Заява ВООЗ нищить репутацію тваринників?

Заява ВООЗ нищить репутацію тваринників?

Служба новин 6 листопада 2015 159 0

Рівень захворюваності на рак щороку зростає та змушує вчених з усього світу проводити все більше і більше досліджень природи цієї хвороби. Результати, якими діляться вчені, шокують.

Нещодавно дослідники одного з підрозділів ВООЗ зробили гучну заяву: споживання червоного м’яса, а також м’яса, що пройшло технічну обробку, може спричинити рак.

Ця заява сколихнула світову спільноту і викликала ряд запитань, одне з яких: чи нашкодять ці результати досліджень репутації червоного м’яса та чи вплине ця заява на подальшу долю тваринників світу?

Міжнародне агентство з дослідження раку Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) при ООН протягом останніх 20 років вивчало канцерогенний вплив м’яса на організм людини. В рамках цієї програми робоча група у складі 22 експертів з 10 країн провела більше 800 досліджень у різних куточках світу. Щоб отримати важливі відповіді, вчені запропонували учасникам експерименту різноманітні дієти, які передбачали споживання червоного м’яса або м’яса, що пройшло технологічну обробку.

Головний сайт для фермерів Kurkul.com публікує результати досліджень Міжнародного агента з дослідження раку при ВООЗ, які були вперше оприлюднені у журналі The Lancet Oncology.

Червоне м’ясо

Учені дійшли висновку, що споживання червоного м’яса дійсно може викликати захворювання на рак у людей. Йдеться насамперед про колоректальний рак, рак підшлункової залози і рак передміхурової залози. Під червоним м’ясом вчені мають на увазі всі типи м’язового м’яса ссавців: яловичину, телятину, свинину, баранину, ягнятину, конину та козлятину.

М’ясо, що пройшло технологічну обробку

М’ясо, що пройшло технологічну обробку, класифікується як канцероген для людини (групи 1) та викликає рак товстої кишки.

У доповіді повідомляється, що додаткові 100 грамів червоного м’яса на день здатні підвищити ризик колоректального раку на 17%. Зайві 50 грамів м’яса, що пройшло технологічну обробку, – на 18%.

Під м’ясом, що пройшло технологічну обробку, вчені мають на увазі більшість м’ясопродуктів на основі свинини або яловичини, а також продуктів, які містять червоне м’ясо, птицю, субпродукти або побічні продукти, такі як кров.

Продуктами, що досліджувались, стали хот-доги, сосиски, шинка, ковбаски, солонина, в’ялене м’ясо, зокрема яловичина, а також м’ясні консерви та соуси на основі м’яса.

Споживання м’яса і його наслідки

За даними ВООЗ, кількість споживання м’яса однією людиною в значній мірі варіюється між різними країнами: від кількох до ста відсотків.

«Для людини ризик розвитку колоректального раку через споживання червоного м’яса або м’яса, що пройшло технологічну обробку, залишається невеликим, але цей ризик зростає з кількістю споживаного м’яса. У зв’язку з великою чисельністю людей, які споживають м’ясо, що пройшло технологічну обробку, глобальний вплив на захворюваність раком має значення для суспільної охорони здоров’я», — говорить керівник Програми Монографії Міжнародного Агенства д-р Крістофер Вайлд.

Ризик захворювання зростає пропорційно кількості спожитого

Професор Тім Кі із Британського інституту вивчення раку та Оксфордського університету каже, що ці висновки не спонукають вас одразу припинити їсти червоне чи перероблене м’ясо, але якщо ви їсте його багато, то варто замислитися про про зменшення кількості таких продуктів.

«З’їдена час від часу булочка із шинкою не наробить великої шкоди. Але в основі здорової дієти лежить поміркованість», — каже професор Кі.

Дарина Козоріз, головний сайт для фермерів Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою