Кабмін пропонує ліквідувати Гарантійний зерновий фонд

7 травня 2016 94 0
Гарантійного зернового фонду може не стати
obozrevatel.comГарантійного зернового фонду може не стати

Верховна Рада України від Кабінету Міністрів отримала пропозицію щодо скасування Гарантійного фонду виконання зобов'язань за складськими документами на зерно.

Зокрема таку пропозицію містить законопроект №4531, поданий 27 квітня 2016 року.

Як зазначено у пояснювальній записці метою прийняття нинішнього проекту Закону є скасування Гарантійного фонду як інституту, який не відповідає сучасним реаліям та очікуванням функціонування ринку зерна.Крім того у пояснювальній записці йдеться про те, що фінансування Гарантійного фонду має здійснюватися з держбюджету, але в умовах прогнозованого падіння економічної активності та недостатності фінансових ресурсів бюджетне фінансування цього інституту малоймовірно.

Автори документа наголошують, що перекладання зазначених видатків на учасників зернового ринку з метою виконання вимог прийнятого у 2012 році закону «Про внесення змін у деякі закони України щодо Гарантійного фонду виконання зобов'язань за складськими документами на зерно» відбудеться вимивання коштів з фінансового обороту компаній, що призведе до виникнення ситуацій з банкрутством і зростанням тарифів на зберігання зерна.

Нагадаємо, цей інститут створювався як державна спеціалізована некомерційна організація для забезпечення та захисту прав власників складських документів на зерно, а також виконання функції державного управління в сфері гарантування виконання зобов'язань за складськими документами на зерно.

Фонд повинен гарантувати власникам складських документів відшкодування до 90% вартості зерна, якщо зерновий склад не має змоги повернути його.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою