На Тернопільщині фермери приєдналися до полуничного кооперативу

26 лютого 2016 284 0
На Тернопільщині розвивають кооперацію
danone.uaНа Тернопільщині розвивають кооперацію

Відчутний фінансовий результат щорічно приносить селу Лосятин Кременецького району (Тернопільська область) полуничний кооператив «Ягідний край», сказала сільський голова Надія Залевська, пише «Терен».

За її словами, цей, як й інші проекти Лосятина діють за принципом співфінансування – частина коштів на підтримку проектів йде від місцевого бюджету, частина з державного, використовуються й приватні інвестиції. Дохід – людям та у казну сільської ради, що дозволяє розвивати соціальну інфраструктуру села.

«Спочатку засадили перших 10 га полуниці. Нині насадження вже сягають понад 32 га. З них 25 га – кооперативне поле і 7 га обробляють сімейні ферми. Минулого року зібрали майже 350 т. Вирощуємо полуницю за новітніми технологіями. Ягоди ростуть на спеціальних гребенях з використанням крапельного поливу. Для живлення та обробки полуниць закуповуємо якісні добрива та засоби захисту рослин у провідних компаній-виробників», — зазначає Надія Залевська.

Також додає, що кооперативне підприємство у Лосятині використовує садівний матеріал тільки з сертифікованих українських маточників. Це гарантує справжність сорту та безвірусність рослин. Наразі на полях кооперативу вирощують сорти «Полка» та «Хоней». Вони апробовані фахівцями і дають добрі врожаї.

«Для витримки виробничого циклу кооператив використовує камеру охолодження об’ємом 25-30 т, придбану за підтримки компанії та Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «АгроІнвест в Україні». Минулого року біля цієї камери охолодження встановлено ще одну, придбану за кошти проекту ПРООН зі співфінансуванням у сумі 120 тис. грн. У такій камері може зберігатися 25 т замороженої полуниці», — повідомляє посведовець.

Вирощена у лосятинському кооперативі та сімейних фермах продукція постачається для виробництва молочних виробів, підсумувала вона.

Виконано за допомогою Disqus