Кооперативи позитивно впливатимуть на ціни овочів — експерт

2 червня 2016 95 0
Основною проблемою внутрішнього ринку овочів є збереження врожаю
obozrevatel.comОсновною проблемою внутрішнього ринку овочів є збереження врожаю

Основною проблемою внутрішнього ринку овочів є збереження врожаю та повного забезпечення потреб споживчого ринку впродовж всього року, повідомив керівник Центру стратегічних досліджень АПК Сумського національного аграрного університету Олександр Маслак, пише «Агробізнес сьогодні».

За його словами, наразі спостерігається надмірна пропозиція овочевої продукції у період збирання (липень-вересень) та зменшення пропозиції у зимово-весняний період. Така ситуація впливає на ціни: у період збирання вони мають найнижчий рівень, у міжсезоння — максимальний.

«Тому у перспективі необхідно здійснювати розбудову інфраструктури ринку овочів, зокрема сховища для зберігання продукції та розвивати заготівельно-збутової мережу. Це допоможе зберегти якість продукції та забезпечити її пропозицію на ринку впродовж усього року, що зводитиме до мінімуму коливання цін», — зазначив він.

За даними офіційної статистики, за його словами, до 15% вирощених овочів псується та не використовується для споживання і годівлі тварин. Це відбувається через те, що у більшості дрібнотоварних виробників відсутні можливості для тривалого зберігання продукції та її подальшого продажу. Мережа заготівельно-збутової кооперації, яка існувала за радянських часів, була зруйнована, а натомість сучасна, ринкова ще не побудована. Влада створює умови для налагодження кооперативних відносин на ринку сільськогосподарської продукції, які є вкрай необхідними, але не в змозі розв’язати наявну проблему.Створення власних кооперативів виробників з подальшим продажем продукції через оптово-продовочі ринки, мережі супермаркетів, громадського харчування є бажаним результатом у розбудові сучасної заготівельно-збутової мережі. Такі кооперативи позитивно впливатимуть на формування цін та, як результат, збільшать доходи сільського населення.

«Разом з тим, в Україні й надалі розвиватиметься промислове виробництво овочів. Сільськогосподарські підприємства із зацікавленістю розглядають можливості масштабного виробництва різних видів овочів та розбудови складської інфраструктури. Однорідність товарної продукції розширяє можливості її збуту. Сертифікована продукція із систематичними поставками є цікавою для великих супермаркетів та оптових ринків. При цьому закупівельні ціни є привабливими для виробників та забезпечують їх діяльність належними прибутками. У перспективі великотоварне виробництво збільшуватиме свою частку в загальних обсягах вирощеної продукції. Тож для України овочі залишаться не лише традиційним, а й стратегічним продуктом», — зазначив він.

Також додав, що влада підтримує будівництво сучасних сховищ для зберігання плодоовочевої продукції. Відтак, у країні функціонують сховища овочевої продукції для одночасного зберігання до 3 млн т, проте робота з розбудови складських потужностей продовжується й надалі. До того ж, сховища потрібно зробити максимально доступними передусім для дрібнотоварних виробників. Тому держава спільно з аграріями та місцевими органами влади повинна визначити, де потрібно будувати такі сховища з урахуванням потреб та особливостей регіонів.

Виконано за допомогою Disqus