Результати урожайності гібридів кукурудзи KWS на демо-посівах у 2015 році

Результати урожайності гібридів кукурудзи KWS на демо-посівах у 2015 році

КВС-Україна 26 листопада 2015 321 0

Осіння пора – це час для підбиття підсумків щодо врожайності кукурудзи, основна частина якої вже зберігається на елеваторах і складах. Традиційно перед визначенням результатів ми аналізуємо вегетаційний період, адже на врожайність кукурудзи впливає дуже багато факторів, і основні з них мають вплив як на початку вегетації, так і в період наливу зерна. Тож проведемо аналіз вегетаційного періоду кукурудзи.

Сівба – це один із найважливіших технологічних елементів у вирощуванні будь-якої культури. В цілому вона проходила досить складно, оскільки проводилася в умовах вологої затяжної весни. Тривалий час не можна було ввійти в поле з технікою, ґрунт прогрівався дуже повільно, часто після короткотривалого потепління відбувалося зниження температури. Майже у всіх регіонах строки сівби були відтерміновані, що не дуже сприяло нормальному розвитку кукурудзи у літній період, адже існував ризик впливу посухи.

Сходи страждали від низьких температур в основному в центральній та північній частинах України. На рослинах з’являлися ознаки тимчасової нестачі макро- та мікроелементів, але після потепління вони зникли майже безслідно. У північних регіонах була проблема із пошкодженням сходів ґрунтовими шкідниками, зокрема, личинками коваликів, які тривалий час перебували у верхньому шарі ґрунту. Ті господарства, які провели сівбу протруєним насінням, однозначно залишились у виграші, оскільки зберегли оптимальну густоту стояння рослин (на окремих полях, де сівба була проведена непротруєним насінням, втратисягали до 30% сходів), а відповідно – і врожай. Ми рекомендуємо висівати насіння кукурудзи, протруєне інсектицидом, особливо на тих полях, де раніше спостерігалося пошкодження посівів дротяником. Цикл розвитку личинки дротяника триває до 5 років, тому пошкодження фіксуватимуться і в наступні роки.

На початку літа погода тішила фермерів рясними дощами, які випадали по всій території України. Такі умови на ранніх стадіях розвитку кукурудзи не є оптимальними, адже кукурудза формує кореневу систему у верхніх шарах ґрунту і при першій же ґрунтовій посусі рослини дуже страждають. Так і сталося: влітку ми мали тривалу спеку, проте в тих регіонах, де найменше очікували, – в Житомирській, Хмельницькій та Вінницькій областях. I навпаки, в південних регіонах випала аномально велика кількість опадів, що й пояснює гарні показники урожайності кукурудзи в зоні Степу.

Як такі умови вплинули на розвиток наших гібридів? Практично, вплив був незначним. Фермери, що висівають наші гібриди впродовж кількох років у товарних та демо-посівах, відзначають наші гібриди як стабільні. Цей рік не став винятком для гібридів KWS – вони показали стабільно гарну врожайність у різних регіонах. На сьогодні ми маємо 20 гібридів кукурудзи з ФАО 190–400, які є придатними для вирощування в усіх куточках України. Так, в умовах посухи найвищу врожайність показали гібриди, які вирізняються високою ремонтантністю. Вони витримують як ґрунтову, так і повітряну посуху, що дуже важливо під час наливу зерна.

Цього року нас порадували новинки «Камарілас» (ФАО 320) та «Кінемас» (ФАО 350), які продемонстрували надшвидку вологовіддачу та найвищі показники врожайності в основній зоні їх вирощування – Лісостепу.

Варто провести аналіз урожайності гібридів за зонами вирощування. Розпочнемо з аналізу врожайності на Поліссі. Найвищий врожай у цій зоні сформували нові гібриди зі швидкою вологовіддачею «Амамонте» (ФАО 240) та «Кінесс» (ФАО 210) – 7,9–8,0 т/ га, і це дуже просто пояснюється. Ці два гібриди за відношенням до умов вирощування класифікуються як стабільні. Тобто вони практично не зменшують урожайність у несприятливих умовах (посуха, низьке забезпечення добривами) і придатні для екстенсивних технологій.

Найшвидшу вологовіддачу продемонстрував гібрид «Сільвініо» (ФАО 200), який придатний для вирощування, як попередник для озимих культур. З огляду на те, що демо збиралися у вересні, середня вологість цього гібриду становила 17,4%!

Хочу звернути увагу, що демо у всіх регіонах збиралися у вересні – на початку жовтня, і вологість є дещо вищою порівняно з реальною вологістю в товарних посівах. Цього року в товарних посівах вологість нерідко опускалася нижче 14%, що в принципі невигідно для фермерів. Тому варто підбирати гібриди з різним ФАО, щоб уникнути втрат урожайності за рахунок низької вологості, адже на елеваторах не перераховують вологість на базис, якщо вона нижча від 14%.

Полісся

Під час аналізу результатів, отриманих у Лісостепу, вирішили провести окремо аналіз Південного та Північного Лісостепу, оскільки ця зона є найбільшою за площею вирощування кукурудзи і суттєво відрізняється кліматичними умовами півночі та півдня.

Північний Лісостеп

В Північному Лісостепу найвищу врожайність і при цьому найнижчу вологість продемонстрував гібрид «Кінемас» (ФАО 350) – 9,7 т/га, середня вологість на момент збирання становила 17,6%. У Південному Лісостепу він зайняв другу позицію за врожайністю – 8,2 т/га при збиральній вологості 15,1%, яка була найнижчою. Все це є доказом того, що нові гібриди відзначаються стабільно високими показниками урожайності і при цьому мають набагато швидші темпи віддачі вологи після настання фізіологічної стиглості.

Південний Лісостеп

Продемонстрував високу врожайність у зоні Північного та Південного Лісостепу і гібрид «Камарілас» (ФАО 320) – в середньому 8,6 т/га по двох зонах вирощування. «Камарілас» (ФАО 320) – гібрид виключно зернового напрямку використання і є універсальним, оскільки приданий для вирощування на території від Поліссядо Степу.

Степ

Цього року «Камарілас» (ФАО 320) отримав титул абсолютного чемпіона «Західноукраїнського чемпіонату гібридів кукурудзи» серед 135 гібридів різної селекції з результатом урожайності 11,9 т/га! Це результат у перерахунку на базисну вологість (14%). Чемпіонат відбувся в корпорації «Агропродсервіс» Тернопільського району Тернопільської області. На ци «перегонах» наші 5 гібридів «Камарілас» (ФАО 320), «Рональдініо» (ФАО 210), «Кайфус» (ФАО 330), «Сільвініо» (ФАО 200) та «КВС Амбер» (ФАО 310) ввійшли до десятки найкращих за врожайністю!

Читати по темі: Хто кращий: результати змагань гібридів кукурудзи

У Південному Лісостепу відзначилися найвищою врожайністю гібриди «Колібріс» (ФАО 370) та «КВС 381» (ФАО 350), які завдяки своїй високій ремонтантності демонструють гарні показники в посушливих умовах. Їхня середня урожайність становила 8,4 та 8,2 т/га відповідно.

Як вже згадувалося вище, цього року умови Степової зони, зокрема північної її частини, були сприятливими для розвитку кукурудзи. Тому результати урожайності були на рівні результатів у Лісостепу, а інколи й вищими.

Найвищий показник врожайності при найнижчій вологості продемонстрував гібрид «Кайфус» (ФАО 330) з урожайністю 8,2 т/га та збиральною вологістю 13,7%. Високими показниками врожайності відзначилися «КВС 381» (ФАО 350) та «Колібріс» (ФАО 370) із показниками 8,4 та 7,9 т/га відповідно.

Найнижчу збиральну вологість на рівні 14% і нижче продемонстрували «Камарілас» (ФАО 320) та «Кінемас» (ФАО 350).

Наведені результати демонструють, що сучасні гібриди кукурудзи KWS формують стабільно високу врожайність і при цьому вони стали менш залежними від погодних умов. Все це досягнуто виключно роботою селекціонерів та ретельним підбором гібридів під час тестування в умовах України. У нових гібридів KWS чітко простежуються швидка динаміка віддачі вологи та високі показники урожайності. Це дає впевненість у отриманні стабільних як врожаїв, так і прибутків від вирощування кукурудзи.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою