Бізнес-клімат в АПК сільгоспвиробники оцінили негативно

10 березня 2016 103 0
Бізнес-клімат в українському АПК значно погіршився
chicagorazom.comБізнес-клімат в українському АПК значно погіршився

У лютому 2016 р. бізнес-клімат в аграрному секторі України, з точки зору сільськогосподарських виробників, знову негативний, повідомляє Аgronews, посилаючись на «Німецько-український агрополітичний діалог» (АПД).

Важливими чинниками, які призупиняють розвиток бізнесу, на думку експертів АПД, є мала державна підтримка фермерів, економічні рамкові умови і загальна політика. У зв'язку з цим, індекс аграрного бізнес-клімату значно погіршився.

У лютому 2016 р. бізнес-клімат у сільському господарстві був оцінений на рівні — 18,8 пунктів. Це найгірша оцінка, яку дали сільськогосподарські виробники з початку введення ABI (серпень). У результаті індекс бізнес-клімату аграрного сектора, який показує тенденцію розвитку бізнесу, з 102,7 впав (листопад 2015 р.) до 96,4.

З огляду на чинники, які впливають на бізнес-клімат у сільському господарстві, а також результати опитування, шкода завдається від (і) незначної державної підтримки, а також (несприятливих макроекономічних умов і нестабільності загальної політики в Україні (-72 пункти, -71,4 пункти, -58,6 пункти відповідно). Позитивні оцінки бізнес-клімату були надані враховуючи доступність залучення кваліфікованих співробітників, а також машин і обладнання для сільськогосподарських виробників (і відповідно +20,8 +18,8 пунктів).

У всіх досліджуваних регіонах України опитані сільськогосподарські виробники оцінили бізнес-клімат негативно. Найгірші оцінки були надані у західних і південних регіонах (-32,3 і -22,8 пунктів відповідно). Хоча виробники центральних регіонів бізнес-клімат оцінили теж негативно (-12,9 пункта), індекс бізнес-клімату цього регіону показує його поліпшення у порівнянні з попередніми результатами опитування (105,8).

Виконано за допомогою Disqus