З початком грудня в Україні почалися масові акції протесту.

П’ять причин залишити аграріям спецрежим ПДВ

Служба новин 17 грудня 2015 304 0

У грудні в Україні стартували масові акції протесту. Перша область, яка почала мітингувати — Хмельницька. Тут першочерговою вимогою до влади було припинення рейдерського перекупу земельних паїв у фермерів агрохолдингом.. У той же час, аграрії заявили, що запланована на 1 січня 2016 року відміна спецрежиму ПДВ сильно вдарить по бюджету простого фермера. Вони направили звернення до влади з проханням залишити їх на існуючій системі оподаткування.

Через тиждень, 10 грудня, хмельничан підтримала вся Україна. Аграрії вийшли на центральні майдани областей заявити, що хочуть, можуть і вміють працювати. В акції протесту взяло участь 11 областей України. Загальна кількість мітингувальників сягала приблизно 7 тисяч чоловік.

Але, здається, влада не почула звернень фермерів. Тож Україна чекає на новий мітинг, що має відбутися 17 грудня. За попередніми даними, тут збереться вже 15 тисяч аграріїв.

Kurkul.com вирішив поцікавитися думкою експертів та перших протестувальників – аграріїв Хмельниччини – з приводу того, наскільки сильно вплине відміна спецрежиму як на діяльність простого фермера, так і на всю економіку України.

Читати по темі: Аграрії вийдуть під стіни Верховної Ради 17 грудня

Причина №1: Скорочення сільськогосподарського виробництва

За даними Держстатистики, у січні-листопаді 2015 року обсяги сільськогосподарського виробництва скоротилися в середньому на 4,7% (у порівнянні з аналогічним періодом 2014 року). Зокрема, протягом 11 місяців поточного року сільгосппідприємства виробляли на 4,5% менше продукції, а господарства населення – на 5% менше.

«Маємо 1,4 млн га недосіву озимих зернових до плану. З усіх посівів маємо лише 40% сходів, причому 1/3 у поганому стані. Площі під озимими впали до найнижчого рівня за останні 10 років. Недобір пшениці вже за попередніми підрахунками може скласти 10 млн т. Це реальна загроза наступного сезону», — зазначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольский.

Такої засухи, як цього року, Україна не знала вже півстоліття. Лише за рахунок цього АПК втратив близько 40 млрд грн.

Причина №2: Збільшення кількості безробітних у селі

На думку генерального директора Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Тараса Висоцького, якщо сільгоспвиробників за новими законами переведуть на загальну систему оподаткування, то матимемо щонайменше 100 тис. безробітних на сільських територіях.

«Якщо нас переведуть на загальну систему оподаткування, про таку категорію, як фермери, можна буде забути. Між тим, це 1326 господарств в одній лише Хмельницькій області. Ми не вимагаємо чогось кращого для себе, а просимо хоча б залишити той єдиний податок, який дає можливість розвиватися нашим господарствам, забезпечувати людей роботою, допомагати садочкам і школам. Якщо нас переведуть на загальну систему оподаткування, робота на землі втратить будь-яку рентабельність, а люди – роботу і надію на нормальне життя», — вважає голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Хмельницької області Анатолій Мендрик.

Читати по темі: Не варто боятися Гереги: шанси бути обдуреними рівнозначні

Причина №3: Виведення землі в тіньову обробку

Як зазначає народний депутат і заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко, за умови такого податкового новаторства значно зменшаться надходження до місцевих бюджетів, а наслідки фінансової децентралізації одразу нівелюються. Ще один вагомий негативний наслідок — збільшення податкового навантаження на середні і великі сільгосппідприємства буде лише сприяти подальшому виведенню землі в тіньову обробку.

«Ми розуміємо: якщо пільгове оподаткування відмінять, прибутково вести сільське господарство буде неможливо, як і підвищувати плату за оренду паїв. А вона, до речі, збільшилась удвічі за останні два роки. За 5-7 останніх років у Хмельницькій області почали обробляти 150 тисяч га земель, які раніше не орались. Ми не можемо допустити, щоб це сталося знову», — вважає заступник голови Хмельницької ОДА Володимир Кальніченко.

Причина №4: Падіння галузі тваринництва

На думку голови Хмельницької організації Аграрної партії України Сергія Іващука, скасування спецрежиму ПДВ для всіх суб’єктів господарювання в АПК підірве економічну міцність всієї галузі, а тваринництву завдасть подвійного удару. Пільги віднімуться, ціни на корми зростуть. Продукція скотарства буде неконкурентоспроможною. Поголів’я, яке нарощували з такими зусиллями, знову піде під ніж. Падіння галузі тваринництва по Україні складе щонайменше 15%.

«У нашій області є великі господарства, які купили по 5 тисяч нетелів. Тепер думають, що з ними робити далі. Хмельниччина нині – єдина область в Україні, яка дає прибуток по тваринництву. Рентабельність до 5%. А після сплати 20% податку, як вкотре пропонується, матимемо 15% збитку. Скажіть, кому потрібен такий бізнес?», — висловлює своє обурення фермер Василь Андрушко.

Причина №5: Загальна збіднілість населення

Фермер Олександр Романюк вважає, що влада повинна нарешті усвідомити, на яку небезпеку наражає господарства та людей.

«А ми ж, по суті, годуємо країну, підтримуємо села. Не ліквідують цю небезпеку зараз, не зупинять нікчемний, непродуманий законопроект – зруйнується все, що так важко відбудовувалось», — говорить він.

За останній час національна валюта девальвувала втричі. Сільгоспвиробники отримали подорожчання на 60% вхідних ресурсів АПК. Єдиний сільськогосподарський податок мав би збільшитися не більше ніж утричі, а він зріс у 21 раз.

«Ми і без того здебільшого працюємо на межі ефективності виробництва. Якщо доведеться сплачувати ще 20% податку, відповідно здорожчає і втратить конкурентоспроможність продукція. Збідніле населення буде менше її купувати. А отже, вироблятиметься її ще менше, і відрахувань до бюджету від того не збільшиться. Сільгоспвиробники змушені будуть або йти в тінь, або закриватись», — вважає заступник голови Асоціації сільгоспвиробників Хмельниччини Іван Ізбінський.

Відповідно до звернення, яке аграрії разом із громадськими організаціями направили Президенту України Петру Порошенку, збереження існуючої системи оподаткування аграрного сектору до 1 січня 2018 року передбачене Коаліційною Угодою та Програмою дій Уряду. Пільги для агропромислової галузі прописані в Угоді про асоціацію України з ЄС, згідно з нормами СОТ. Підходи до законотворчої діяльності Уряду порушують вимоги чинного законодавства України щодо неможливості внесення змін у податкове законодавство на наступний рік наприкінці поточного року. Але чи почує ці доводи влада?

Єлизавета Кудиненко, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою