Цукор дорожчає повільніше, ніж минулого року

15 листопада 2016 83 0
Собівартість виробництва цукру зросла
kurkul.comСобівартість виробництва цукру зросла

Незважаючи на збільшення собівартості виробництва цукру в цьому сезоні та реалізацію пілотного проекту Кабміну з відміни державного регулювання цін на соціальнозначущі продукти, ціни на цукор зростають повільніше ніж минулого року, пише прес-служба «Укрцукру».

«Якщо порівнювати з минулим роком, то бачимо, що приріст оптово-відпускної ціни в цьому році значно менший, ніж минулоріч, хоча собівартість виробництва зросла. Відтак, в середньому оптово-відпускні ціни в вересні коливались в межах 12,5-13,6 грн/кг, в жовтні – 12,8-14,1 грн/кг. Приріст в середньому склав 2,6%», — прокоментувала ситуацію керівник аналітичного відділу НАЦУ «Укрцукор» Руслана Бутило.

Що стосується роздрібних цін, за даними НАЦУ «Укрцукор», ваговий цукор зріс в ціні в середньому на 5,4% за місяць, фасований – 1,1%. Серед основних причин: здорожчання енергоносіїв та девальвація національної валюти.

«Ціна не може зростати безмежно, оскільки умови диктує ринок і ми, зі свого боку, не можемо ставити вище того рівня, який може дозволити споживач. Цьогоріч, собівартість виробництва цукру висока, в середньому від 10 до 13 тис. грн/т, тому та ціна, що є сьогодні більш ніж прийнятна», — коментує генеральний директор ТОВ «Юкрейніан Шугар Компані» Володимир Палієнко.

З огляду на те, що в світі збільшується дефіцит цукру та спостерігається значне зростання цін через неврожай в основних регіонах-виробниках – Індії та Бразилії, в Україні прогнозується перевиробництво солодкого піску, що стримує стрімкий ріст цін та дає шанс наростити експортні можливості вітчизняних виробників.

«Сьогодні ціни на цукор ростуть і цьому є об'єктивне пояснення: глобально в світі – дефіцит цукру, тому ми оптимістично дивимося на ціни в найближчі кілька кварталів. До літа наступного року ціна на світовому ринку буде досить високою», – прокоментував генеральний директор агрохолдингу «Астарта» Віктор Іванчик в ході конференції для інвесторів.

Також додається, що станом на 14 листопада в Україні виготовлено 1,4 млн т цукру з 9,3 млн т цукрових буряків. Сезон розпочали 42 цукрових заводи. Щодоби виробляється 20,6 тис. т цукру при середньому виході 14,88%.

У 2015 що р. в Україні було вироблено 1,4 млн т цукру. Джерело інформації: АгроБізнес 2015.

Виконано за допомогою Disqus