Польща і Білорусь — головні споживачі українських огірків

9 липня 2015 108 0
Польща і Білорусь — головні споживачі українських огірків
Аrt-pen.ruПольща і Білорусь — головні споживачі українських огірків

Загалом за шість місяців поточного року на ринок Білорусі припало 83,76% загального експорту огірків та 86,39% помідорів. Про це йдеться у митній статистиці Державної фіскальної служби України.

Так за даними відомства у період з 1 січня по 30 червня з України на зовнішні ринки було поставлено огірків та корнішонів 4,5 тис. т на загальну суму $4,7 млн. Найбільші обсяги поставок 83,76% припадають на Білорусь на загальну суму $3,9 млн. З яких $45 тис. — сума поставки за червень.

Наступною стала Польща. На її ринок приходиться 11,8% ескорту зазначено продукції на загальну суму $555 тис., поставки червня склали $15 тис. Ринок Литви закупив українських огірків та корнішонів на $174 тис., за 6 місяців поточного року, що склало 3,7% загального експорту. У червні відвантаження не зафіксовані.

Щодо імпорту то з початку року Україна закупила 2,6 тис. т огірків і корнішонів на $3,1 млн. Найбільші закупівлі огірків і корнішонів Україною здійснювалися в Туреччини, і це склало 92,55% всього імпорту вказаного продукту, на загальну суму $3,1 млн. Наступною за обсягом поставок стала Іспанія, вона на українському ринку реалізувала огірків і корнішонів на суму 228 тис дол., і це 6,8% загального обсягу імпорту огірків і корнішонів за перше півріччя. Загалом же у звітний період Україна по даній позиції товару отримала сальдо 1,3 млн дол.

На ринку помідорів за звітний період склалася дещо інша ситуація, адже імпорт здійснювався і у період червня. Загальний обсяг закупівлі на зовнішніх ринках склав 13,04 тис т, що відповідає сумі у $15,4 млн. Найбільше помідорів за перше півріччя надійшло до України із Туреччини на загальну суму $11,3 млн, з яких $315 тис., сума поставки червня. Від загального обсягу імпорту помідорів виробники з Туреччини охопили 73,54% ринку.

Наступними за обсягами реалізації стали виробники з Іспанії. За шість місяців вони відправили на український ринок помідорів на $2,5 млн, з них $27 тис., поставка червня, загалом іспанські помідори охопили 16,55% даного ринку. Третьою стала Польща, і хоч вона у червні не здійснювала постачання помідорів до України, за 6 місяців її доля на українському ринку склала 4,45%, що відповідає поставкам на суму у $683 тис.

Головними споживачами українських помідорів за даними відомства стали Білорусь та Польща. Загалом же експорт помідорів склав за 6 місяців 3,2 тис. т, на суму $2,9 млн.

Виконано за допомогою Disqus