День 1. Миколаївська і Черкаська області: Відродження та Промінь

День 1. Миколаївська і Черкаська області: Відродження та Промінь

АгроЕкспедиція 2. Молоко 2015 8 грудня 2015 763 0

Стартувала остання в цьому році АгроЕкспедиція Молоко-2015, в якій бере участь команда Kurkul.com

Сьогодні ми ексклюзивно відкриємо перед вами завісу та покажемо, як працюють Агроекспедитори, коли вони встигають писати блоги, ну і, звісно ж, розповімо, чим живуть молочники по закінченню 2015-го року. Слідкуйте за публікаціями і збагачуйте свій світогляд разом з нашою командою. Попереду – наші «молочні» пригоди для вашого аграрного задоволення . І все це лише за п’ять днів!

04:00. Сьогодні агроекспедитори пунктуальні, як ніколи. Нас у далеку дорогу проводжають ті, хто лишаться «в тилу» або приєднаються пізніше. Ми ж збираємо решту експедиторів по Києву, востаннє обговорюємо маршрут і найактуальніші новини молочного сектору, зустрічаємо спонсорів та рушаємо в дорогу.

 

08:00. Ми приїхали у м. Шпола Черкаської області, де плануємо відвідати перше підприємство — «Відродження».

Старт Агроекспедиції

08:10. У своєму кабінеті на нас уже чекають генеральний директор підприємства Юрій Ляшенко та його донька, директор Тетяна Ляшенко. Пан Юрій на цьому підприємстві пропрацював 35 років.

Команда приїхала на перше господарство

Ферма налічує 9 тис. га землі у шести навколишніх селах, має свій насіннєвий завод та утримує 1 тис. голів дійного стада української червоно-рябої породи. В принципі, основним напрямком є племінна худоба та відтворення, а не виробництво молока, хоча і в цьому тут досягли неабияких успіхів.

Це підприємство особливе тим, що виробляє виключно молоко екстра-класу, а також знане своїми почесними місцями на племінних виставках.

08:30. Тетяна Ляшенко розповідає нам про особливості селекції поголів’я.

Керівник господарства

«Якщо телички або нетелі не відповідають нашим стандартам, ми їх вибраковуємо, хоча вже й понесли на них витрати. Зараз у США можна придбати ДНК-тест вартістю $100, який одразу покаже, хороша це буде корова чи ні. Тому, щоб не витрачати на нетелів по $2 тис. і потім від них не отримати молоко, краще витратити кошти на тест ДНК. Зараз у нас у господарстві знаходяться корови породи червоно-ряба, ми намагаємося її покращити. У нас стоять нетелі від канадських, американських і німецьких бугаїв, ми вибираємо з них найкращих. Корови дають до 50 л на першу лактацію, тобто можна буде прогнозувати, що на другу і третю лактацію молока вони будуть давати більше. Ці корови є дуже великого розміру, вагою до 900 кг, у стаді їх дуже гарно видно», — розповідає директор.

Тетяна Ляшенко

Утримання прив’язне, з рекордним для господарством надоєм з однієї корови — 57 л.

Розпитуємо пані Тетяну про схему випою молока для новонародженого теляти.

«Університет штату Вісконсин проводив дослідження, в ході якого телички пили материнське молоко в різних об’ємах: одна пила 6 л, друга 9 л, а третю не обмежували в кількості взагалі. Та теличка, що пила найбільше материнського молока, дала відповідно найбільше молока в надої. Причому генетичні задатки у всіх корів були однакові. З цього ми взяли для себе правило: теличка повинна випивати стільки молока, скільки захоче», — розповідає вона.

Загалом теля до двох місяців за день випиває до 10 літрів молока.

До речі, американська лабораторія цього року визнала сінаж підприємства одним з найкращих в Україні по вмісту протеїну - 22%.

Корм для корів

Споживання раціону - 21 кг по сухій речовині на корову в день, при цьому молока виходить 30-35 л.

Між іншим, досить символічно що ферма знаходиться у с. Скотарево. За часів союзу тут проживало аж шість Героїв соціалістичної праці. 

09:30. Як зазначає пані Тетяна, на фермі задоволені, що свого часу не страждали «гігантоманією» та не вибудовували нових приміщень, які б зараз не окупилися. Їхня ферма складається зі старих приміщень, що підтримуються у повному порядку.

Тут нас зустрічає Наталія Прокопенко – завідуюча фермою, чий досвід роботи у сфері тваринництва перевищує 47 років.

У «Промінь» жінка прийшла порівняно нещодавно — три роки тому. Проте відтоді пані Наталія знає імена кожної корови та говорить, що з тваринами треба розмовляти — вони все розуміють!

«Кожну теличку знаю. Це Маринка, Чудова, Веснянка», — з любов’ю представляє нам своїх «підопічних» жінка.

На фермі є дві дійні групи, яким надається два різні раціони. 

Згуртованість худоби на фермі така, що тримає тепло, і взимку доводиться навіть відкривати вікна.

Всього тут задіяні 45 працівників.

11:00 – 15:10. Ми знову в дорозі. Доки агроекспедитори дрімають, наш водій виказує свої гнівні послання «Укравтодору». В нікуди...

Дорога в наступне підприємство

15:10. Приїжджаємо в Миколаївську область на підприємство «Промінь», де на нас уже чекає директор Олександр Остапенко, який вперше знайомиться з командою агроекспедиторів, але вже щиро нам радіє.

Олександр Остапенко

Вже три роки «Промінь» є лідером на ринку України з виробництва молока. У минулому році на одну корову надій складав 12,09 тис. л, у цьому році — 12,4 тис. л.

На підприємстві утримують 1,5 тис. голів корів голштинської молочної породи, з яких 1360 є дійними. Середня вага такої корови – 650 кг. Крім того, в обробітку у «Променя» 7,6 тис. га землі. 

Офіс підприємства

Офіс директора знаходиться в старовинному приміщенні, побудованому ще в 1904 році.

15:30. Разом з паном Олександром відправляємося на екскурсію по господарству. Перше, що одразу привертає до себе увагу, – тут усе розбудовується.

Для початку оглядаємо новий комбікормовий завод, куди було інвестовано €2,5 млн. Він також перебуває в процесі будівництва.

«Ми годуємо стадо власними кормами. Всі процеси годівлі у нас автоматизовані, все на датчиках, вагах. Ми можемо ввести будь-який продукт, який нам потрібно. Зараз ми працюємо з «Голландським кормом», там же закуповуємо необхідні премікси. Відпрацьовуємо технологію переходу на амінокислоти, лізини. З першого числа будемо переходити на власні вітамінні і мінеральні домішки, голландські будемо використовувати тільки бленди (їх бажано купувати у відомих фірм). Система дозування дозволяє вводити будь-який корм», — розповідає, водячи нас по заводу, Олександр Остапенко.

Елеватор

Проте нас цікавлять не так потужності комбікормового заводу, як раціон тварини. Тому дізнаємо́ся, що концентрованих кормів у раціоні корів на фермі 48%, тоді як грубих — 52%. Кожна корова з’їдає 22,5-23 кг сухої речовини на день.

Завод з виробництва комбікормів

16:00. Після комбікормового заводу оглядаємо новонароджених телят.

У боксах утримуються телята віком до двох місяців. Їх відгодовують молозивом, молоком та гранулами. Директор запевняє, що комфорт для малюків забезпечується в першу чергу.

16:15. Директор запрошує нас подивитися на будівництво каруселі для доїння корів. Вона розрахована на 80 корів та вже по факту є найбільшою в Україні і, можливо, в Європі. Більше того, це єдина карусель, закуплена в Україні у 2015 р. Китай же, для порівняння, закупив цього року 80 каруселей.

Телята

Металоконструкції для будівництва постачає Дніпропетровський ЦКС, з яким в «Промені» працюватимуть і надалі.

У підприємства свої молоковози, якими вони користуються вже 5 років. Загалом продукується до 45 т молока на день, тому необхідність у транспорті велика. До того ж, це дозволяє забезпечити роботою працівників 365 днів на рік.

Усього на підприємстві 280 працівників. З них 50 задіяні на будівництві нових конструкцій.

Оглядаємо майбутній конференц-зал для навчання персоналу. Звідси відкривається прекрасний вид на карусель.

Екскурсія фермою продовжується. Поруч з каруселлю планується будівництво нових потужностей — стійла на 2200 голів.

За рахунок власних ресурсів щороку поголів’я збільшують в середньому на 100-150 голів. До 2017 р. на підприємстві планують вийти на показник у 2 тис. власних голів.

16:40.  Знайомимося з умовами утримання корів і  відзначаємо для себе чистоту і простір у павільйоні.

Хедлоки, встановлені тут, завезені з США, стійла — з Франції, вентилятори – з Китаю, а система зрошення – з Ізраїлю.

Директор звертає увагу на моменти правильного управління фермою і показує графік підгортання кормів, дотримання якого контролюється завдяки відеозйомці. 

Система штрафів

Пан Олександр розповідає про транспондери, встановлені для кожної корови, та про плани їх заміни.

«За допомогою транспондерів ми зчитуємо інформацію про те, скільки молока дала корова, та визначаємо її активність. Якщо активність висока, то тварина перебуває в стані «охоти». Якщо вона понижена, передбачаємо, що корова має проблеми зі здоров’ям. Усе фіксується та відображається на комп’ютері. Зараз ми відходимо від транспондерів і плануємо ставити вушні бирки за американською системою. Одна бирка коштує $7, а один транспондер — €120. Вибір очевидний».

17:00. Приходимо до приміщення самої ферми, над якою красується ось така вивіска.   

Ферма Остапенко

Піднімаємося в кабінет керуючого фермою Василя Неборачика. Він демонструє нам електронну програму управління фермою SCR Data Flow, написану під господарство, з урахуванням його особливостей. З цією програмою експерт працює щоденно.

Ми вражені повною автоматизацією всіх процесів. Керуючий розповідає, що систему постійно вдосконалюють. Зараз працюють над тим, щоб завдання кожному з працівників роздавались автоматично.

На екран виводять неймовірні показники – 12,2 тис. л надою на рік. При тому, що краща корова на фермі за свою сьому лактацію дає 70 л молока на день. За словами директора, це найкращі показники в Україні і Європі.

Керуючий фермою особисто раз на тиждень здійснює обхід і виявляє кульгавих корів, серед яких в середньому від 1 до 2% стада.

Дізнаємося цікавий факт: заробітна плата лікарів на фермі залежить від того, скільки маститних корів у стаді в цьому місяці.

Стимуляцію та синхронізацію корів здійснюють тільки у випадку крайньої необхідності. Зазвичай же використовується канадська сексована сперма.

Лідер галузі

17:40. Проводжаючи нас, директор підприємства запевняє, що в усіх господарствах в Україні продуктивність корів в загальному росте. І нехай поголів’я не збільшується, проте рівня у 8-10 тис. л надою молочники досягли дуже швидко, за останні 4-5 років. Тому все буде добре. В тваринництві і загалом. З радістю погоджуємося з паном Олександром і дякуємо за його час та змістовну екскурсію.

Самі ж ми прямуємо до Кіровограду, звідки завтра поїдемо на подальші об’єкти.

Залишайтеся з нами! Наступна хроніка чекатиме на вас уже сьогодні.

Вирушимо в АгроЕкспедицію разом!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою