Протягом наступних 3-5 років високої маржі не буде — експерт

6 січня 2016 110 0
У наступному році експерт радить сіяти більше соняшника
unsplash.comУ наступному році експерт радить сіяти більше соняшника

Цілком ймовірно, що протягом наступних трьох-п’яти років високої маржі на сільгоспкультурах не буде. Про це під час зустрічі у Києво-Могилянській бізнес-школі заявив виконавчий директор «Луї Дрейфус Україна» з олійних культур Сергій Невський.

За його словами, назвати навіть приблизну ціну, скажімо, на соняшник, кукурудзу чи сою складно – на це впливає велика кількість змінних. Але варто врахувати такі глобальні речі, як економічний цикл.

«2007-й, 2011-й, 2013-й були роками пікових цін на різні товарні групи. Тож цілком ймовірно, що протягом наступних трьох-п’яти років фермерам буде досить непросто. Скоріше за все, такої маржі, як в останні п’ять-сім років, не буде», — вважає експерт.

Якщо брати олійну групу, то в наступному році він пропонував би сіяти більше соняшника.

«Щодо сої – ця культура хороша тим, що її легко хеджувати. Дивлячись на ціни, які пропонуватимуть трейдери весною, я б підрахував свою рентабельність; третину продав би за цінами, які декларуються весною трейдерами; третину – використовуючи формулу «ф’ючерс Чикаго»; і третину тримав би для спотового продажу», — сказав Сергій Невський.

Виконано за допомогою Disqus