Олексій Павленко, міністр аграрної політики і продовольства України

Топ-3 відповіді Павленка на запитання німецьких колег

АгроЕкспедиція Agritechnica 2015 12 листопада 2015 227 0

Під час «Агрітехніки 2015» у Ганновері (Німеччина) відбувся захід, присвячений реформам агросектору України, і одним з його спікерів був міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко. З якими найбільш актуальними питаннями звернулися до міністра німецькі колеги — читайте на Kurkul.com.

Питання №1: Коли Україна зможе виконати вимоги МВФ щодо відміни привілейованої системи оподаткування? На якій стадії зараз вирішення цього питання?

Для кращого розуміння нашого режиму акумуляції ПДВ пропоную порівняти в цифрах українську так звану «привілейовану систему оподаткування» з європейською системою дотацій. Тільки рахувати пропоную не у гривні, а в євро. Як би ви, німецькі колеги, поставилися до суми €10 на гектар? Між тим, саме стільки отримує український фермер. У Європі пряма дотація в середньому становить €230 на гектар. Тому про що може йти мова? Хіба це допомога для тих, хто веде аграрне виробництво?

Міністр відповідає на задані питання

Український бізнес працює у найжорсткіших умовах, особливо з урахуванням того, що відсутні пряма підтримка і будь-які дотації з боку держави, а кредитна ставка сягає 30% річних. У бюджеті України немає коштів для сільськогосподарських дотацій. Лише на військову кампанію з Російською Федерацією витрати складають 100 млрд грн.

Тому, зважаючи на цифри, система оподаткування не настільки «привілейована», якою вона вам здається. Насправді ж це підтримка агровиробника, що не пов’язана з жодними порушеннями.

Питання №2: Ми знаємо, що 63% сої у світі — це ГМО-соя. Яка позиція України щодо вирощування ГМО-культур?

Позиція України зараз принципова – ми не вирощуємо ГМО-культури. Можливо, це й не надто приємна новина для деяких виробників, адже багато кого спокушає більша собівартість і врожайність трансгенного продукту.

Але така позиція відкриває для України великий ринок. Ми в 3,5 рази збільшили експорт в Китай, саме тому, що поставляємо не ГМО-кукурудзу. І нині 90% імпорту кукурудзи у цю державу надходить саме з України. Для прикладу, США повністю втратили для себе китайський ринок через геномодифіковані культури.

Українським виробникам не цікаво вирощувати ГМО-продукцію. Такі продукти неможливо конвертувати в виручку. Україна – країна біологічної продукції, ГМО-free продуктів харчування.

Олексій Павленко,  міністр аграрної політики і продовольства України

Саме тут прозвучали гучні оплески аудиторії, якій сподобалась позиція України.

Читати по темі: День 3. Чому німці аплодували міністрові Павленку?

Питання №3: Над якими реформами працюєте найактивніше?

Зараз уперше в історії Міністерства аграрної політики відбувається повна синхронізація роботи з Єврокомісією.

У цьому році працювало 170 експертів у 24-х робочих групах у форматі публічного обговорення цільових питань – починаючи з харчової безпеки, проблемних питань лісництва та рибальства і закінчуючи земельною реформою та зовнішнім аудитом.

Європейська комісія відзначила повну асоціацію громадського суспільства, бізнесів, організацій і експертів.

Представники українського бізнесу активно працюють разом з представниками уряду над питаннями аграрних розписок, аграрного страхування. Позиція нашого міністерства така: якщо цікаво – приходьте і працюйте разом з нами. Це єдиний спосіб залишитись в історії.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою