Фермерам вигідно експортувати мед та горіхи — Слободяник

10 листопада 2016 121 0
Іван Слободяник, генеральний директор Українського державного фонду підтримки фермерських господарств
kurkul.comІван Слободяник, генеральний директор Українського державного фонду підтримки фермерських господарств

Підприємствам, які мають до 1 тис. га землі, говорити про експорт не доцільно, бо це вигідно тільки тим фермерам, які експортуватимуть мед та горіхи. А також тим, хто проживає у прикордонних областях та займається ягідництвом.

Про це під час «ІнтерАгроДебатів» у рамках виставки «ІнтерАГРО 2016» зазначив генеральний директор Українського державного фонду підтримки фермерських господарств Іван Слободяник.

«Якщо малі підприємства хочуть вийти на експорт, вони повинні кооперуватися. В Україні на часі створення ринків-кластерів, на яких могли б формуватися партії нішевої продукції від різних виробників. І коли б ці партії були сформовані, тоді їх можна було б відправляти на експорт. Щось подібне — це ринок «Шувар». Для тих же, хто вирощує зернові та займається тваринництвом експортування продукції недоступне, бо вони не зможуть отримати відповідні сертифікати», — відзначив Іван Слободяник.

Експерт розповів, що можливість експорту органіки для українського аграрія — це сьогодні розкіш. Адже органіка — це падіння врожаю, а українські аграрії, які мають менше 1 тис. га не можуть дозволити собі такої розкоші. Також він заявив, що говорити про можливості експорту фермерської продукції можна лише після збільшення кількості аграрних аташе. Тільки тоді продукція українських фермерів швидше потрапить на європейський ринок.

«Перед тим, як потрапити на європейський ринок, треба, щоб Україна вирішила свої внутрішні проблеми, які дуже погано впливають на фермерів: проблеми з логістикою та зі зберіганням продукції. Адже не всі фермери можуть притримати свою продукцію, щоб пізніше експортувати її закордон за більш вигідними цінами. Адже на чужих елеваторах це дорого, а власні мають не всі фермери», — додав він.

Експорт тваринницької продукції для українських фермерів теж практично неможливий, адже не всі фермери мають фінансову можливість сертифікувати свою продукцію.

Людмила Лутицька, Вікторія Сумченко, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus