Укргідрометцентр дав прогноз щодо перезимівлі озимих

11 жовтня 2016 225 0
Значна частина сходів буде прорідженою і вразливою до зимових умов
Живая ПашняЗначна частина сходів буде прорідженою і вразливою до зимових умов

Протягом вересня в Україні були неоднорідні агрометеорологічні умови для посіву озимих культур і розвитку рослин на вже засіяних площах.

Про це повідомили у Гідрометцентрі України, пише «Експерт Агро».

У південно-західних, південних і східних областях в результаті ефективних опадів в середині місяця припинилася посуха, значно покращилося зволоження верхніх шарів грунту, створилися оптимальні умови для своєчасного посіву озимих культур.

У північно-західній половині країни, Житомирській, Київській, Черкаській, Кіровоградській, багатьох районах Вінницької, Хмельницької, Рівненської областей, де за серпень-вересень сумарна кількість опадів була у 2-4 рази меншою, ніж звичайно, а тривалість періоду без ефективних опадів досягала 2 -2,5 місяця, на більшості площ призначених під посів озимих, і на вже засіяних площах містилася жорстка ґрунтова посуха.

Станом на 30 вересня цього року озимі зернові культури були посіяні на 43% запланованих площ, що менше, ніж у минулому році.

Передбачається, що цієї осені більша частина посівів озимих буде посіяна в пізні терміни (в жовтні), на багатьох площах недостатньо зволожений або навіть сухий грунт. Це загрожує тим, що значна частина сходів буде прорідженою і вразливою до зимових умов. На ряді площ сходи можуть не з'явитися зовсім.

Виконано за допомогою Disqus