День 1. Сільське господарство Польщі: особисте знайомство

День 1. Сільське господарство Польщі: особисте знайомство

АгроЕкспедиція Agritechnica 2015 9 листопада 2015 599 0

Якщо бути відвертими, стартонули ми ще у суботу, але розповідати про цей день вирішили у блозі за неділю (точніше, взагалі не збиралися). Найгостріші відчуття цього дня ми пережили на кордоні з Польщею. Перед виїздом нас налякали, що перетинати кордон нам мінімум годин вісім, тому ми скачали усі три частини «Володара перснів», узяли збірку віршів Роберта Рождественського і цілий багажник їжі… Але, навіть враховуючи увесь той час, протягом якого нашу колегу водили коридорами і примушували близько сорока разів перевіряти відбитки, ми перетнули кордон усього за дві години.

Хууух! Видихнули ми українське повітря і пристебнули паски безпеки навіть на задніх сидіннях. Ми – в Європі!

Ідеальними дорогами Польщі

Далі дісталися до найближчого готелю, що виявився колишньою кардіологією. Мало не отримали інфаркт від тої «радянської естетики», що була у номерах, і «вимкнулися». А зранку на нашому АгроЕкспоМобілі ми знайшли послання від місцевих мешканців, яке в перекладі значило «Навчіться паркуватися, бандерівці!». Посміялися (особливо ті, кого бандерівцем назвали вперше) і поїхали їсти бутерброди на найближчу заправку.

Не встигли ми проїхати і кількох кілометрів від АЗС, як наш водій помітив двір з великою кількістю тракторів і запропонував нам випробувати долю та напроситися у гості. І що б ви думали? Спрацювало!

Доля польського фермера

І от ми вже заходимо на подвір’я пана Марека. Найперше бачимо кілька будівель, біля них кілька тракторів, колодязь, підводу з гичкою, дерев’яні колоди, на яких граються двоє кошенят та старенький червоний Volkswagen Passat біля скромного, але вельми охайного помешкання. Пан Марек кличе нас у дім.

У пана Марека Кожицького всього 12 га землі, але на них він вирощує і кукурудзу, і пшеницю, і цукровий буряк, і квасолю… Для того, аби мати більше роботи і, відповідно, заробітку, фермер тримає власний парк техніки та надає послуги з обробітку ґрунту, посіву, збору врожаю. Говорить, що має сівалки, розраховані навіть на нішеві культури – огірки, чи, наприклад, дині. Усе робить самостійно, бо працівників на фермі крім нього немає.

Пан Марек Кожицький

За словами пана Марека, район, де знаходиться його ферма, спеціалізується на вирощуванні стручкових, тому кожен, хто вирощує квасолю чи, скажімо, горох, отримує дотації від держави саме на цю культуру. Крім того, в Польщі, як і в інших країнах ЄС, фермерам дають дотації на гектар землі, але вони, жаліється поляк, удесятеро менші порівняно з німецькими.

Ми вирішили поцікавитися урожайністю деяких культур. Пан Марек говорить, що збирає в середньому 8-9 т/га пшениці, 12 т/га кукурудзи та близько 70 т/га цукрового буряку.

«Розповсюджена у Польщі проблема при вирощуванні кукурудзи – дикі кабани. Вони забігають на кукурудзяні поля, викорчовують рослини і їдять. Таким чином, фермер втрачає до 30% урожаю», — розповідає Марек Кожицький.

Проте він знайшов вихід, купивши два гібриди компанії Monsanto, які диких кабанів не приваблюють.

«Ніби не ГМО», — сміється фермер.

Що стосується техніки, то вона у господарстві пана Марека далеко не нова. Є трактори, яким більше двадцяти років, комбайн з тридцятирічним «досвідом» та не менш «молоді» сівалки. До речі, великий відсоток техніки – вітчизняного, тобто польського, виробництва!

Подарували Пану Мареку наш плакат

Далі йдемо на вулицю, заглядаємо по закутках, робимо кілька фото і вручаємо презент господарю, — час їхати!

Поля сусідів

З розповіді пана Марека ми зрозумілі, що ситуація озимими посівами у Польщі приблизно така, як і в Україні. Ще раз ми в цьому переконалися, коли їхали повз поля озимих пшениці та рапсу. Оскільки через вікно ми змогли побачити лише те, що посіви зріджені, то біля одного з полів (обирали, якщо чесно, найзеленіше) вирішили зупинитися і «насмикати» пшенички на пробу.

Для нас іноземна, для них - вітчизняна... Польська пшеничка!

Щоб витягти рослину з коренем, довелося трохи помучитися. Виявилося, що пшениця сидить надто глибоко. Як прокоментував на нашій сторінці у Фейсбуку один з читачів: або сівалка несправна, або руки в того, хто її налаштовував, трохи не звідти ростуть :)

На завершення дня команда АгроЕкспедиторів заїхала до Варшави, де влаштувала собі невеличку екскурсію-пробіжку і вирушила назустріч німецьким прикордонникам. Отож, уже сьогодні ми будемо в Ганновері та розповідатимемо Вам новини з виставки Agritechnica.

До речі, невдовзі ми випустимо повне інтерв’ю з паном Мареком. А поки – тримайтеся землі і продовжуйте читати головний сайт для фермерів Kurkul.com!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою