До жнив ціна пального може зрости на 25% — прогноз

18 травня 2022 462 0
До жнив ціна пального може зрости на 25% — прогноз
Depositphotos

Оперативний штаб при Кабінеті міністрів вирішив тимчасово відмовитися від держрегулювання цін на бензин і дизель. Про це повідомила міністерка економіки Юлія Свириденко.

«Ми з боку держави призупинимо цінове регулювання, щоб оператори ринку могли наситити ринок необхідним ресурсом. Щоб вони могли весь доступний ресурс на європейському чи навіть не європейському ринку транспортувати в Україну», — заявила вона.

Юлія Свириденко додала, що в уряді очікують, що граничні ціни на дизпаливо будуть не вищими за 58 грн, на бензин — не вищими за 52 грн.

За її словами, якщо оператори ринку будуть зловживати становищем, проти них запроваджуватимуться санкції.

Читайте також: Уряд знизив граничну ціну на дизельне пальне

Водночас завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Олександр Захарчук розповів, що роздрібна ціна на дизельне пальне на 79,3% залежить від світової ціни на нафту та курсу долара, на 20,7% — від інших факторів. У січні-квітні 2022 року на здорожчання пального вплинули обидва фактори.

«Однак слід пам’ятати, що власного виробництва пального в Україні немає, внаслідок завданих російськими військами руйнувань Кременчуцький нафтопереробний завод не зможе запрацювати до кінця року. Нові ж логістичні перевезення бензовозами з Європи — при втраті залізничних поставок з Литви через Білорусь — є більш затратними. З огляду на це, за прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, в літній період та на час збирання врожаю очікується подальше зростання вартості пального — на 20–25% від сьогоднішньої ціни в Україні», — розповів науковець.

Нагадаємо, на українському кордоні один із пунктів працюватиме лише для ввезення пального.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus