На Полтавщині заявили про рейдерське захоплення свинокомплексу

2 вересня 2016 109 0
Сільські традиції вважають рейдерським захопленням блокування роботи свинокомплексу
sq.com.uaСільські традиції вважають рейдерським захопленням блокування роботи свинокомплексу

ТОВ «Сільські традиції» (Полтавська область) заявляє про блокування роботи свого свинокомплексу у смт Білики місцевими жителями з метою можливості у майбутньому рейдерського захоплення, пише «Інтерфакс-Україна».

«Сьогодні ми ще тримаємося, а що буде завтра — невідомо. Людям дають вказівки, вони починають нас блокувати. Під свинокомплексом максимум збирається 150 чоловік, вони у більшості своїй отримують 200 грн за зміну мітингу», — повідомив заступник директора компанії Роман Калатур.

Читати по темі «Проблемний» свинокомплекс на Полтавщині закриють

За його словами, учасники мітингу під свинокомплексом дозволяють лімітовано завозити корми на підприємство, наполягають на його закритті з 1 листопада.

«Фактів нашого впливу на навколишнє середовище немає ні у кого. Контролюючі органи, місцеві депутати сурмлять про екологічну катастрофу у Біликах, а у суть проблеми ніхто не заглиблюється», — заявив він.

Читати по темі: На Полтавщині селяни заблокували роботу свинокомплексу

Він також додав, що жоден з членів екологічної обласної комісії на підприємстві не був і не вимірював екологічну безпеку свинокомплексу.

«Я вважаю, що це одна з форм рейдерського захоплення. Спочатку нас поставити на коліна, а потім за копійки купити. Ми вже зверталися і до губернатора, Мінагропроду, Генпрокуратури, наші збитки за кілька днів блокування становлять 500 тис. грн, а реакції від влади ніякої немає», — каже заступник директора «Сільських традицій».

Читати по темі: На Полтавщині вимагають закрити свинокомплекс

За його інформацією, компанія реалізує проект щодо вдосконалення очисних споруд на підприємстві 6 вартістю млн грн. На його завершення потрібно ще один місяць.

Зараз на підприємстві знаходиться близько 35 тис. свиней.

Віце-президент Асоціації свинарів України Оксана Юрченко повідомила, що випадків невдоволення місцевого населення роботою тваринницьких комплексів досить багато.

«Причина таких конфліктів, перш за все, у недосконалості певних регуляторних норм, написаних ще у радянські часи. Наприклад, санітарно-захисні зони (відстань від ферми до найближчого населеного пункту) у всьому світі визначаються здатністю підприємства мінімізувати негативний вплив виробництва на навколишнє середовище за допомогиою сучасних технологій, а не кількістю поголів'я, як у нас», — сказала вона.

На її думку, у ситуаціях, коли є скарги від населення на сусідній комплекс, перш ніж робити висновок, повинна бути проведена незалежна грунтовна перевірка. Рішення про припинення функціонування підприємства не можна приймати тільки на підставі нічим не підтверджених заяв.

Вона додала, що «Сільські традиції» мають всі документи, що підтверджують безпеку своєї роботи.

За словами експерта, зараз при Мінекології існує робоча група, яка намагається вдосконалити методику визначення викидів тваринницькими підприємствами в навколишнє середовище.

Виконано за допомогою Disqus