Аграрії мають створювати грантові програми для залучення коштів — експерт

22 березня 2016 91 0
Завдяки розробці грантових проектів фермери зможуть самостійно залучати кошти на розвиток своїх господарств
forbes.net.uaЗавдяки розробці грантових проектів фермери зможуть самостійно залучати кошти на розвиток своїх господарств

Україна не має фахівців, що вміли б грамотно складати грантові проекти. Про це зазначив директор ТОВ «ІТ» Володимир Рижак в ексклюзивному інтерв’ю для Kurkul.com.

«Наразі Україна має лише 20 експертів, які здатні створити проект, відповідно до вимог фондів. Для порівняння – у Польщі їх 3000. Але фахівці такого рівня потрібні всюди: і в держструктурах, і в приватних установах. Наразі ж грантові кошти в Україні є, а от реалізації їх – нема», — говорить він.

Експерт представляє фундацію Central European Academy Studies and Certification (Польща), що проводить навчання для аграріїв у всіх областях України. Варто зазначити, що створення грантових програм, чому, власне, і навчають в Академії, дозволить українським аграріям залучати кошти з ЄС.

Читати по темі: Володимир Рижак: фермери можуть самостійно залучати грантові кошти на розвиток своїх господарств

«Фермер може залучити ці кошти самостійно. Як це зробити? Спочатку ви пишете цікавий проект, а потім підганяєте свій проект під гранти, тобто дивитесь, які грантові програми є в аграрному секторі і подаєте заявки. Якщо програма написана грамотно і за європейськими стандартами – цілком імовірно, що ви отримаєте кошти на розвиток свого фермерського господарства», — розповідає Володимир Рижак.

Крім того, він зазначає, що Україна вже має приклади успішної практичної реалізації грантових проектів.

«У одному з сіл Тернопільщини були реалізовані грантові програми. На залучені кошти люди придбали холодильні установки для зберігання молока і створили кооператив. Також одне українське підприємство виграло грант по боротьбі з безробіттям для створення робочих місць на селі», — розповідає експерт.

Виконано за допомогою Disqus