для того, щоб залишити її кращою, ніж вона її застала. І тільки органічне виробництво дозволяє це зробити. Конвекційне землеробство руйнує землю самим лише підходом до неї. Земля не оцінюється в грошах.

Реальність: чому агрохолдинги ніколи не займатимуться органікою

Жоден агрохолдинг не зможе працювати за органічною технологією. Адже вона відсутня. В органічному вирощуванні немає технології. А є ситуація, яка різниться на кожному конкретному полі та змінюється щоденно. Тут не можна застрахувати себе від аграрних ризиків, просто скропивши гектари якісними хімікатами. А отже, і впевненим у прибутку бути не можна. Тому для великих підприємств органіка – це просто не зручно. Тому, на жаль, вона й не може розвиватися масово.

Я знаю багато фермерів з Хмельниччини і не тільки, які давно за власної ініціативи відмовились від використання будь-якої хімії і виготовляють якісну екологічно чисту продукцію. Але їх проблема, як і моя, в тому, що взяти кредит в сільському господарстві на сьогодні крім крупних агрохолдингів не може ніхто. Фермер повинен працювати тільки за рахунок власних сил і ресурсів. А ще ми банально не маємо ринку збуту.

Дивитись по темі: На Хмельниччині відбулось Агро Паті під егідою Першого національного аграрного кооперативу

Наприклад, минулого року моє господарство виготовляло сир з пліснявою, термін реалізації якого складав від 10 до 14 днів. Продукт не знайшов свого покупця: в Україні люди не розуміють суті органічної продукції, вони звикли споживати гастрономічні товари. Через проблеми з реалізацією довелось припинити виробництво.

Про готовність європейського ринку до нашої органіки і нашої органіки – до європейського ринку

Всі ми знаємо, що конвекційної продукції Європа не потребує. Там цілковито панує інтерес до органіки. В умовах європейського середовища виростити органічний продукт, скажімо, овочі, набагато дорожче, ніж в Україні. Тому в Європі такі продукти вдвічі дорожчі від звичайних.

Якщо люди чують, що автомобіль виготовлено в Німеччині, вони впевнені в його якості. Якби Україна перейшла на органічний стандарт, через 5 років увесь світ на «Made in Ukraine» реагував би зовсім інакше і з задоволенням споживав би нашу якісну продукцію, а ми були б затребувані.

Якби вся продукція, вироблена в Україні, була органічною, ми б не потребували жодної сертифікації, існував би стандарт роботи сільського господарства в державі, знаний на увесь світ. Цього досягнути цілком реально.Так, завоювати ринок важко. Але, справді думаючи про майбутні покоління, ми зможемо стати самодостатньою, дорогою, успішною державою. А думаючи про сьогоднішній день і про набивання кишень, ми самі себе знищуємо.

Моїх прадідів розкуркулили, а я хочу закуркулитись

Я народився в місті, але завжди мене «тягнуло» в село. В дитинстві мене виховували бабуся з дідусем, а троє моїх прадідів були розкуркулені. Одного з них я навіть бачив і їздив до нього в заслання в Казахстан. Йому було 94 роки і він все ще щодня випасав череду корів.

Презентація продукції від ФГ «Фіра»

Такий вік був би середньостатистичним по Україні, якби ми споживали виключно органічні продукти. При масовому переході на органічне землеробство, ми б за 5 років отримали не просто очищений ґрунт, а й повітря та воду. Споживаючи органіку можна об’явити бойкот аптекарському бізнесу.

Своїх 50 років я прожив, працюючи на землі. І наступні 50 так проживу. Але уже з чітко вираженою метою – закуркулитись і довести Україні, що за органічним виробництвом її майбутнє.

Ми дуже вдячні пану Анатолію за палку прихильність до органічного способу господарювання, за його стійку життєву позицію та за розмову. А найбільше дякуємо, що навесні він запросив нас побачитись з ним на його козячій фермі, де він покаже, як саме реалізує свої мрії.

Дарина Козоріз, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою