Україна ризикує втратити рисову галузь

22 вересня 2016 86 0
Україна повинна підняти ввізне мито на рис
haikudeck.comУкраїна повинна підняти ввізне мито на рис

Україна повинна підняти ввізне мито на рис хоча б до €65 за 1 т, інакше держава ризикує взагалі втратити власну рисову галузь, впевнений директор компанії «Рис України» Ігор Носов, пише Landlord.ua.

За його словами, ЄС захищає свій ринок високим митом — там імпортне мито на рис становить €164 євро за 1 т. У 2016 р. «Рис України» скоротив свої посіви цієї культури більше ніж на третину.

У 2014 р., коли стало зрозуміло, що через втрату більшої частини площ, придатних для вирощування рису, його урожай в Україні різко знизиться, на ринок зайшло багато імпортерів.

Зараз основну частину цієї культури Україна завозить з Індії, Пакистану та В'єтнаму.

«В основному ми рис імпортуємо, з українськими виробниками працюємо в одиничних випадках», — повідомили у компанії «Фабрика бакалійних продуктів».

За даними Державної фіскальної служби, у 2015 р. імпорт по рису виріс порівняно з 2013 р. на 25%, до 84 700 т.

«Зараз з'явилося багато імпортерів, які створюють нездорову конкуренцію на ринку і обвалюють ціни на рис», — зазначив керівник комерційного відділу компанії «Торговий дім «Українські рисові системи» Ірина Мачарашвілі.

Виробники просять державу ввести регуляторні заходи, щоб підтримати аграріїв.

Причина: високі витрати на виробництво рису і низькі закупівельні ціни. Витрати на 1 га рисового поля досягають 31 тис. грн, при цьому у травні закупівельні ціни на рис становили 13,5 грн/кг. Так що більшу частину рису Україні і далі доведеться імпортувати.

У 2016/17 МР світове виробництво рису, за прогнозами Міністерства сільського господарства США, виросте на 2%, до 480,7 млн ​​т. Основні країни-виробники — Китай, Індія, В'єтнам, Пакистан — зберуть великий урожай. Рис продовжить дешевшати.

Виконано за допомогою Disqus