Землі держпідприємств передадуть громаді — законопроект

3 лютого 2016 83 0
У ВРУ зареєстровано законопроект №3866
accbud.uaУ ВРУ зареєстровано законопроект №3866

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №3866 від 02.02.2016 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо справедливого розподілу земель у процесі приватизації державних підприємств, установ та організацій».

«Метою документу є збільшення матеріальної бази місцевого самоврядування за рахунок земель резервного фонду, що утворюється у процесі приватизації державних сільськогосподарських підприємств», — повідомив народний депутат Олег Кулініч.

За його словами, за чинним законодавством земля державних сільськогосподарських підприємств, установ, та організацій при їх приватизації розподіляється між їх працівниками із виділенням кожному земельної частки (паю). Крім того, до 15% площі сільськогосподарських угідь передаються до резервного фонду та залишаються у державній власності. Проте практика використання цих земель свідчить, що далеко не завжди вказані землі використовуються для потреб територіальних громад.

«Законопроект передбачає, що у процесі приватизації земель державних підприємств, землі, з яких формується резервний фонд земель, мають бути передані у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані», — зазначив він.

На думку авторів документу, це збільшить матеріальну основу місцевого самоврядування і надасть можливість місцевим радам створювати громадські пасовища, забезпечувати землею працівників соціальної сфери, а також використовувати землю для інших суспільних потреб.

Виконано за допомогою Disqus