Птахи-нищівники: як захистити своє господарство від пернатих?

Птахи-нищівники: як захистити своє господарство від пернатих?

Служба новин 3 грудня 2015 10974 0

Останнім часом досить актуальною для аграріїв стала проблема птахів. Чимало господарств потерпають від нальотів пернатих, які пошкоджують врожаї на полях, а також у приміщеннях складів та елеваторів.

Окрім того, багато переробних підприємств-переробників (особливо закордонних), які ставлять високі вимоги щодо якості продукції, вимагають, аби господарства виключили будь-який контакт сировини з птахами.

Kurkul.com зацікавився цією темою та вирішив з’ясувати, які види пернатих дошкуляють фермерам найбільше, що робити тим, хто зіштовхнувся з цією проблемою, та як рятувати врожаї і власні прибутки гуманним способом.

Чому птахи небезпечні?

Вважається, що 35% врожаїв щорічно фермери втрачають через птахів. Крім того, як показують дослідження ВООЗ, 10-20% інфекційних хвороб (гостра пневмонія, сальмонельоз, туберкульоз) у людини виникають саме через контакт продукції з птахами.

На сьогодні найбільш докучливими виявилися шпаки, горобці, голуби, горлиці та граки. Найпопулярніші культури, які ними знищуються, – соняшник, кукурудза, виноград та фрукти у садах. На перший погляд, шкода від пернатих здається незначною. Але в межах окремого господарства зграя птахів може повністю позбавити господаря урожаю і навіть призвести до пересівів поля чи зрідження посівів до 15%. Усе через те, що граки чи ворони видзьобують насіння із землі.

Найбільш докучливими виявилися шпаки, горобці

«Все більш актуальною проблемою для аграріїв стає збільшення популяції птахів-шкідників поряд з полями, сховищами, елеваторами, складами та комбікормовими заводами, а також на переробних підприємствах. Особливо гостро це питання стоїть у південних та центральних регіонах України», – розповідає директор ООО «Украгрохімтрейд» Денис Середняк.

Як боротися з птахами?

Наприклад, в Англії роблять регулярний відстріл птахів. Проте, вважаючи такий спосіб негуманним, фахівці пропонують альтернативні підходи, які допомагають захистити врожай і залишити пернатих живими.

Таких способів існує чимало, проте слід пам’ятати: пернаті швидко звикають до «відлякувачів». Рано чи пізно вони перестануть звертати на них увагу та знову почнуть псувати урожай. Тому фермерам варто запастися одразу трьома-чотирма засобами боротьби і чергувати їх кожні 2-3 тижні.

«Часто через місяць-два до нас звертаються наші клієнти і говорять, що купили дорогий акустичних пристрій, обрали правильні параметри, а він уже не працює. Потрібно розуміти, що коли птахи протягом довгого часу чують один і той же крик хижака, але не бачать реальної загрози, вони звикають до цього і вже більше не бояться. Тому варто змінювати засоби або ж компонувати їх. Наприклад, застосовувати звук хижих птахів та флюгери із зображенням ока яструба, чи флюгер у вигляді самого хижого птаха, який постійно буде рухатися і тим самим відлякувати пернатих шкідників», – пояснює Денис Середняк.

Для захисту садів, виноградників та овочевих плантацій фахівці радять використовувати спеціальну сітку, якою накриваються дерева, кущі та лоза. Але коштує така сітка недешево, її розгортання-згортання потребує багато часу і сил, та й стовідсоткового захисту врожаю вона забезпечити не в змозі. Тому, окрім неї, варто застосовувати ще кілька додаткових способів.

Так само не зажди ефективно діють протруйники насіння на полях. Все ж найкращий результат дають різноманітні відлякувачі у вигляді шумових пристроїв, які імітують звуки пострілів та крики хижих птахів, таких як яструб, сокіл, орел. Але не варто застосовувати звукові засоби на птахофермах, бо це призведе до стресу у власної птиці.

Для елеваторів ефективно буде використовувати візуальні динамічні відлякувачі – флюгери, муляжі диких птахів. А на складах стануть у пригоді антиприсадні шипи проти птахів, які можна розмістити під дахом будівлі. Вони не дають змоги птахам присідати під дахами та проникати всередину складу.

«Особливо актуальною є проблема з ластівками. Хоча цих птахів не можна віднести до шкідників, та все ж досить часто в південних регіонах ластівки гніздяться під дахами ферм, сховищ, складів. Тому тут ефективніше буде застосовувати саме антиприсадні шипи на 3-4 ряди, для того щоб завадити ластівці збудувати гніздо. Якщо ви вже допустили появу гнізда, цю пташку буде досить складно зігнати з цього місця. Ластівка запам’ятовує розташування гнізда, і у разі руйнування буде відновлювати його знову і знову. Тому тут потрібно пильно слідкувати і вчасно реагувати», – розповідає Денис Середняк.

Ефективність таких відлякувачів залежить від різноманітності сигналів, що вони створюють. Повторення одного і того ж сигналу, одноманітний рух призводять до швидкого звикання птахів і втрати реакції. Відлякувачі повинні демонструватися через випадкові інтервали часу або у відповідь на появу птахів; для цього варто встановити датчики руху. Рух флюгера має бути досить швидким, аби птахи не помітили його штучне походження, враховуючи велику гостроту їх зору (особливо у голубів, які здатні відрізняти великий спектр кольорів).

У приміщеннях можна застосовувати спеціальний гель від птахів, який діє протягом двох місяців. Проте необхідно враховувати, що він буде абсолютно бездієвим на маслоекстракційних заводах чи олійницях.

Оптимальним засобом захисту великих сільськогосподарських територій буде комплекс для відлякування «НЛО-3» з лазерними установками, а також звукові біоакустичні відлякувачі, що діють як проти птахів, так і проти гризунів.

35% врожаїв щорічно фермери втрачають через птахів

На підприємстві чи на фермі можна застосовувати лампи-спалахи, рухливі блискучі предмети – стрічки, диски, ультразвук, запахові репеленти.

Якщо фермер вирішив використовувати яскраве світло, то потужна лампа, що видає короткі спалахи різних кольорів, дезорієнтуватиме птахів. Застосування таких ламп ефективне у місцях скупчень пернатих – на ночівлях і відпочинку, у садах.

Додатково експерти радять тримати люки та вікна на складах чи переробних підприємствах зачиненими, щоб уникнути проникнення птахів у приміщення. А головний секрет ефективності заходів з відлякування – комплексне використання усіх можливих методів. Також у залежності від напрямку роботи підприємства варто порадитися зі спеціалістом-орнітологом, який правильно вибудує комплекс захисту від птахів.

Катерина Сокольнікова, Кurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою